Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Antilopa Gerenuk
886 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caini - Rasa: Ogar irlandez
2.219 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Gazela Antilopa
2.305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Greyfriars Kirk Grave, Edinburg (Scotia)
1.081 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caini - Rase: Doberman
1.848 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Antilopa araba
632 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Torsul lui Smokey
1.243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Olm
1.732 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toate cele 9 specii de cai „salbatici" frumosi
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orcii lui Crozet: David si Goliat
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Antilopa-ogar a lui Kirk

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.11.2021  Adauga la favorite 457 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Antilopa-ogar a lui Kirk este o specie endemica din Africa, traieste mai ales in zonele de est si sud-vest ale acestui continent, in Namibia, Tanzania, Angola de Sud-Vest si Kenia de Sud. Prefera locuri cu vegetatie densa, unde gaseste hrana vegetala preferata. Numele se refera la semnalul ei de avertizare care este specific si celorlalte 3 specii de antelope dik-dik. In total, sunt 4 specii de astfel de antilope din genul Madoqua. Dintre ele, cea mai mica este specia Madoqua kirkii, la care ne referim in acest articol.

Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 52-72 cm si greutatea de 3-7 kg. Masculul este mai mic decat femela si are greutatea mai mica. Coarnele sunt destul de mici la aceasta specie, nu depasesc lungimea de 9,5 cm. Coada este si ea mica, are lungimea de 3-5 cm.

Antilopa are blana moale si neteda, de culoare gri-maronie pe partea dorsala a corpului si mai deschisa spre extremitati, pe picioare. Abdomenul este de culoare albicioasa. Capul este mic, de forma triunghiulara privit din profil, iar urechile sunt lungi si mobile, bine acoperite cu fire de par scurte.

Ochii sunt mari si blanzi, au irisul de culoare maronie. Botul este ingust, partea superioara este putin mai mare, pare ca un fel de trompa care serveste ca termostat. In zilele caniculare, cand temperatura corpului creste, sangele ajunge in trompa si este racit de mucoasa nazala. Acest animal este foarte gratios, are gatul subtire, lung, de culoare gri-cenusie. Membrele anterioare si posterioare sunt subtiri, prevazute cu copite rezistente, destul de mici. Acestea au baza ca de cauciuc, cu aderenta excelenta pe stanci.

Aceste antelope traiesc in pereche si se hranesc cu ierburi si plante. Isi iau necesarul de lichid din seva plantelor, frunzele reprezentand 80% din hrana lor.
In perioada de reproducere masculul isi marcheaza teritoriul prin excremente, urina dar si secretii ale glandelor preorbitale. Femela face doar un singur pui, dupa o perioada de gestatie de cel mult 174 de zile. Acesta este tinut ascuns de femela pentru a nu fi depistat de pradatori – de leoparzi, sacali, gheparzi. Este alaptat timp de 3-4 luni si apoi trecut pe hrana vegetala – plante si ierburi. Femela ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 6 luni, masculul mai tarziu la un an.

Antilopa-ogar a lui Kirk are denumirea stiintifica Madoqua kirkii si face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae. Celelalte trei specii de antilope din genul Madaqua sunt: Madoqua kirkii cavendishi, Madoqua kirkii hindei si Madoqua kirkii damarensis.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.