Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Margareta Pogonat
1.214 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  "oscar 2012" -actorii anului
784 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  In memoriam Stela Popescu
1.073 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lindsey Stirling -2011-"River Flows In You"
1.301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Deep Purple - O formatie in istoria Rockului
1.107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dustin Hoffman
1.182 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea lui Domenico Modugno
1.337 vizite - 0 comentarii
adaugat de kili
 
  Misterioasa disparitie - Vittorio Missoni ian 2013
1.134 vizite - 0 comentarii
adaugat de cocor
 
  Jeff Beck - Muzica si masinile frumoase / Partea 2
954 vizite - 0 comentarii
adaugat de coco
 
  Tom Waits recitand o poezie de Charles Bukowski
1.151 vizite - 0 comentarii
adaugat de jolie
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Anca Parghel

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.12.2014  Adauga la favorite 1.570 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Anca Parghel (n. 16 septembrie 1957, Campulung Moldovenesc — d. 5 decembrie 2008, Timisoara) a fost o cantareata si profesoara de jazz, fosta sotie a pictorului Virgiliu Parghel.
Dupa ce a terminat Liceul de Muzica din Iasi, si-a continuat studiile la Conservatorul de Muzica, tot din Iasi, unde si-a dat licenta cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizatiei.

Pana in 1989, a predat canto, pian si improvizatie la Liceul de Muzica din Suceava, in Bucuresti, la Conservatorul de Muzica, in Belgia, la Bruges si Namur (La Marlagne), la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, Munchen, Oldenburg), in Germania, la Silsoe si Cleolaine Workshops in Marea Britanie si la Chisinau.

A cantat in cadrul marilor festivaluri de jazz incepind cu 1984 (Bucuresti, Brasov, Sibiu, Costinesti, Iasi, Nurnberg, Leipzig, Varsovia, Leverkusen, Viena, Liege, Tubingen, Munchen, Linz, Zagreb, Varna, Lomza si Bratislava), dar si in cluburile de jazz din Romania, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria si Elvetia.

De-a lungul carierei a cantat alaturi de muzicieni romani cunoscuti, intre care Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar si cu celebritati din jazzul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek etc.).

Stabilita in Bruxelles, Belgia, Anca Parghel si-a continuat activitatea la catedra, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzica din Bruxelles si la Conservatorul Lemmens, dar si ca muziciana si vocalista pe scenele de jazz din Belgia, Germania si Olanda in formule de trio, cvartet sau cvintet, a caror componenta cuprinde pe Ciprian Parghel, la bass, Tudor Parghel, baterie, si Puiu Pascu, la pian.

Cu ocazia festivalului Jazz Supernight, Mamaia, din iulie 2002, a sustinut un recital alaturi de saxofonistul american Rick Condit, de bateristul italian Fabio Grande si de mai vechii sai colaboratori, pianistul Ion Baciu Jr. si basistul Pedro Negrescu. A aparut de asemenea pe scena Festivalului de Jazz Bucuresti 2002, alaturi de Big Band-ul Radiodifuziunii Romane.

In 2008 artista a primit numeroase premii, din care o parte pentru albumul "Zamorena" si single-ul "Brasil" lansat in colaborare cu Fly Project si Tom Boxer. Din premiile primite merita amintite: "Artistul anului 2008" si "Cel mai bun cantec pop-dance" la Premiile Radio Romania Actualitati, "Premiul pentru intreaga activitate" la Romanian Music Awards, "Trofeul aniversar" si "Best Hit" la Romanian Top Hits, precum si alte premii in cadrul "Galei sectorului 6", "Eroii din Ring" a ziarului Ring, emisiunilor "Duminica in familie", "Agentul VIP", "Confidential", s.a. De asemenea, Anca Parghel a fost desemnata "Cetatean de onoare al orasului Campulung Moldovenesc", localitatea de origine a artistei.

In decembrie 2008, studio-ul de productie FlyRecords impreuna cu Roton au lansat albumul de colinde al artistei intitulat Colind pentru Romania. In 2009, asociatii FlyRecords, Tudor Ionescu, Tudor Parghel si Dan Denes au participat sub patronajul label-ului Roton la filmarea clipului pentru single-ul "Andale" al artistei, inregistrat in toamna 2008, acesta urmand a fi acompaniat si de lansarea ultimului album pop-dance al artistei.

In februarie 2009, Jurnalul National si Fundatia Anca Parghel au reeditat albumul Midnight Prayer al artistei si l-au lansat in cadrul editiei de colectie a cotidianului dedicata Ancai Parghel.

Cu ocazia zilei de nastere a artistei in septembrie 2009, Hard Rock Cafe Bucuresti si Tudor Parghel au organizat in debutul seriei de concerte Blue Monday un concert in memoriam. La acest eveniment au interpretat fii artistei, Tudor si Ciprian Parghel, Puiu Pascu si Alin Constantiu, avand ca si invitate speciale pe Paula Seling, Ozana Barabancea si Luiza Zan.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.