Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Kennedy Center Honors 2012 - Led Zeppelin
1.275 vizite - 0 comentarii
adaugat de sahia
 
  Viata si moartea lui John Bonham (Led Zeppelin)
1.790 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fleetwood Mac - Povestea unei mari formatii
1.126 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  3/6 Povestea unei trupe geniale "The Pogues" part.3
1.453 vizite - 0 comentarii
adaugat de stefan
 
  2/6 Povestea unei trupe geniale "The Pogues" part.2
1.261 vizite - 0 comentarii
adaugat de stefan
 
  1/6 Povestea unei trupe geniale "The Pogues" part.1
1.246 vizite - 0 comentarii
adaugat de stefan
 
  4/6 Povestea unei trupe geniale "The Pogues" part.4
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de stefan
 
  5/6 Povestea unei trupe geniale "The Pogues" part.5
1.102 vizite - 0 comentarii
adaugat de stefan
 
  Irish Coffee - Un Led Zepelin belgian ?
955 vizite - 0 comentarii
adaugat de vasiliu
 
  6/6 Povestea unei trupe geniale "The Pogues" part.6
1.545 vizite - 0 comentarii
adaugat de stefan
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Led Zeppelin - Povestea unei formatii celebre

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.07.2014  Adauga la favorite 1.418 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
limba engleza substantivul "lead" inseamna plumb. Membrii formatiei doreau sa nu existe confuzii, astfel ca au adoptat cuvantul "Led" in denumire, pentru a nu fi citit "Lead Zeppelin" sau pronuntat de catre americani "leed".

Jimmy Page a pus numele trupei fiind inspirat de vorbele lui Keith Moon, cum ca o super-trupa ce i-ar avea in componenta pe el (Keith Moon) si pe John Entwistle s-ar prabusi ca un Lead Zeppelin (dirijabil de plumb). De asemenea, expresia "Lead Zeppelin" era folosita de membrii formatiei The Who pentru a descrie un concert nereusit: "we crashed like a lead zeppelin" (ne-am prabusit ca un dirijabil de plumb).



In iunie 1966 Jimmy Page s-a alaturat formatiei The Yardbirds, inlocuindu-l pe Paul Samwell-Smith la chitara bas. In scurt timp a trecut la chitara ritmica si Chris Dreja a preluat basul. In luna octombrie a aceluiasi an Jeff Beck paraseste grupul, iar Page incearca sa formeze o super-formatie cu Keith Moon si John Entwistle de la The Who, cu Jeff Beck, iar pentru vocal s-a gandit la Donovan, Steve Winwood sau Steve Marriott.

Grupul nu s-a mai format dar Page, Beck si Moon au inregistrat un cantec impreuna, respectiv Beck's Bolero, care va aparea pe albumul Truth din 1968 al lui Jeff Beck. La sesiunea de inregistrari a participat si basistul John Paul Jones (pe numele sau adevarat John Richard Baldwin). Acesta i-a spus lui Page ca ar fi interesat sa colaboreze cu el in proiectele viitoare.

La vremea cand formatia s-a desfiintat (prin iulie 1968), Jimmy Page a ramas cu numele trupei, cu un contract de inregistrari, dar si cu o serie de angajamente neindeplinite. Astfel a aparut formatia New Yardbirds, prin intermediul careia chitaristul dorea sa efectueze un turneu in Peninsula Scandinava. Trupa a fost primita cu apatie si indiferenta de publicul britanic, astfel membrii fiind nevoiti sa traverseze oceanul, unde, dupa editarea albumului de debut, dobandesc in scurt timp consacrarea, fiind recunoscuti drept cei mai de seama „succesori artistici" ai fostului grup Cream, in care a activat si Eric Clapton (chitara, vocal). Simultan, cei patru „zep" constituiau principalii rivali ai formatiei Jeff Beck Group.

Pe acest prim album, considerat de specialisti „sofisticat dar plin de energie", se regaseau doua piese importante: Communication Breakdown si Dazed and Confused. Al doilea LP a constituit, bineinteles, o augmentare in plan componistic si interpretativ a debutului, incluzand si bine-cunoscuta Whole Lotta Love. Chiar daca al treilea album (Led Zeppelin III) a avut la baza stilul hard rock, el a inclus piese de folk, cum ar fi Friends, Gallows Pole, Bron-Y-Aur Stomp, dar si o superba piesa de blues minor, Since I’ve Been Loving You.

Dupa aproximativ un an, pe al patrulea album aparea viitorul hit international Stairway to Heaven, una dintre cele mai reusite inregistrari ale grupului. Urmatorul album, Houses of the Holy, editat in anul 1973, demonstreaza dorinta formatiei, de acum cu o popularitate uriasa in intreaga lume, de a explora cat mai multe si mai diverse stiluri, plecand de la rock-ul plin de vigoare la reggae, pseudo-soul, pana la baladele folclorice. Avand parte si de un impresar competent, Peter Grant, formatia si-a consolidat o reputatie stabila in randul publicului iubitor de muzica rock.

Aceasta reputatie nu s-a datorat numai activitatii neintrerupte si a fidelitatii componentilor fata de grup, ci si a simplului fapt ca Led Zeppelin nu a aparut niciodata pe micul ecran (bineinteles, in afara de muzicalul The Song Remains The Same), de asemenea neavand nici un disc single oficial. Trupa si-a concentrat exclusiv eforturile in realizarea unor L.P.-uri si in domeniul aparitiei pe scena concertelor publice. Astfel, formatia tindea sa editeze cate un album o data la 18 luni - un timp mai mult decat suficient pentru a cizela fiecare piesa cu grija. Planificandu-si cu discernamant fiecare turneu, fiecare concert, formatia Led Zeppelin isi dozeaza astfel aparitiile - pe disc, sau pe scena -, incat ele sa constituie evenimente muzicale asteptate cu interes crescand, de catre o audienta care crestea continuu numeric. Asemenea grupului The Who, Led Zeppelin realizeaza combinatia perfecta a grupului de trei instrumente cu vocea solistica.

In anul 1974, formatia si impresarul sau intemeiaza casa de discuri „Swan Song" sub auspiciile firmei „Atlantic Records". Coloana sonora a filmului The Song Remains The Same este constituita in principal din piesele albumului The Song Remains The Same editat in anul 1976. Albumul In Through The Out Door, a fost, din pacate, ultima realizare a grupului in componenta initiala, deoarece, in 1980 moare bateristul John Bonham. In memoria acestui urias si virtuoz muzician, formatia inregistreaza albumul Coda, cu ajutorul bateristului Kenny Jones, de la The Who.

In 1980, urmand mortii neasteptate a lui Bonham, Led Zeppelin a incetat a exista, iar membrii principali ai trupei, Jimmy Page si Robert Plant vor incepe cariere individuale


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.