Locuitorii savanelor din Africa de Sud venereaza leii albi considerandu-i fiinte divine. Prima scriere legata de aceste feline uimitoare este "The White Lions of Timbavati", scrisa de Chris McBride in anul 1970. Conform unei alte autoare, Linda Tucker, leii albi erau crescuti in rezervatii speciale din Africa de Sud pe post de trofee pentru vanatori. Aceasta povesteste in cartea "Mystery of the White Lions - Children of the Sun God" modul in care traiau aceste animale altminteri feroce: multe asemenea "trofee" sufereau de probleme cu membrele, aveau boli ale inimii, afectiuni cauzate de imperecherea intre rude.
Cei mai multi lei albi sunt intalniti in captivitate, in gradini zoologice, unde sunt crescuti si reprodusi exclusiv pentru culoarea blanii. Conform unor informatii datate din anul 2004, in lume existau 30 de lei albi in viata. Desigur, numarul lor a crescut substantial in ultimii ani.
Daca va intrebati ce anume face ca blana lor sa fie alba, aflati ca leii albi apar in urma unor mutatii genetice cauzata de o gena recesiva denumita "chinchilla". Culoarea acestor feline poate varia de la nuante de blond deschis, alb ca zapada sau chiar roscat