Arizona, conform originalului [The] State of Arizona (pronuntie, /ˌɛɹ.ɪˈzoʊ̯n.ə/), este un stat al Statelor Unite ale Americii situat in vestul tarii. Arizona a devenit ce de-al patruzeci si optulea stat al Uniunii la 14 februarie 1912, fiind ultimul dintre cele 48 de state continentale (de fapt, "grupate impreuna", conform adjectivelor contiguous sau coterminous/conterminous) care s-au alaturat Uniunii.
Arizona este cunoscuta pentru climatul sau desertic, datorat prezentei unei parti insemnate a desertului Sonora in treimea sa sudica, respectiv intr-o buna parte a treimii sale mijlocii, si veri extraordinar de fierbinti si ierni blande. Totusi, in partea sa nordica, dotorita inaltului platoul Colorado, strabatut de Raul Colorado, creator al Marelui Canion, respectiv unor lanturi montane cu altitudini de peste 2.000 de metri, clima este temperat-continentala cu patru anotimpuri, iar vegetatia este caracterizata de prezenta masiva a coniferelor, dintre care varietatea de pin, cunoscuta ca Pinus ponderosa, este predominanta.
Capitala statului si cel mai populat oras este Phoenix, urmat de Tucson, si apoi de patru orase din conurbatia zonei metropolitane Phoenix, Mesa, Glendale, Chandler si Scottsdale.[1]
Populatia statului, care a atins limita de 1 milion de locuitori la inceputul anilor 1960, a suferit o crestere demografica impresionanta, mai ales in ultimele trei decenii, ajungand la o valoare estimata de circa 6.4 milioane la inceputul anului 2010. Conform estimarii efectuate de aceeasi agentie guvernamentala, United States Census Bureau, la sfarsitul anului oficial guvernamental 2005 - 2006 al Statelor Unite (1 iulie 2005 - 30 iunie 2006), Arizona era mentionata ca statul cu mai mare rata de crestere din Uniune, intrecand liderul national anterior, statul Nevada.
Arizona este unul din cele patru state care alcatuiesc asa zisa grupare Four Corners, in romana Patru colturi. Se invecineaza cu statele americane New Mexico, Utah, Nevada si California, atinge statul Colorado si are o granita internationala sudica de aproximativ 626 de km cu statele din nordul Mexicului, Sonora si Baja California. Alaturi de faimosul Parc national Grand Canyon, exista multe alte paduri nationale, parcuri si monumente, respectiv rezervatii ale nativilor americani.