Jose Luis Sanchidrian, de la Universitatea din Cordoba, Spania, a descoperit in Malaga, Spania ceea ce ar putea reprezenta cele mai vechi picturi rupestre cunoscute, posibil realizate chiar de oamenii de Neanderthal.
Desenele cu pricina ilustreaza focile pe care localnicii le-ar fi consumat si „nu au seaman in arta Paleoliticului", deoarece, potrivit datarii cu radiocarbon, resturile de carbune din vecinatatea a sase picturi din pesterile spaniole Nerja au circa 43.500 – 42.300 de ani.
Acest lucru sugereaza ca reprezentarile din Spania ar putea fi substantial mai vechi decat picturile rupestre cu varsta de ~30.000 de ani descoperite in grota Chauvet, din sud-estul Frantei, considerate pana in prezent cele mai timpurii exemple de arta rupestra, datand din perioada magdaleniana.
Urmatoarea miscare este datarea pigmentilor din picturi. Daca varsta lor va fi aproximativ similara cu vechimea carbunilor, acest lucru va avansa o posibilitate solida ca desenele sa fie opera de arta a neanderthalienilor – „o adevarata bomba academica", potrivit lui Sanchidrian, deoarece toate celelalte reprezentari rupestre le sunt atribuite oamenilor moderni (Homo sapiens).
Pana recent, neanderthalienii erau considerati incapabili de activitati artistice. Aceasta perspectiva se schimba acum gratie descoperirii unui numar de pietre si cochilii decorate, care le-ar fi apartinut. Unii cercetatori ii cred acum pe oamenii de Neanderthal capabili de simbolistica, de imaginatie si de creativitate, asemenea omului modern.
Sanchidrian nu exclude posibilitatea ca picturile rupestre recent descoperite in Spania sa fie realizate de Homo sapiens, dar considera aceasta teorie „mult mai ipotetica" decat cea potrivit careia neanderthalienii ar fi autorii lor de drept. Datarea pigmentilor picturilor de la Nerja nu se va intampla mai devreme de 2013.