Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Revolutia Romana 1989
1.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Utopia traita – Revolutia spaniola
674 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul razboi mondial - luptele de la Cosna
1.424 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jacques-Yves Cousteau
1.034 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Tudor Vladimirescu, Ep. 6
332 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Indopati si satui
726 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Revolutia in bucatarie
220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un tren altfel-destinatia Romania
1.160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta fericirii - creierul si emotiile,
838 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amintiri din Epoca de Piatra / Sb rom
689 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Revolutia ungara din 1956

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.10.2014  Adauga la favorite 677 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
La 23 octombrie 1956, sute de mii de unguri au cerut demisia guvernului bolsevic opresiv, fiind sutinuti, chiar in aceasi zi, de majoritatea populatiei[necesita citare]. In 1956 drapelul maghiar cu emblema comunista a fost dat jos, iar spre seara zilei de 23 octombrie 1956, studentii de la Universitatea Tehnica au demonstrat pe bulevardul Bem, afisandu-si solidaritatea cu manifestantii pro-Gomulka din Polonia. Foarte repede, studentii au reutit sa-i coopteze si pe altii, cu intentia schimbarii demonstratiei in protest. Multi soldati maghiari s-au alaturat protestatarilor, scotandu-si steaua sovietica de pe sapca si aruncand-o la gunoi[necesita citare]. Fara a avea vreun lider, cca 100,000 de demonstranti au traversat Dunarea spre cladirea Parlamentului, manifestand pasnic. Situatia s-a schimbat, insa, dramatic in momentul cand trupele securitatii maghiare, numita (AVH), au deschis focul si au omorat sute de oameni.


In 23 octombrie 1956 Uniunea Sovietica a executat o interventie militara in Ungaria. Aceasta interventie fusese planuita inca din aprilie (atunci cand conducerea sovietica a aflat ca Rakosi a planuit eliminarea unui mare numar de intelectuali maghiari, iar Gero a pierdut controlul asupra tarii, situatia interna putand deveni exploziva). Trupele sovietice erau stationate de mai multa vreme, in asteptare, pe teritoriul Romaniei.[3]

Interventia sovietica a avut loc pe data 23 octombrie 1956, chiar in aceeasi zi cand, la Budapesta, avea loc un mare miting studentesc - desfasurat la Universitatea Tehnica. Timp de 5 zile s-au duc lupte dure intre studentii unguri si fortele AVH (politia secreta maghiara), ajutate de trupele sovietice (sub pretextul de a apara tara de invazia NATO). In aceasta etapa, trupele sovietice au luptat numai in Budapesta, neintervenind in restul tarii. Comandantii sovietici negociau cu revolutionarii in cazurile schimburilor de focuri locale. Ungaria, la acea vreme, era condusa de un guvern prezidat de Imre Nagy, un executiv care nu va obtine credibilitatea in fata populatiei decat in momentul in care va negocia statutul trupelor sovietice de pe teritoriul ungar. La 30 octombrie 1956, sovieticii mimeaza intentia de negociere, iar la 3 noiembrie isi schimba radical pozitia, procedand la ocuparea prin forta miltara a Budapestei. Imre Nagy este inlocuit si va fi pus in fruntea guvernului Janos Kadar. Insurectia se soldeaza cu mii de morti, 13.000 de raniti, cu deportarea a 16.000 de persoane si exilarea a peste 100.000.



Imre Nagy a fost desemnat ca prim-ministru de partidul comunist maghiar, dar multi dintre sustinatorii lui initiali crezand, in mod gresit ca va sustine o linie politica agresiva - la fel ca Erno Gero sau ca Andras Hegedus, care a declarat starea de necesitate si care au aprobaat intrarea trupelor sovietice in Ungaria - l-au denuntat ca tradator. Foarte repede, insa, a devenit evident faptul ca Imre Nagy era impotriva interventiei trupelor Armatei Rosii, mai ales ca acesta primise asigurari (care s-au dovedit, in final, mincinoase) de la Yuri Andropov ca Uniunea Sovietica nu va utiliza violenta pentru stopa revolutia maghiara.

In cursul revolutiei, multi politicieni arestati, inclusiv inalti prelati ai Bisericii, precum cardinalul Jozsef Mindszenty, au fost eliberati. In acele zile au reaparut pe scena politica partide politice care fusesera interzise in perioada 1945-1949, Ungaria avand chiar intentia sa declare iesirea din Pactul de la Varsovia.





Monumentul de langa Parlamentul Ungar din Budapesta, ridicat in memoria celor care au murit in revolutie.
Inabusirea Revolutiei (4 - 10 noiembrie 1956

In 4 noiembrie 1956 trupele sovietice au intrat din nou in Ungaria. Uniunea Sovietica a justificat interventia militara si impunerea guvernului Janos Kadar, in 3 noiembrie 1956, prin responsabilitatea fata de Pactul de la Varsovia . Aceasta interventie a fost o operatiune militara combinata: bombardamente de artilerie coordonate cu actiuni ale blindatelor (6000 de tancuri). Imre Mecs a afirmat ca armata sovietica a folosit mai multe tancuri impotriva Ungariei decat au folosit germanii pentru invadarea URSS in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Tinta principala a fost Budapesta, care a fost bombardata de artileria sovietica. Aceasta actiune a continuat pana ce Consiliul muncitoresc, studentii si intelectualii au cerut incetarea focului (10 noiembrie 1956=
Trupele sovietice trec granita sovito-maghiara si se indreapta spre Budapesta.
La ora 4.15 toata Ungaria este invadata de armata sovietica.
In 4 noiembrie 1956, la ora 5:05, Janos Kadar se adreseaza poporului maghiar cu o scrisoare deschisa si anunta la radio ca este prim-ministru.
Cei mai multi dintre membrii noului guvern (Antal Apro, Istvan Kossa, Ferenc Munnich, Imre Dogei, Sandor Ronai, Gyorgy Marosan) au aflat de la radio ca sunt membrii guvernului Kadar.
La ora 4:30, radio Szabad Kossuth transmite primele stiri si incepe sa emita programe
La ora 5:20 Imre Nagy, cu o voce dramatica, anunta invadarea Ungariei de catre trupele sovietice, iar dimineata, intre orele 6 si 8, Imre Nagy si membrii guvernului solicita azil la Ambasada Iugoslaviei.
Imre Nagy a fost arestat in 22 noiembrie (initial, de Janos Kadar), si dus in Romania. Aici, cu concursul Securitatii, este detinut intr-o casa conspirativa din Snagov, sub paza si stricta supraveghere. Convorbirile telefonice ii erau interceptate, corespondenta confiscata, fiind - de asemenea - filat 24 de ore din 24. De indata ce comunistii unguri, la cererea expresa a Moscovei, cer romanilor predarea lui Nagy pentru a fi "judecat", iar guvernul roman se executa.
Este readus in Ungaria, la Budapesta, si, printr-un simulacru de proces, in buna traditie a justitiei staliniste, este condamnat la moarte prin spanzurare (16 iunie 1958).
In total au fost executate la moarte 350 de persoane, printre care se numara si elevul Peter Mansfeld, el fiind minor s-a asteptat varsta majoratului, ca sa poata fi condamnat la moarte.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.