Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dezvaluiri despre primii oameni preistorici
14 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai vechi picturi rupestre -op neanderhalienelor
1.125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
9.275 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  6. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
4.246 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  5. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.559 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  2. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.390 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  3. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.224 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  4. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.094 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  Cristofor Columb / Documentar
1.972 vizite - 0 comentarii
adaugat de fane
 
  3-Primul film documentar despre Eminescu 1914
2.020 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Omul de Neanderthal - Homo sapiens / Documentar

 
 
 
 
 
Adaugat de madam 04.12.2014  Adauga la favorite 2.107 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Omul de Neanderthal, scris si Omul de Neandertal (fara „h"), este fie o specie fosila de hominid (denumirea stiintifica Homo neanderthalensis), fie, dupa alti cercetatori, o subspecie (Homo sapiens neanderthaliensis) a speciei Homo sapiens, al carei areal acoperea Europa precum si parti ale Asiei de Vest, extinzandu-se pe o perioada de timp cuprinsa aproximativ intre 230.000 si 29.000 de ani inaintea contemporaneitatii.

Momentul aparitiei sale a fost plasat, in general, intre acum 240.000 si 100.000 ani, dar au fost propuse si date mergand pana la 450.000 i.Hr. Oricum, omul de Neandertal rezista pana catre 35.000-25.000 i.Hr.

Exista cateva intrebari majore neelucidate care insotesc aparitia speciei moderne:

In primul rand, problemele climatice: perioada aceasta este marcata de fluctuatii climatice destul de puternice, in special de glaciatiunea "Wurm" (una din cele mai puternice faze glaciare). Acest climat glaciar pare sa fi influentat o serie de atribute biologice (in special masivitatea trunchiului, existenta unui torus supraorbital foarte marcat), dar si sansele de supravietuire ale speciei.


In al doilea rand, raportul dintre H. s. fossilis si H. erectus este neelucidat: daca filiatia dintre cele doua specii pare sa fie sigura, trebuie lamurita diversitatea tipurilor antropologice, atat la nivelul H. erectus, cat mai ales la nivelul H. s. fossilis. Aceasta cu atat mai mult cu cat specia care evolueaza din H. erectus nu este H. s. fossilis, ci un tip generic de H. sapiens. Varianta clasica de H. s. fossilis, anume cea europeana (neandertalienii), reprezinta o adaptare speciala la un climat periglaciar.

Altfel spus, din H. erectus evolueaza o specie noua, H. sapiens, care tinde sa se specializeze anatomic si in functie de conditiile climatice, un fenomen prezent si la nivelul populatiilor actuale. Locul de aparitie a noului tip de umanitate pare sa fie tot Africa de Est, de unde noile grupe se extind spre Orientul Apropiat, Asia si Europa, iar mai apoi, candva intre 60.000 si 20.000 i.Hr., patrund intre cele doua Americi, simultan cu ocuparea Australiei. Pacificul va fi colonizat mult mai tarziu, in mileniile I si II ale erei noastre.


Mecanismul propriu-zis de aparitie a noului tip uman este inca dezbatut, dar ipoteza care pare sa ofere o solutie este cea intitulata “prima Eva". Conform acestei ipoteze noul tip de umanitate a aparut ca un grup restrans de femei inrudite si care au transmis - numai pe linie feminina - noile trasaturi genetice.

Aceasta ar explica si lunga supravietuire a lui H. erectus si lunga perioada de contemporaneitate dintre cele doua tipuri umane.

SURSA:Wikipedia.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.