Cuvantul "mentalist" este prezent mai des pe buzele noastre in acest an decat in trecuta, si asta de cand cu un show renumit de televiziune.
Dar ce este mentalismul si cine se poate numi mentalist?
Conform Wikipedia, mentalismul este un spectacol in care cei care il realizeaza, numiti mentalisti, par sa demonstreze abilitati mentale sau intuitive foarte dezvoltate. Spectacolele par sa includa telepatia, clarviziunea, prezicerea, presimtirea, telechinezia, capacitati de medium, control asupra mintii, memorie agera si matematica rapida. Hipnoza poate fi uneori folosita de asemenea in anumite momente.
Cei care practica mentalismul sunt numiti mentalisti si uneori sunt referiti ca fiind animator spiritist (o traducere aproximativa a termenului englezesc "psychic entertainer").
Pionierul mentalismul este Girolamo Scotto care a inceput, in jurul anilor 1570, sa practice un altfel de magie cu monede si carti de joc.
Si pentru ca am mentionat magia: exista vreo diferenta intre un magician si un mentalist?
Mentalistii in general nu includ in spectacolele lor de jocurile ale mintii trucuri "standard" de magie. Daca ar face acest lucru, ar exista o asocierea prea puternica intre magician si mentalist, si multi mentalisti sustin ca nu sunt deloc magicieni, fiind foarte vehementi in ceea ce priveste diferenta dintre cele doua discipline, afirmand ca mentalismul este o cu totul alta forma de arta decat magia.
Multi magicieni insa combina momente de jocuri ale mintii cu iluzii de magician, existand chiar trucuri "hibrid" numite "magie mentala": acest gen de trucuri era practicat de David Copperfield, David Blaine si The Amazing Kreskin.