Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Izvorul Tamaduirii
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Izvorul Tamaduirii
640 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce NU este bine sa faci in aceasta azi
977 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stiinta postului
126 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria rusilor lipoveni
897 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterele samanilor siberieni
1.022 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O plimbare cu trenul in trecutul Japoniei
372 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O calatorie cu trenul in trecutul Japoniei
102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  RECURS LA ISTORIE: Casatoria in pravilele romanesti
483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Francis Bacon - Filozof englez
872 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Izvorul Tamaduirii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.04.2014  Adauga la favorite 1.030 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Crestinii sarbatoresc in prima vinere dupa Pasti IZVORUL TAMADUIRII, sarbatoare din Saptamana Luminata care ne arata pozitia si rolul Maicii Domnului in lucrarea mantuirii. In fiecare an, in prima vineri dupa Paste, Biserica Ortodoxa sarbatoreste IZVORUL TAMADUIRII. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele de IZVORUL TAMADUIRII aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului

Din punctul de vedere istoric, Izvorul Tamaduirii, sarbatoare inchinata Maicii Domnului, Sfanta Fecioara Maria, ne aminteste o minune. Imparatul Leon cel Mare, inainte de urcarea pe tron, mergand printr-o padure, a intalnit un orb ranit care isi cauta drumul. Leon l-a luat de mana ca sa-l conduca, dar la cererea orbului de a-i da apa, a plecat sa caute. Negasind, a auzit un glas care i-a indicat locul unde va gasi apa pentru a potoli setea orbului si pentru a-i unge ochii lipsiti de vedere, scrie Agerpres.

Urmand cele auzite, Leon a gasit izvorul, care s-a dovedit a fi tamaduitor. Orbul si-a astamparat nu numai setea, dar si-a recapatat si vederea. Dupa ce a ajuns imparat, Leon a ridicat in acel loc o biserica iar cu apa acelui izvor s-au vindecat multi bolnavi de-a lungul timpului, prin mila si lucrarea Maicii Domnului, care i s-a descoperit.

Izvorul mentionat este o preinchipuire care ne arata Izvorul cel viu al mantuirii noastre: pe Maica Domnului. Dincolo de aspectele dogmatice ale lucrarii Maicii Domnului in istoria mantuirii neamului omenesc, Izvorul Tamaduirii ne arata puterea sa harica de a infaptui minuni cu ajutorul lui Dumnezeu, faptul ca ea este Maica noastra, a celor care ne incredintam ei pentru a-i cere ajutorul, ca este Rugatoarea si Mijlocitoarea noastra inaintea lui Hristos, dupa cum o numeste Biserica.

Traditii si obiceiuri

De Izvorul Tamaduirii, se sfintesc apele. Crestinii ortodocsi vin in aceasta zi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica. Dupa ce preotul a sfintit apa, ii stropeste pe credinciosi in timp ce se canta troparul "Mantuieste, Doamne, poporul Tau", scrie agroinfo.ro.

In aceasta zi, in unele zone ale tarii, tinerii adolescenti fac legamantul juvenil. Acest legamant se facea, cu sau fara martori, in casa, in gradini sau in jurul unui copac inflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care faceau juramantul respectiv: pronuntarea cu voce tare a juramantului, schimbul colacului si al altor obiecte cu valoare simbolica, de obicei o oala sau o strachina din lut, insotite intotdeauna de o lumanare aprinsa, imbratisarea frateasca, ospatarea cu alimente rituale si dansul.

In unele zone etnografice, ceremonia se repeta anual, la aceeasi data, pana la intrarea in joc a fetelor insuratite si baietilor infartatiti. Persoanele legate, veri, varute, surate, frati de cruce etc., se intalneau anual sau, dupa casatorie, la Rusalii. Dupa incheierea solemna a legamantului, copiii si apoi oamenii maturi isi spuneau pana la moarte surata, vere, fartate, verisoara si se comportau unul fata de altul ca adevarati frati si surori: se sfatuiau in cele mai intime si grele probleme ivite in viata, isi impartaseau tainele, nu se casatoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fartatului, se ajutau si se aparau reciproc pana la sacrificiul suprem.
Manastirea Ghighiu este cunoscuta nu doar prin icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, adusa aici in anul 1958, ci si prin izvorul ei tamaduitor.

La Manastirea Dervent, pe locul unde Sfantul Apostol Andrei a facut o minune, exista un alt izvor cu apa vindecatoare.

Un alt loc in care putem gasi izvor cu apa vindecatoare este Manastirea Horaicioara. Pelerini din toata tara vin la cele trei manastiri sa primeasca apa de la aceste izvoare minunate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.