Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Jubileul de diamant al Elisabetei a II-a
1.509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul de la Balcic si Regina Maria
2.029 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Pe urmele misterioasei Regine din Saba
1.004 vizite - 0 comentarii
adaugat de fata
 
  Tancurile Rusesti Topite de Laserul Romanesc in 1968
914 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Misterul zborului lui Rudolph Hess in Scotia / 55 min
960 vizite - 0 comentarii
adaugat de labionda
 
  Tutankhamon
2.250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regatul uitat Axum
945 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Sfantului Brendan
1.169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amelie de Orleans - Regina Portugaliei
1.544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica Sfintei Maria din Zion
1.823 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Misterul reginei din Saba: adevar sau legenda?

 
 
 
 
 
Adaugat de MARCU 01.12.2014  Adauga la favorite 1.643 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Misterul reginei din Saba: adevar sau legenda?

Exotica si misterioasa, regina din Saba este cunoscuta indeosebi din relatarea biblica a intalnirii cu regele Solomon. Este, de asemenea, sarbatorita in lumea islamica drept o regina puternica, sub numele Balkis sau Bilquis, iar in traditia etiopiana apare ca Makeda.

In analele istoriei antice, probabil ca doar Cleopatra a dobandit mai multa faima ca regina puternica, desi atat de putine lucruri se cunosc despre enigmatica regina din Saba, incat arheologii si istoricii nu sunt nici macar siguri ca ea a existat cu adevarat.

Totusi, descoperiri arheologice recente incep sa arunce nitica lumina asupra identitatii uneia dintre cele mai uluitoare figuri din istorie.


Regina din Saba, mentionata in Biblie
Regina din Saba este mentionata in Biblie, in Cartea Regilor, drept „Regina Rasaritului". Nu sunt oferite alte elemente cu privire la originea acesteia. Textul descrie felul in care regina, afland despre renumitul Solomon, calatoreste in fruntea unei caravane cu mirodenii, aur si pietre pretioase, pentru a-l vizita pe marele rege al Ierusalimului.

Potrivit Bibliei, intentia ei este de a testa renumita intelepciune a lui Solomon prin intrebari dificile. Dupa ce se intalneste cu maretul rege, ea ramane uimita de intelepciunea acestuia si de grandoarea curtii sale regale, astfel ca ii face daruri scumpe.

Solomon, in schimb, ii ofera imense comori si „tot ceea ce isi doreste" inainte de a se intoarce in regatul ei. Cam aceasta ar fi, in mare, povestea lui Solomon si a reginei din Saba.


Unde s-a situat regatul reginei din Saba?

Intrebarea daca exista vreo urma de adevar istoric in asemenea legende a uluit cercetatorii vreme de sute de ani. Principala problema este ca se cunosc prea putine despre regina din Saba. In afara Bibliei, pare sa nu existe nicio alta dovada a existentei sale, iar scrierile istorice nu fac nicio mentiune cu privire la faimoasa regina. Totusi, ea a devenit o imagine marcanta in multe culturi, astfel ca este greu sa-ti imaginezi ca povestea ei este pura fantezie. Arheologii moderni au afirmat ca, daca regina din Saba a existat ca figura istorica, atunci teritoriul stravechi Saba, pe care l-a guvernat, trebuie sa fi fost situat fie intre regatul Axum din Abisinia (Etiopia de astazi), fie pe teritoriul Saba (in Yemen). Poate ca amandoua, de vreme ce exista doar o stramtoare de 24 km a Marii Rosii intre ele. La baza acestei presupuneri sta faptul ca, atunci cand l-a vizitat pe Solomon, printre daruri i-a dus si tamaie, care se gaseste doar in aceste doua zone si in Oman, aflat in vecinatate.

In general, se crede ca a domnit in jurul anului 950 i.Hr. Dar mai exista vreo dovada ca Saba si Axum ar fi fost bogatele regate conduse de o regina exotica asa cum e descrisa in Biblie?

Exista dovada unei piete de parfumuri si tamaie in Orientul Apropiat si in Egipt, cel putin din anul 3000 i.Hr. Regatul Saba era o natiune de comercianti prosperi, care detineau controlul asupra rutelor caravanelor care transportau tamaie si ierburi aromate prin desert pentru templele mediteraneene si nu numai.

Capitala Sabei era Ma’rib, oras construit la marginea sudica a Desertului Arabiei, in delta secata Wadi Adana. In aceasta zona arida, sabeenii aveau nevoie de resurse de apa. in consecinta, incepand cu anii 600-750 i.Hr., au construit un baraj pentru a colecta apa de ploaie a musonului care venea periodic in muntii apropiati. Au irigat pamantul din jurul orasului si, astfel, au putut sa-l cultive.

Pe regina din Saba o chema Bilkis?
In 2002, un regizor de film, fotograf si arheolog amator din Los Angeles, Nicholas Clapp, a publicat Sheba: Through the Desert in Search of the Legendary Queen. Clapp a sugerat ca regina din Saba a fost renumita regina yemenita Bilkis, care guverna regatul Saba, poate cel mai influent si prosper dintre cele cinci state antice din sudul Arabiei.

De asemenea, Clapp a sugerat ca Saba, spre deosebire de descrierea biblica, a fost o regina mult mai puternica decat Solomon, pe care il considera mai degraba o capetenie locala decat un rege maret. Potrivit lui Clapp, motivul calatoriei lui Bilkis la Ierusalim, impreuna cu suita, a fost sa ia parte la o importanta discutie legata de comert.

Aceste discutii s-au centrat in principal pe negocierea unei rute prin tinuturile controlate de Solomon, pentru a facilita comertul de mirodenii si tamaie la mare distanta.

De fapt, ambasada Sabei la Israel (asa cum este descrisa in Biblie) ar putea fi o amintire distorsionata a uneia dintre cele mai mari misiuni comerciale din lume.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.