Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Carlos "Sacalul" - Bucuresti,strict secret
1.272 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Executia lui Ion Antonescu Bucuresti,strict secret
1.416 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  "Mutarea Bisericilor" - Bucuresti Strict Secret
1.578 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Bucuresti strict secret - Casa poporului
1.365 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Catastrofa de la Moscova 1957 - Stelian Tanase
1.262 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Executia lui Patrascanu - Stelian Tanase
1.301 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Hipodromul din Bucuresti - Bucuresti stict secret
1.222 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Japonia - Casta samurailor /
1.233 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Bucuresti Strict Secret - Gangsteri si politisti
1.085 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Agentii secreti care au servit rezistenta franceza
629 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Sabiile samurailor - Un secret neelucidat

 
 
 
 
 
Adaugat de MARCU 01.12.2014  Adauga la favorite 2.005 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Procesul de fabricare al unei sabii japoneze


Katana (刀?) este un tip de sabie japoneza (nihontō), numita de multe ori si "sabie de samurai". Termenul katana mai poate fi folosit pentru orice sabie japoneza curbata cu lungimea lamei mai mare de 60 cm. Acesta este insa folosit deseori gresit pentru sabiile japoneze in general.

Katana este caracterizata de prin proprietatile sale: este curbata, usoara, cu o singura lama, cu garda de forma circulara sau patrata, si cu manerul destul de lung pentru a putea fi tinut cu ambele maini.

Din punct de vedere istoric, ea a devenit inseparabila de samuraiul din perioada feudala a Japoniei, si a devenit cunoscuta pentru abilitatea ei de taiere si a ascutimii sale.

Ca rezultat al schimbarilor conditiilor de lupta, cerandu-se astfel viteza mai mare, katana a fost creata in perioada Muromachi (1392–1573). Viteza era demonstrata de katana prin lama sa asezata in sus, permitandu-le astfel samurailor sa scoata sabia din teaca si sa taie inamicul printr-o singura miscare. Inainte, sabia curbata era purtata de samurai cu lama in jos. Aceasta metoda de asezare era insa folositoare samuraiului in viata de zi cu zi.

Lungimea lamei a variat considerabil pe parcursul istoriei. La sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea, lama katanei obisnuia sa aiba lungimea intre 70 si 73 cm lungime. La inceputul secolului al XVI-lea, lungimea medie era mult mai apropape de 60 cm, dar la sfarsitul secolului respectiv tinde iar spre 73 cm.

Katana facea deseori pereche cu wakizashi, o sabie similara, dar mai scurta, purtata de cei ce apartineau clasei razboinicilor. Rareori facea pereche cu tantō, o sabie de aceeasi forma, dar de lungimea unui cutit. Cuplul format de katana si wakizashi se numea daishō si reprezenta puterea sociala si onoarea unui samurai.

Construirea unei katane

Constructia unei katane este un proces de munca manuala dezvoltat in Japonia medievala.

Cu toate ca daishō era perechea formata din katana si wakizashi, ele erau rareori construite impreuna. Daca samuraiul isi permitea un daishō, el era constituit din oricare doua sabii le avea. Un daishō contruit ca set de acelasi fierar era foarte rar intalnit, si deci foarte scump.

Sabii japoneze autentice sunt foarte rare in zilele noastre, cu toate ca exista exemplare originale, insa in schimbul unei sume formidabile de bani. Katane moderne sunt facute de cativa fierari licentiati care inca practica aceasta indeletnicire transmisa din generatie in generatie.

Compozitia otelului utilizat pentru katana variaza de la fierar la fierar in functie de minereul de fier folosit.

O sabie katana autentica se face din otelul japonez numit "Tamahagane". Forjarea unei lame de katane putea dura ore sau zile intregi, procedeul fiind considerat o arta sacra. Ca si in cazul multor alte procese complexe, mai multi realizatori/artisti au fost implicati, si nu doar un singur artizan.

Exista un fierar pentru a realiza duritatea sabiei, de multe ori un al doilea fierar (ucenic) pentru a indoi metalul, un specialist de polizat, si chiar si un specialist pentru realizarea marginii lamei.

De multe ori, existau specialisti pentru realizarea manerului, a tecii si a portiuni de separare a tecii de maner, tsuba.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.