Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Rioja, Spania
1.041 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alava-Spania
1.340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  LAGUARDIA, ALAVA-Spania
566 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mondonedo-Spania
300 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Getaria, Spania
343 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  FRIAS, BURGOS-Spania
640 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Margalef, Spania
934 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cuenca-Spania
1.055 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CANTAVIEJA, TEREUL-Spania
534 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turnul lui Hercule - Spania
1.547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

La Rioja-Spania

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.08.2014  Adauga la favorite 733 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
O regiune din Spania e locul de legatura intre vinul bun si arhitectura spectacol. Dupa ce a primit creatiile lui Frank Gehry, Santiago Calatrava sau Zaha Hadid, La Rioja s-a transformat intr-un adevarat pol al esteticii moderne. Iar povestea spune ca totul a plecat de la o singura sticla de vin.

Situata in nordul tarii, mica provincie spaniola La Rioja a fost dintotdeauna o zona vinicola importanta. Unele dintre cele mai apreciate vinuri spaniole, cramele si vita de vie atrag in fiecare an procente insemnate de turisti. De la inceputul anilor 2000, proprietarii de afaceri din regiune si-au propus sa duca nivelul turistic un pas mai departe. Au comisionat nume importante ale arhitecturii mondiale care sa dea o noua fata regiunii.

Cele mai multe dintre constructiile avangardiste gandite de Frank Gehry, Santiago Calatrava, Philippe Mazieres, Jesus Marino Pascual, sau Zaha Hadid au fost proiectate sa completeze farmecul traditional al La Rioja. In urma cu 20 de ani cramele si cladirile in care se produce vinul aratau extrem de simplu, parte a sarmului al zonei. Acum, dorinta de schimbare a locuitorilor a transformat provincia intr-o reala expozitie de arhitectura moderna.
Drumul a fost deschis de Santiago Calatrava cu crama Ysios din Laguardia. Arhitectul spaniol a fost contractat de grupul Bodegas & Bebidas sa proiecteze o cladire-simbol care sa aiba toate functiunile si spatiile necesare pentru a produce, stoca si vinde vinul. Constructia realizata din lemn de brad curbat lamelar, este inspirata din forma butoaielor de vin. Acoperisul ondulat, acoperit cu alumniu, a fost proiectat pentru a se integra firesc in peisajul dominat de muntii Sierra de Cantabria. Fatada sudica, din lemn de cedru, a carei culoare se asemana cu cea a solului de sub vita, este completata de o oglinda de apa incadrata de un mozaic ceramic, iar intrarea centrala, inalta de 11m ii da un aspect de templu. De altfel, crama este denumita dupa zeita egipteana a magiei, Isis, cea care supraveghea facerea vinului
La doar zece minute de mers cu masina, in Elciego, se afla vedeta acestei regiuni: hotelul Marques de Riscal, proiectat de Frank Gehry. Arhitectul celebrului muzeu Guggenheim din Bilbao a plasat intre bisericile medievale din zona un manifest al arhitecturii contemporane. Cladirea este compusa din corpuri geometrice rectilinii, imbracate in gresie si acoperite cu fasii din titan si otel unduite dinamic. Forma neobisnuita folosita de american pentru acoperis este justificata prin asemanarea cu folia protectoare de pe sticlele de vin, de la care vine si culoarea argintie. Rozul de pe acoperis se aseamana cu nuanta vinului cel mai apreciat al cramei, iar auriul aduce aminte de invelitoarele din plasa in zig-zag, tipice pentru sticlele Marques de Riscal. Intreaga constructie este ridicata pe trei piloni care ii dau un aspect statuar si care formeaza sub hotel o mica piateta. Hotelul este plasat langa crama veche si include 43 de spatii de cazare, un restaurant, un spa specializat in uvoterapie si o scoala de gatit. Povestea spune ca direcorul companiei, Alejandro Azar, l-a convins pe Gehry sa accepte acest proiect cand a deschis o sticla de Marques de Riscal din 1929, anul nasterii al arhitectului.
Foto: Wojtek Gurak / Flickr

La o scara mai mica, propunerea arhitectului irakian Zaha Hadid pare un spatiu SF pentru degustari si vanzare de vin deschis langa una dintre cele mai vechi si traditionaliste crame din zona – Rafael Lopez de Heredia Tondonia. Constructia metalica modulara adaposteste in interior acelasi pavilion de lemn cu care firma s-a prezentat la Targul International de la Bruxelles din 1910, special reconditionat pentru acest proiect. Cladirea pare cu atat mai indrazneata cu cat vine din partea unei crame care foloseste aceleasi tehnologii de productie si procesare a vinului din 1877 pana astazi. Matryoshka imaginata de Hadid ilustreaza foarte bine pasul catre modernitate facut de intreaga regiune, cu grija de a nu isi pierde, insa, radacinile si traditiile.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.