Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Franta salbatica: o calatorie prin minunile naturii
36 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai proaste locuri de munca din lume
243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria mamaligii
225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stupina din Franta
1.096 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aristocratii negri din Anglia si Franta secolului al XVI
298 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michel Foucault
1.273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coifurile misterioase cu coarne ale Europei
250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Franche-Comte - Una dintre cele 26 regiuni ale Frantei
1.520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Notre Dame din Reims -Franta
1.221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Blanche Delacroix
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Corsica-Franta

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.08.2014  Adauga la favorite 1.488 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Corsica (franceza Corse, italiana Corsica) este una dintre cele 26 regiuni ale Frantei situata pe insula omonima, de cultura italica (si italica prin istoria sa) din Marea Mediterana. Din punct de vedere administrativ, Corsica este organizata diferit fata de celelalte regiuni ale Frantei continentale, fiind constituita sub forma unei colectivitati teritoriale (franceza collectivite territoriale), avand puteri in plus fata de cele ale unei regiuni de cultura franceza. In limbaj uzual, Corsica este considerata tot o regiune si aproape totdeauna este listata impreuna cu celelalte regiuni ale Frantei continentale, spre deosebire de regiunile ultramarine. Capitala regiunii este orasul Ajaccio, iar regiunea cuprinde 2 departamente: Corse-du-Sud si Haute-Corse.
In antichitate etruscii au fondat localitati pe insula, pe atunci populata de triburi denumite Corsi, si pe care marinarii-comercianti fenicieni si greci o cunosteau sub denumirea de Kyrnos. Odata cu infiintarea coloniei grecesti Massalia, cateva localitati au fost infiintate si pe insula, cea mai importanta fiind Alalia, devenita Aleria odata cu expansiunea Imperiului Roman, insula fiind cucerita inca din 259 i.Hr.. In evul mediu a fost controlata de momentan de vizigoti, vandali si ulterior de Imperiul Roman de Rasarit, devenit bizantin prin crestinare; de la acesta, ajunge in stapanirea papalitatii si apoi, din sec. XIII pana in sec. XVIII, devine o provincie a republicii genoveze. Datorita pozitiei ei strategice a fost alipita Frantei in 1768 sub forma rascumpararii unei datorii. Dar Corsicanii, condusi de presedintele Pasquale Paoli, au proclamat o republica independenta si au rezistat mai multi ani trupelor franceze, inainte de a fi infranti la batalia de la Ponte-Novu. Corsica este locul de nastere al lui Napoleon Bonaparte, fiu al unei familii de mici nobili. O personalitate importanta a istoriei insulei este si Pasquale Paoli (1725-1807), general corsican si patriot, care a luptat pentru independenta Corsicai, intai contra Genovei ulterior contra Frantei.

In urma Revolutiei franceze teritoriul insulei a fost organizat in 1790 intr-un departament unic Corse. In 1793 acesta este divizat in doua departamente: Golo si Liamone dar in 1811 se revine la organizarea anterioara sub forma unui departament unic. In 1976 teritoriul este reorganizat din nou, departamentul Corse fiind divizat in actualele departamente Corse-du-Sud si Haute-Corse.

Geografie[modificare sursa]


Corse-photosat.jpg



Insula are peste 1.000 km de coasta avand in jur de 200 plaje. In interior, relieful este predominant muntos, cu altitudini de pana la 2700 m cu peste 20 varfuri ce depasesc 2000 m. Impreuna cu Sardinia se afla pe aceeasi micro-placa continentala si este despartita de aceasta prin Stramtoarea Bonifacio. Climatul este de tip mediterannean, uscat si calduros, un pic mai bland pe masura ce creste altitudinea.

Economie[modificare sursa]

Turismul are un rol important in economia insulei, aceasta atragand un numar mare de turisti datorita climatului sau placut si a peisajelor naturale. Deoarece insula nu a suferit o dezvoltare intensa ca alte parti ale Mediteranei, ea pastreaza inca un aspect aparte. Datorita insularitatii si a relative sub-dezvoltari, insula se bucura de un regim fiscal relaxat, inca din perioada Revolutiei Franceze.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.