Crime si intrigi in familia Medici
Istoria familiei Medici se aseamana cu cea a celorlalte mari familii nobiliare din epoca: Borgia, Sforza, Orsini s.a. Este o istorie a ascensiunii catre culmile puterii, a invidiei si intrigilor ce decurg de aici si, in cele din urma, o istorie a decaderii.
La origini o familie de bancheri de clasa mijlocie, familia Medici s-a transformat intr-o adevarata dinastie politica ce a condus Florenta timp de trei secole, care a dat lumii catolice patru papi si a carei pasiune pentru arta a facut din orasul toscan nucleul Renasterii italiene.
Epoca de Aur a Florentei familiei Medici a fost perioada secolelor XV-XVI, intre domnia lui Lorenzo Magnificul (1469-1492), cel mai cunoscut exponent al familiei, si cea a lui Cosimo I (1537-1574), ultimul mare conducator Medici.
Aceasta este partea cea mai cunoscuta a istoriei familiei Medici, devenita faimoasa datorita lui Lorenzo I de Medici, cunoscut drept „Magnificul", patron al lui Michelangelo si da Vinci.
Noi ne vom opri insa in cele ce urmeaza asupra succesorilor lui Cosimo, ale caror povesti de viata sunt dominate de mistere pe care istoricii nu au reusit nici pana in ziua de astazi sa le desluseasca.
Toti marii lideri din aceasta familie au fost urmati de succesori prea slabi
Cosimo de Medici, fiul unui cunoscut comandant militar, ajunge sa conduca Florenta dupa ce ramura familiei din care se tragea Lorenzo Magnificul ramane fara mostenitori pe linie masculina. S-a facut atunci apel la o alta ramura a familiei, care preferase, pana in acel moment, sa se tina departe de scena politica, ocupandu-se in schimb de dezvoltarea bancii Medici.
Cand ajunge la conducerea unei Florente cu grave probleme politice, Cosimo avea 17 ani; pana la sfarsitul domniei sale de aproape patruzeci de ani, orasul avea sa revina la gloria de odinioara, consolidandu-si atat pozitia politica, printr-o alianta cu Carol Quintul, cat si cea economica, prin revitalizarea comertului cu lana si matase.
Din casatoria cu Eleonora de Toledo, fiica viceregelui de Napoli, Cosimo a avut 11 copii (dintre care patru au murit inainte de a ajunge la maturitate).
Dupa traditiile epocii, el si-a casatorit copiii in marile familii nobiliare sau chiar regale din Italia si Europa pentru a-si consolida aliantele politice.
Spre exemplu, fiul cel mare, Francesco, care avea sa-i succeada la conducerea Florentei, se casatoreste cu Ioana de Austria, fiica Imparatului Romano-German. Isabella e maritata cu Paolo Giordano I Orsini, membru al unei importante familii nobiliare italiene, in timp ce Ferdinand este trimis in randul clerului inca din copilarie, fiind numit cardinal la doar 14 ani.
Cosimo I moare in 1574, la varsta de 55 de ani, si e succedat de fiul sau, Francesco. Asa cum si Lorenzo Magnificul a fost urmat la conducerea Florentei de un fiu care n-a reusit sa se ridice la standardele impuse de predecesorul sau, nici Francesco nu calca pe urmele tatalui. Ii lipseau talentul politic, interesul pentru bunastarea orasului si simtul etic.
Astfel, cei 13 ani de domnie aveau sa fie marcati de o conducere de-a dreptul incompetenta, coruptie, violenta si intrigi.
Francesco de Medici distruge prestigiul familiei
Poate cele mai mari intrigi dintre toate au fost cea din jurul mortii sotiei sale, Ioana de Austria, si cea din jurul propriului deces, inconjurat si astazi de mister.
Casatoria dintre Francesco si Ioana de Austria nu are o poveste fericita. Cei doi nu s-au inteles deloc, poate si din cauza dezinteresului manifestat de Francesco, iar Ioana a fost extrem de nefericita in Toscana, unde suferea din cauza dorului de casa. Relatia dintre cei doi soti a avut de suferit si din cauza infidelitatilor lui Francesco, care incepe o relatie cu Bianca Capello, o femeie de origine venetiana casatorita cu un oficial din Florenta.
Relatia dintre Francesco si Bianca a trezit foarte nemultumiri in randul locuitorilor din Florenta, atat din cauza lipsei de morala dovedite de cei doi, cat si din cauza intrigilor ce i-au inconjurat. Insa soarta a facut astfel incat si moartea celor doi sa fie inconjurata de mister.
Cei doi mor in aceeasi zi, pe 17 octombrie 1587. Cauza mortii: oficial, malarie! S-a speculat insa ca Ferdinand, fratele lui Francesco, ar fi fost implicat, si ca cei doi ar fi murit otraviti in aceeasi maniera ca si Ioana. Abia in ultimii ani, dupa o serie de cercetari medico-legale, adevarul a iesit la iveala.
O analiza a ramasitelor lui Francesco a dovedit prezenta parazitului care cauzeaza malarie, distruang astfel teoria conform careia el ar fi fost ucis.
Relatii ilicite, razbunari si crime
Moartea lui Francesco nu a fost singurul deces suspect din familia copiilor lui Cosimo. Cu doi ani inainte, sora sa Isabella, casatorita cu un Orsini, moare si ea in conditii inca neelucidate.
Maritata cu Paolo Giordano I Orsini la varsta de 16 ani cu scopul consilidarii relatiilor dintre cele doua familii, Isabella de Medici a avut norocul de a-si putea pastra independenta, ea ramanand dupa casatorie in casa tatalui sau.
In sursele din epoca, Isabella este descrisa ca o tanara frumoasa, plina de viata, putin impulsiva, independenta, inteligenta si educata. Era de asteptat, astfel, ca ea sa nu sa inteleaga cu sotul ei, cunoscut drept un barbat violent si razbunator, interesat mai putin de sotia lui si mai mult de o anume Vittoria Accoramboni.
Nefericita, Isabella de Medici isi gaseste consolarea intr-o relatie cu un var de-ai sotului ei, Troilo Orsini, care fusese insarcinat sa aiba grija de ea in perioadele in care Paolo era plecat. Relatia dintre cei doi se sfarseste insa in mod tragic, dupa ce Paolo Orsini afla despre ea si decide sa se razbune...
Decaderea familiei Medici
Oficial, familia Medici conduce Florenta si Marele Ducat al Toscanei pana in 1737, insa declinul este evident pe intreg parcursul secolului XVII, cand orasul – candva cel mai bogat din peninsula italiana – se indreapta incet catre faliment economic.
SURSA:Historia.ro