Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bouvet
1.481 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Cocos
564 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Locul de pe Terra de unde nimeni nu s-a mai intors I
847 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Utila, Honduras
1.269 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zanzibar o insula a gigantilor
442 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Madagascar, lemurienii si spionii
469 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai periculoase drumuri | Timorul de Est
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povesti mici din gunoiul nostru
193 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  North Sentinel
1.125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Aitutaki, Pacificul de Sud
779 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ilha da Queimada Grande-cea mai periculoasa insula

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.11.2014  Adauga la favorite 1.731 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ilha da Queimada Grande: cea mai periculoasa insula din lume.

La prima vedere, frumoasa insula Ilha da Queimada Grande situata in Atlantic la circa 144 kilometri de zona costiera a orasului Sao Paulo din Brazilia, pare inca un colt paradisiac. O superba insula tropicala cu plaje neatinse, jungla virgina si ape limpezi. Insa toti brazilienii se feresc de ea cu orice pret. Motivul? Insula este literlamente ticsita cu serpi veninosi deosebit de periculosi. Cercetatorii si autoritatile estimeaza ca pe insula traiesc intre 2.000-4000 exemplare de vipere varf de lance aurii, specie extrem de mortala. Motiv suficient ca acest colt de paradis tropical sa detina titul de cea mai periculoasa insula din lume.

Vipera varf de lance aurie (Bothrops insularis) este o specie de sarpe veninos ale carei dimenisuni medii ating cam 70 centimetri, cu toate ca au fost capturate si exemplare de 118 centimetri. Culoarea sa de fond este galben-maronie, peste care se suprapun modele triunghiulare sau romboidale. Numele sau, de vipera varf de lance este detinut si de restul viperelor din genul Bothrops si are legatura cu forma caracteristica a capului, care datorita pungilor uriase de venin are o forma pronuntat triunghiulara, asemanatoare virfului unei lanci sau sageti.



Vipera varf de lance aurie este o specie endemica doar in aceasta insula, ceea ce inseamna ca nu se intalneste altundeva pe planeta. Desi se hranesc aproape numai cu pasari marine, veninul acestor vipere este atat de puternic incat omul muscat moare in mai putin de o ora, daca nu primeste ajutor in acest interval de timp. Numeroase legende locale vorbesc despre soarta celor coborati pe tarmul Insulei Serpilor, cum o mai denumesc brazilienii pe Ilha da Queimada Grande.
Multi oameni, majoritatea ajunsi aici sa culeaga banane sau sa exploreze insula au murit in adevarate balti de sange, cu trupul presarat de muscaturi. Intre anii 1909-1920, cativa oameni au muncit si locuit aici, cu scopul de a lucra la farul de pe insula. Insa conform datelor, ultimul lucrator a murit alaturi de toti membrii familiei sale, dupa ce mai multe vipere alungate de o furtuna s-au adapostit in casa omului, dupa ce in prealabil au intrat pe geamul lasat deschis.



Cu toate ca multi localnici care vor sa-i impresioneze pe turisti, afirma ca serpii respectivi au fost adusi intentionat pe insula de catre piratii care si-au ingropat comorile si au vrut astfel sa tina oamenii departe de ele, adevarul este cu totul altul.

Cele 2.000-4.000 de vipere varf de lance aurii care traiesc in prezent pe suprafata de doar 43 de hectare a insulei au evoluat aici timp de mii de ani fara nicio interventie omeneasca.



Acum circa 11.000 de ani, nivelul oceanelor a crescut atat de mult incat a izolat insula de restul continentului sud-american, si odata cu ea, cresterea apelor i-a izolat si pe serpii de aici care au continuat sa evolueze adaptandu-se la mediul specific din insula si devenind astfel o specie distincta in genul viperelor virf de lance. Viperele de aici nu au nicun fel de pradator natural, fapt care le-a permis sa se inmulteasca nestingherite pana la capacitatea maxima a habitatului lor.

Pentru a se hrani, serpii se bazeaza pe pasarile marine care poposesc pe insula pentru a cuibari sau in timpul migratiilor. Deoarece viperele varf delance aurii nu-si pot urmari pasarile muscate care pot zbura si muri departe de ele, aceste vipere au dezvoltat in timp un venin extrem de puternic, de cinci ori mai toxic decat veninul celorlalti serpi din genul Bothrops de pe continent, care sunt printre altele cei mai agresivi serpi veninosi din America de Sus, caci conform autoritatilor braziliene, circa 90% dintre victimele muscate anual aici, au fost muscate de un sarpe Bothrops.
Din cauza acestui pericol iminent, autoritatile braziliene controleaza strict vizitele facute pe Ilha da Queimada Grande. Si chiar fara interdictile guvernamentale, insula nu va deveni prea curand o destinatie turistica de top in pofida cadrului sau natural intact. Aici este o concentrare atat de mare de serpi, incat pe fiecare emtru patrat de teren fosgaie cam 4-5 vipere. O singura muscatura poate ucide orice om, si chiar daca victimele sunt tratate in timp util, exista cam 3-5% „sanse" ca acestea sa moara. In rest, muscatura viperelor aurii de aici provoaca insuficenta renala, necrozarea tesutului muscular, hermoragie cerebrala si hemoragie intestinala.





Conform legislatiei braziliene, orice echipa de oameni care ajunge aici, trebuie neaparat sa fie insotita de cadre medicale si medicamente antivenin. Marina militara braziliana poposeste aici anual pentru verificarea instalatiei electrice a farului, care din anul 1920 functioneaza automat tocmai pentru a se impiedica si alte victime umane.



Insula ramane totusi o importanta baza naturala de cercetare pentru biologi si alti cercetatori care primesc permisiunea speciala a acosta aici pentru a studia vipera varf de lance aurie. Biologii si herpetologii cred ca veninul deosebit de puternic al acestei specii poate fi folositor in dezvoltarea a noi medicamente.



Intr-un interviu public, herpetologul Marcelo Duarte din cadrul Institutului Brazilian Butantan, un expert care studiaza reptilele veninoase in scop medical afirma ca:

„Suntem de-abia la inceputul cercetarilor cu privire la potentialul urias al veninului viperielor aurii, iar primele semne ne spun ca veninul acestei specii poate duce la crearea unor medicamente extrem de eficiente in afectiunile sistemului circulator si tratamentelor impotriva cancerului".

Insa din cauza raritatii acestor serpi, exista o mare cerere pe piata neagra atat din partea cercetatorilor cat si a colectionarilor de reptile. Din acest motiv, braconierii de serpi, cunoscuti aici sub numele inspirat de „biopirati", ajung pe insula si prind ilegal vipere in capcane.



Motivatia este deosebita pentru niste oameni saraci din Brazilia, caci pentru o singura vipera virf de lance aurie se plateste pe loc intre 10.000-30.000$. Foarte multi braconieri de serpi au murit odata ce au ajuns aici, dar acest fapt pare sa nu-i sperie pe ceilati braconieri, care cred ca lor nu li se poate intampla sa fie muscati.



Dincolo de serpi si braconieri, frumoasa Ilha da Queimada Grande ramane in continuare cea mai periculoasa insula din lume, dupa cum o numesc toate ghidurile de turism.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.