Muzica medievala era parte integranta a vietii de zi cu zi pentru oamneii din acea perioada. Muzica era o forma majora de divertisment. Muzica si instrumentele medievale puteau fi cantate de muzicieni, menestreli sau trubaduri, sau melodii simple si balade puteau fi cantate in sate sau pe camp pentru a usura sarcinile monotone ale iobagilor.
La inceput muzica era cantata la unison. Notele muzicale aveau de obicei aceeasi durata si melodie. Armonia a fost introdusa treptat iar pana in sec XII s-a dezvoltat o metoda a notatiei muzicale care indica lungimea fiecarei note. Muzica era de cele mai multe ori cantata de sarbatori si festivaluri. La nunti si zile de nastere muzicca era deosebit de inaltatoare.
Oamenii in timpul evului mediu mancau pe ritmul muzicii traditionale in timpul dar si intre felurile de mancare.
Existau mai multe instrumente muzicale care pot fi impartite in categoriile:
-Instrumentele cu coarda - harpa, rebec, lauta, timpanon, flasneta
-Instrumente de suflat – flaut, trompeta, fluier, cimpoi
-Instrumete de percutie – tobe, chimval, trianglu, tamburina
CANTARETII MEDIEVALI
Existau 2 categorii de muzicieni medievali – menestreli si trubaduri
Trupadurul era un muzician ambulant. Calatorea din sat in sat, iar cateodata chiar si peste granite. Prin urmare avea un scop dublu, ajuta si la raspandirea vestilor in lume. Temele cantecelor erau despre cavaleri si dragostea la curtea medievala – balade romantice. Trubadurii cantat si pentru nobili dar si pentru tarani.
Menestrelul era angajat al castelului. Acesta de multe ori isi creea propriile lui balade dar erau cunoscuti si pentru ca memorau poeme foarte lungi bazate pe mituri si legende.si cantecele menestrelului erau despre cavaleri si despre dragoste, dar de asemenea spuneau si povesti despre tari indepartate si despre evenimente istorice.