Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Busuiocul calmeaza, vindeca si mentine tineretea pielii
1.309 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum pastram busuiocul proaspat pentru iarna
1.170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mic ghic de utilizare a ierburilor aromatice
168 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plante care au grija de rinichi
333 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reincepe atacul insectelor!
961 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi utile in bucatarie
926 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe!
1.194 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jurnalul unei gravide 2
916 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce motor sa -mi Iau?
249 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi din batrani
1.744 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Busuiocul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.08.2014  Adauga la favorite 1.337 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Aromat si cu efecte calmante, busuiocul a fost adus in Europa de Carol cel Mare si cultivat ca iarba medicinala in gradinile de pe langa manastiri. In culturile vechi precrestine din Orientul Apropiat, dar mai ales in Palestina, era considerat o planta sfanta, fiind folosit in scopuri religioase si pastrat pana in vremurile crestinarii Europei. Astazi este folosit in principal pentru tratarea bolilor digestive, nevrozelor atonice si tulburarilor cauzate de stres. Ieromonahul Gamaliil, de la Schitul Mischii, are cateva leacuri cu busuioc pe care le pretuieste foarte mult si a caror eficienta a cunoscut-o personal.

Iarba miraculoasa de origine divina
Atat busuiocul verde, cat si cel rosu si cel alimentar sunt originare din subcontinentul indian, fiind cultivate si in Italia in timpul Imperiului Roman. O legenda de origine greaca ne transmite mesajul ca planta vindeca orice rana in urma atacului unui monstru, care era jumatate soparla, jumatate dragon. Toate aceste povesti sau legende au la originea lor apartenenta divina si proprietatile miraculoase ale busuiocului, care vin din vremuri indepartate. Pretuit de-a lungul timpului de mai toate popoarele europene, busuiocul este o planta sfanta, o planta a sufletului, care, pe langa faptul ca aduce noroc, aduce si sanatate. Originea cuvantului busuioc se regaseste in grecescul basileus (care inseamna rege, regal). Miraculoasa planta creste atat in zona tropicala, cat si in cea temperata, iar la noi in tara poate fi gasita in zonele de lunca si de campie, dar in egala masura si in pamantul fertil al dealurilor si al regiunilor submontane. Aroma sa este cu atat mai puternica, cu cat este mai expusa razelor solare.

Stimuleaza productia lactica a tinerelor mame
Busuiocul este considerat un antidepresiv sigur, avand puternice efecte sedative. Este si o sursa importanta de fier, calciu si vitamina A, continand si vitamina B6, magneziu si potasiu. Datorita acestor proprietati calmeaza tulburarile de stomac, balonarea si anorexia si stimuleaza productia lactica a tinerelor mame. Pentru toate aceste afectiuni, dar in principal pentru vindecarea bolilor digestive, esenta de busuioc este cel mai eficient tratament, folosit inca din vremurile monahismului timpuriu. Se iau 50 g de frunze si 50 g flori de busuioc, se spala si se zvanta bine, apoi se trec prin mixer timp de trei minute. Se strecoara totul printr-un tifon dublu, dupa care se depoziteaza intr-o sticluta care se inchide ermetic si se pastreaza la frigider. Din aceasta esenta se iau cate cinci picaturi dizolvate in ceai, cu 20 de minute inaintea celor trei mese principale ale zilei, timp de 14 zile. Tratamentul se poate repeta din doua in doua luni si are un rol benefic impotriva spasmelor gastrice, a durerilor de cap de origine atona digestiva si contra nevrozelor atonice.

Macerat pentru problemele „varstei critice"
Din cauza dereglarilor hormonale generate de perioadele critice ale varstei atat la femei, cat si la barbati, organismul reactioneaza in cele mai nebanuite moduri. Pentru pastrarea unui tonus pozitiv si a unei regenerari considerabile se recomanda tratamentul cu macerat rece, obtinut dintr-o combinatie de frunze si flori de busuioc verde, in amestec cu busuioc rosu. Se pun intr-un vas de sticla 200 g frunze si flori de busuioc verde, 200 g frunze si flori de busuioc rosu si 200 ml alcool de 60 de grade. Dupa 48 de ore se amesteca energic totul, apoi se strecoara si se depoziteaza la intuneric. Din acest macerat se iau trei lingurite pe zi inaintea meselor de dimineata, pranz si seara, timp de 30 de zile. Se recomanda doua astfel de cure, de preferinta in lunile octombrie si aprilie. Acest remediu este considerat un adevarat elixir al tineretii, recomandat in cazurile de imbatranire prematura, frigiditate, in tulburari de menopauza, andropauza, sterilitate masculina si feminina, fiind un regenerator rapid, care opreste procesele de degenerare a organismului.

• Mirosul puternic si gustul deosebit al busuiocului se datoreaza uleiurilor esentiale pe care acesta le contine.

Cataplasmele alunga tantarii
In perioadele cu caldura si umiditate sporita, tantarii apar in cele mai diverse locuri, mai ales in aer liber, acolo unde nu exista plase de protectie. Pentru a tine departe aceste insecte se recomanda folosirea cataplasmelor obtinute din frunze proaspete, zdrobite si aplicate pe piele. Acestea calmeaza durerile generate de intepaturile tantarilor, dar si mancarimea cauzata de insecte. De asemenea, frunzele proaspete de busuioc, aplicate pe frunte, calmeaza durerea si migrenele.
Mariana Borloveanu


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.