Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Strugurii – top 20 de beneficii pentru sanatate
192 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de beneficii extraordinare ale apei cu lamaie
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SAUNA - Beneficii incredibile.
55 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sapte beneficii extraordinare ale apei de scortisoara
191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Menta - beneficii si sanatate - Cipri Kaiser
454 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Beneficii uimitoare ale Geranium
261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceai de GHIMBIR: beneficii si contraindicatii
70 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 beneficii ale radacinii de brusture pentru om
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 beneficii ale lavandei
147 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ghimpe beneficii
571 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

7 beneficii ale mamaligii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.11.2013  Adauga la favorite 3.117 vizualizari

Nota film: 4.5 / 5 (2 voturi )
   
 
Dispretuit pe nedrept, malaiul ajuta atat organismul persoanelor sanatoase, cat si pe cele care sufera de diverse boli. Specialistii il numesc malaiul "prietenul intestinului subtire", el fiind un inlocuitor de nadejde al produselor de panificatie.


Fierturile din porumb sunt apreciate inca de pe vremea lui Columb, insa, din pacate, ulterior au ajuns sa fie considerate hrana oamenilor saraci. Studii recente au scos la iveala faptul ca media de viata a triburilor amerindiene (ce se hraneau cu porumb crud ori fiert) era mult mai mare decat a comunitatilor invecinate carora le lipsea din alimentatie acest tip de hrana.


Porumbul a fost indelung utilizat in bucataria traditionala romaneasca prin faina de malai gatita sub forma de mamaliga. Atentie, insa! Consumul exclusiv de mamaliga pentru perioade indelungate de timp poate sa duca la aparitia unei boli numite pelagra. Pentru a fi evitata se recomanda consumul mamaligii impreuna cu lactate sau produse animale. Iata cateva beneficii ale mamaligii:


1. Protejeaza stomacul si ficatul
Considerata initial hrana saracilor, mamaliga a demonstrat de-a lungul timpului niste beneficii incontestabile in protejarea intestinelor. Specialistii germani in biologie celulara vegetala de la Universitatea din Koln au descoperit recent prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Substantele cu pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grasi, ceto-acizi, rezultati din oxidarea acidului palmitic si arahidic si sunt produsi numai si numai in radacina plantei de porumb, in urma unor mecanisme biochimice inca neelucidate stiintific. Cert este ca acesti ceto-acizi ignora legile chimiei si biologiei clasice, absorbindu-se in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Micile cantitati de ceto-acizi palmitici si arahidonici, ajunsi in sange se transforma in hidroxiacizi (alcooli cu grupari chimice acide) care se pot combina chimic cu cel putin 57 de specii de otravuri existente in organism.


Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducind considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.


Gastrita si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand efect de reducere a aciditatii si de calmare, sedative


2. Creste durata de viata
Sau cel putin asa ne spun cercetatorii endocrinologi care considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene.


De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in singe, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din singe, scazind astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de piine. Iar mamaliga virtoasa are jumatate din caloriile piinii. Inca din cele mai vechi timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac.


3. Dezvolta musculatura
Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat, intamplator, ca cei mai apti copii pentru sporturi de performanta din Ecuador si Columbia au o bogata alimentatie in „terciuri de porumb". Pe baza acestei observatii, el a initiat un amplu program de cercetare in medicina sportiva, descoperind ca aceleasi substante derivate ale acidului palmitic si arahidonic au rol in dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalitatii de actiune a hormonilor tiroidieni.


Populatiile care consuma zilnic terci de malai au o incidenta a bolilor hepatice de zece ori mai mica, iar copiii se dezvolta mai bine.


4. Regleaza glicemia
Consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza din sange fiind benefica pentru diabetici.


5. Scade colesterolul
Reduce cantitatea de colesterol din organism, scazand riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.


6. Prelungeste viata ovarelor
Mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special pe cele ale femeilor. Antropologii romani au efectuat cercetari in zona Rucar-Bran unde mamaliga se afla mai des pe masa romanilor si au descoperit ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani.


7. Benefica obezilor
Preparatul din porumb este util si celor care sufera de obezitate deoarece ofera o senzatie de satietate extrem de rapida (datorita fibrelor alimentare din compozitia sa).


Studii de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie precum ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus, sunt reduse considerabil.

preluat de pe Ghid de sanatate


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.