Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dietele delicioase ale Europei preistorice (mezolitic, n
153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat painea?
560 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile irlandeze | Istoria genetica a Irlandei
140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat painea? Istoria alimentului universal
1.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria orasului Oradea
361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai uimitoare ruine antice ale lumii
407 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Ali Sadr, Iran
1.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata si minunile Parintelui Arsenie Boca
1.050 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mario Vargas Llosa
955 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Desertul Taklamakan
1.416 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mezolitic

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.01.2014  Adauga la favorite 761 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mezoliticul sau Epoca Mijlocie a Pietrei a fost acea perioada a evolutiei tehnologiei umane cuprinsa intre paleolitic si neolitic, toate fiind perioade ale Epocii Pietrei.

Mezoliticul incepe la sfarsitul pleistocenului, acum vreo 10.000 de ani si se sfarseste cu introducerea agriculturii, data care variaza cu fiecare regiune geografica. In anumite zone, cum ar fi Orientul Apropiat, agricultura a ramas, la sfarsitul pleistocenului, intr-un stadiu oarecum incipient si acolo mezoliticul este scurt si indefinit. Pentru zonele in care glaciatiunile au avut un impact mai puternic, este preferat termenul epipaleolitic.

Regiunile, in care ultima glaciatiune a avut un efect mai puternic asupra mediului, au cunoscut o epoca mezolitica mai indelungata, durand chiar milenii. In nordul Europei, grupurile sociale au avut conditii de trai favorabile, cu rezerve de hrana mai bogate, doar in jurul acelor tinuturi mlastinoase si impadurite datorita unui climat mai calduros. Stau marturie vestigiile arheologice ale culturilor Maglemozian (zona Danemarcei de azi) si Azilian (la granita dintre Spania si Franta). In aceste conditii, aparitia neoliticului in nordul Europei a fost amanata cam pe la 4.000 de ani i.Hr. (sau acum 6.000 de ani).

Vestigiile arheologice ale acestei perioade sunt limitate la resturile menajere descoperite si la defrisarile regiunilor impadurite. Aceste defrisari vor fi practicate la scara mai extinsa in neolitic, fiind necesar tot mai mult spatiu pentru agricultura.

Mezoliticul este caracterizat prin aparitia uneltelor de piatra mai fin prelucrate si de dimensiuni mai mici (varfuri de lance, de sageti), denumite microliti, prezente in majoritatea regiunilor. De asemenea s-au mai descoperit unelte de pescuit, topoare de piatra si obiecte de lemn (canoe, arcuri cu sageti) dovedind existenta unor tehnologii mai avansate in zone ca: Africa, cele asociate culturii aziliene, ca apoi sa se raspandeasca in Europa, prin intermediul culturii ibero-maurusiene si Palestina (cultura Kebaran). Nu este exclusa posibilitatea unor inventii si descoperiri independente in cadrul acestor societati aflate in plina dezvoltare.

Ca si in paleolitic, in mezolitic, indivizii traiau in grupuri si triburi mici in care predomina egalitarismul.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.