Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cleopatra: portretul unei criminale / Documentar BBC
1.304 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Secrete ale Egiptului - Cleopatra / Partea 4/5
1.328 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Secrete ale Egiptului - Cleopatra / Partea 3/5
1.205 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Secrete ale Egiptului - Cleopatra / Partea 2/5
1.171 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Secrete ale Egiptului - Cleopatra / Partea 5/5
1.218 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Marturii si secrete despre Pearl Harbour
570 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Femei celebre - Cleopatra
1.052 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Faraonul Narmer
1.690 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Operatiunile secrete ale Mossad-ului
1.208 vizite - 0 comentarii
adaugat de pache
 
  Palatul Versailles - Biblioteca si camerele... secrete
1.599 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Secrete ale Egiptului - Cleopatra / Partea 1/5

 
 
 
 
 
Adaugat de alin 31.01.2013  Adauga la favorite 1.251 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Secrete ale Egiptului - Cleopatra / Partea 1

Ultima regina a Egiptului, Cleopatra a VII-a, s-a nascut in anul 69i.Hr, la Alexandria, cel mai mare oras din lume la acea vreme. Esteultima regina a dinastiei intemeiate la moartea lui Alexandru cel Mare(323 i.Hr) de catre unul din generalii sai, macedoneanul Ptolemeu.

Avand in vedere obiceiul casatoriilor consanguine dintre frate si sora,practicat de familia regala din Egipt, Cleopatra ar putea fi suta la sutamacedoneana. Educatia fetelor era de obicei neglijata in lumea greaca,chiar regala, insa Cleopatra beneficiaza de profesori buni. In plus are sidaruri naturale: inteligenta, ambitioasa, energica, spirituala, inzestratapentru teatru, farmec irezistibil. Vorbeste la perfectie peste 7 limbi.

Este placuta, dar nu o mare frumusete. O dezvantajeaza nasul, prea lungsi coroiat. Intreaga ei infatisare este destul de comuna: par roscat sicarliontat, nu poarta bijuterii. Inainte de a muri, in anul 51 i.Hr.,suveranul Egiptului incredinteaza senatului roman un testament prin carecere sa-i succeada la tron Cleopatra si fratele ei, Ptolemeu al XIII-lea,un copil in varsta de 10 ani. La inceput, Cleopatra nu are intentia sadomine cuplul regal. Insa nu concepe sa aiba un tutore, la varsta ei,si intra repede in conflict cu eunucul. La 18 ani, este convinsa ca poateconduce singura treburile statului. Isi propune sa depuna toata energiapentru ca tara faraonilor sa capete stralucirea de altadata. Eunucul iirascoala pe alexandrieni impotriva rivalei. Intre timp, soseste CneiusPompei, care devine primul amant roman al Cleopatrei. Dupa ce cuteazasa lanseze o emisiune monetara numai cu chipul si numele ei, tensiuneadevine insuportabil de incordata la palat. Cleopatra fuge din Alexandria,pentru a recruta o armata mercenara.

Pentru restabilirea ordinii si recuperarea unei datorii, debarca inAlexandria insusi Cezar. Ptolemeu si anturajul cauta sa-l convinga peCezar sa renunte la intrevederea cu Cleopatra, speriati de puterea eide seductie. Pentru a scapa de vigilenta garzilor, regina foloseste ostratagema relatata de multi istorici. Apeleaza la negustorul Apollodordin Sicilia, care o duce la palat infasurata intr-un covor oriental,acoperit cu o piele de lectica, infatisat ca dar ofiterului roman. Invarsta de 50 de ani, Cezar este incantat de "cadou" si o noapte dedragoste il convinge de drepturile Cleopatrei (22 de ani) asupraEgiptului.

Casatorit la Roma, Cezar pastreaza legatura cu Cleopatra, care nu maieste pentru nimeni un mister. Continua sa fie amantul acestei femeiavide de dragoste. Ofiterul roman isi prelungeste sederea in Alexandria,desi este chemat de urgenta de problemele statului. Se imbarca alaturi deregina intr-o croaziera pe Nil. Dar "vacanta" nu dureaza la infinit. Ladespartire, ii lasa patru legiuni romane ca s-o apere de dusmani sisa asigure transportul granelor spre Roma. La numai cateva saptamanide la plecarea lui, Cleopatra ii naste un fiu, caruia ii pune numelePtolemeu al XV-lea Cezarion. Prilej de mare bucurie pentru ofiterulroman, care-si pierduse unicul copil, pe Iulia. Anul urmator isi aduceamanta si copilul la Roma, unde raman pana in anul 44 iHr., cand Cezareste asasinat de catre republicani.

Cleopatra se intoarce la Alexandria. Inainte sa plece, Marc Antoniuincearca sa-l declare mostenitor pe Cezarion, insa nu reuseste, fiindcatestamentul este favorabil nepotului si fiului adoptiv, viitorul imparatOctavian. Revenita acasa, Cleopatra il ucide - probabil prin otravire -pe sotul si fratele ei, un rival potential. In locul sau este desemnatCezarion.

Cleopatra are de-a face cu Marc Antoniu, care o chemase initial pentrua-i judeca unele fapte "razboinice". La 40 de ani ai sai, acestaeste pur si simplu vrajit de regina Egiptului, care-si face o aparitiefastuoasa. Indragostit pana peste cap, Marc Antoniu uita sa mai plece dinEgipt. Impreuna cu Cezar, regina purta discutii elevate, despre arta,literatura, politica. Marc Antoniu este mai putin rafinat. Pentru a-ldistra, Cleopatra canta. Beau, vaneaza impreuna, se injura, glumesc,se travestesc si hoinaresc pe strazi. Marc Antoniu trebuie sa plece silipseste mai multi ani, timp in care Cleopatra isi traieste viata cumpoate si se cuibareste in bratele multor amanti. Unul dintre iubitiisai este bine cunoscutul rege iudeu, Irod.

Marc Antoniu se intoarce si povestea lor continua tumultos sinecugetat. Ex-triumvirul isi da pana in final sufletul in bratele femeiiiubite, nu inainte de a o indemna sa se salveze. O captureaza insaOctavian, care pune sa fie pazita cu strasnicie. Afla ca peste treizile va fi dusa, in lanturi, la Roma. Se pregateste de o moarte demnade o mare regina. Cere sa i se pregateasca un ospat fastuos, isi punecoroanele, bijuteriile, cele mai frumoase haine si trimite testamentulsau lui Octavian, prin care ii cere sa fie ingropata langa Marc Antoniu.

Cleopatra se sinucide (nu se stie exact cum si cine a ajutat-o) simoare la 39 de ani, dupa 22 de ani de domnie. Octavian porunceste sa fieinmormantata cu toata pompa, alaturi de iubitul ei, Marc Antoniu. Astazi,locurile de veci sunt acoperite de Mediterana.Inca o dovada a maretiei ultimei regine a Egiptului este faptul ca luna aopta primeste numele de la Augustus, cu toate ca s-a nascut in septembrie,pentru ca omenirea sa nu uite niciodata ca a invins in august, regatulCleopatrei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.