Irlanda este o tara insulara in Europa de Vest care ocupa aproximativ 80% din insula Irlanda, cealalta parte fiind ocupata de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit
Insula Irlanda are o suprafata de 84.421 km², din care 70.273 km² apartin Republicii Irlanda. Irlanda este complet inconjurata de Oceanul Atlantic, desi portiunea de apa intre Irlanda si Marea Britanie este cunoscuta ca Marea Irlandeza.
Coasta de vest a Irlandei este compusa din dealuri si munti cu inaltime mica, cel mai inalt punct fiind Carrauntoohil la 1041 m. In centrul tarii exista in majoritate teren plat, favorabil pentru agricultura si traversat de rauri ca si Shannon si de lacuri. Centrul tarii contine si zacaminte majore de turba, turba fiind printre cele mai importante resurse naturale a Irlandei.
Orasele principale sunt capitala Dublin pe coasta de est, Cork in sud, Galway si Limerick pe coast de vest si Waterford pe coasta de sud-est.
Slieve League din sudul Comitatului Donegal.
Cea mai veche piatra cunoscuta are aproximativ 1,7 miliarde de ani si se gaseste pe insula Inishtrahull pe coasta Comitatului Donegal.[2][3] In alte parti din Donegal, oamenii de stiinta au descoperit pietre unde a inceput existenta vietii ca depozite glaciare, demonstrand ca la inceputul acestei perioade o parte din ceea ce avea sa devina Irlanda a fost in stransoarea unei ere glaciare. Cu toate acestea, datorita deplasarilor ulterioare, este aproape imposibil de insirat aceste straturi de roci timpurii corect.
In urma cu aproximativ 600 de milioane de ani, la sfarsitul erei precambriene, suprafata irlandeza a fost impartita in doua, cu o jumatate in partea vestica a Oceanului Iapetus si cealalta in partea de est, ambele situandu-se la o latitudine sudica de aproximativ de 80° aproape de cea actuala a Africii de Nord Vest.[4] Evidentele fosilelor descoperite la Bray Head in Comitatul Wicklow au aratat ca Irlanda se afla sub nivelul marii la acea vreme.
Clima Irlandei este influentata de Curentul Atlanticului de Nord si este destul de blanda. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile sunt geroase foarte rar. Precipitatiile sunt foarte frecvente, mai ales sub forma ploii. In parti ale tarii, pana la 275 de zile pe an sunt ploioase.
Irlanda are o economie mica, moderna si dependenta pe comert extern. Cu un PIB de aproximativ $40,000 pe cap de locuitor, Irlanda este a treia cea mai bogata tara din Europa si a patra cea mai bogata din lume. Economia este caracterizata de o forta de munca foarte educata si de o rata foarte inalta de investitie straina.
Cresterea economica a ajuns la o medie de 10% pe an intre 1995 si 2000, din cauza procesului Tigrului Celtic. Intre 2002 si 2004, cresterea medie pe an a fost in jur de 4-6%. Agricultura, care era pentru mult timp cel mai important sector economic, este acum eclipsat de industrie, care face 46% din PIB, Irlanda fiind la ora actuala printre cele mai industrializate economii din lume. 80% din exporturi sunt compuse de bunuri industriale desi acest sector angajeaza doar 28% din forta de munca. Desi exporturile raman cea mai mare sursa a cresterii dinamice a economiei, Irlanda beneficiaza de o crestere in consum si de o renastere a sectoarelor de constructie si investitie in afaceri.
In ultimul deceniu, guvernul irlandez a implementat o serie de proiecte nationale economice cu telul de a reduce inflatia si ratele de taxatie. Alte teluri includ: reducerea cheltuielilor guvernamentale ca procentaj a PIB-ului, imbunatatirea pregatirilor a fortei de munca si promovarea investitiei straine, care deja este la printre cele mai mari niveluri din lume.