Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Auto-aparare. Cum sa ai flow intr-o lupta la sol (bjj, g
1.805 vizite - 0 comentarii
adaugat de ponturi
 
  Cum se vopsesc ouale natural cu coji de ceapa si sfecla
729 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se face sapunul
293 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CUM SA AI INGRASAMAMT NATURAL GRATIS
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa analizezi culoarea vinului
473 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa analizezi culoarea vinului
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se vantura/pritocesc varza si muraturile
39 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doar 1 picatura si scapam de tantari
80 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diferentiaza uleiul de cocos natural de cel falsificat
74 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ouale vopsite natural
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cum se recunosc calitatile unui sol natural

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.12.2014  Adauga la favorite 1.101 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Un sol bun pentru plante ornamentale de gradina trebuie sa aiba o grosime de cel putin 15 - 18 cm. Principalele insusiricare trebuie luate in considerare sunt: textura (soluri nisipoase, argiloase, lutoase), pH-ul, continutul in humus si continutul in saruri.

Cum se recunosc calitatile unui sol natural? Este greu de stabilit calitatile unui sol numai dupa caractere morfologice si vizual. Totusi, solurile inchise la culoare, cu o structura grauntoasa indica un sol de o calitate buna. Pentru a ne convinge de valoarea lui trebuie facut un test , cel mai usor, cu o trusa de teren, mai ales pentru determinarea pH-ului.

Solurile nisipoase trebuie imbunatatite prin incorporarea de gunoi de grajd sau compost, pe o adancime de 15 - 18 cm. Pe solurile nisipoase cresc bine in general plantele cu radacini mai fine. Dintre plantele ornamentale de gradina, pe astfel de soluri se recomanda: Portulaca (floarea de piatra), Celosia cristata (creasta cocosului), Phlox drummondii, Calliopsis (lipscanoaie), Papaver (macii), Calystephus (ochiul boului), Yucca filamentosa, Calendula (galbinele), Cleome spinoasa, Gypsophila repens (floarea miresii), Lantana, Lobularia, Nasturtium, Petunia, Verbena, Zinnia (carciumarese).

Solurile argiloase (clisoase), contin particole foarte fine, sunt grele, lipicioase, retin apa, sunt reci. Se imbunatatesc prin incorporarea de gunoi de grajd, turba, compost, calcar, ingrasaminte verzi, cenusa. Este bine sa se faca pe aceste soluri drenaje in vederea scurgerii apelor in exces. In general acest tip de sol este mai potrivit pentru plantele cu radacini mai groase. In aceste soluri drenate si bine ingrasate pot fi cultivate toate plantele ornamentale de gradina. Plante: Evonimus, Lonicera, Genista (grozama).

Solurile lutoase sunt intermediare intre cele nisipoase si cele argiloase, fiind cele mai potrivite pentru ronduri sau peluze, daca au un pH usor acid, respectiv 6,5, se pot imbunatati cu gunoi de grajd bine fermentat, compost sau turba. Plante: Anthemis tinctoria, Achillea ptarmica, Achillea filipendulina, Asclepias tuberosa, Nepeta (poala Sfintei Marii), Phlox subulata, Penstemon barbatus.

Solurile umede, sunt acelea care retin apa, pe care cresc de obicei muschii. Pentru a fi folosite trebuie drenate cu drenuri din tuburi sau pietris, la adancimea de 25 - 40 cm, la distanta de 3 - 4 - 5 m unul de altul. Plantarea pe aceste terenuri se face dupa ce apa s-a scurs in totalitate si solul a fost lucrat (sapat) adanc la 25 - 30 cm si ingrasat cu gunoi de grajd bine fermentat. Odata cu saparea terenului se recomanda si administrarea de nisip fin de rau.

Ce este humusul? Un alt component important al solului este humusul, care este un compus complex, rezultat din descompunerea radacinilor si a altor resturi vegetale, frunze, tulpini ierbacee ramase in sol dupa moartea plantelor, inclusiv a ingrasamintelor naturale (gunoi de grajd, compost, turba). El este acela care da culoarea bruna - negricioasa a solurilor fertile. Pe langa faptul ca este o sursa de hrana pentru plante si microorganisme, el are insusirea de a cimenta partile fine (argila) in glomerule, ceea ce face ca solul sa capete o structura favorabila patrundererii apei si aerului. Solurile cele mai fertile si cele mai bune sunt acelea care au un continut ridicat in humus (4 - 8 %).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.