Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Introducere in antropologie-2
322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a fost Elena Ceausescu?
20 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce a vazut cu adevarat James Webb la inceputul timpului?
113 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum am supravietuit Armaghedonului?
165 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Motocicleta clasica ruinata de 40 de ani
109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Definirea si gasirea celor mai vechi mituri
162 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Programul Lebensborn
88 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comercializarea copilariei
479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Samanii din Siberia: vindecatori puternici
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria rock-ului romanesc in comunism
274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Introducere in antropologie-1

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.01.2021  Adauga la favorite 257 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Antropologia se ocupa cu studiul stiintific al omului (genul Homo Hominis). Este o disciplina holistica din doua puncte de vedere: se ocupa de studiul tuturor oamenilor, din toate epocile si trateaza toate dimensiunile umanitatii. In centrul antropologiei se afla ideea de cultura si notiunea ca aceasta reprezinta specia umana, ca specia noastra si-a dezvoltat o capacitate universala de a concepe lumea simbolic, de a preda si invata astfel de simboluri in mod social si de a transforma lumea (si pe noi insine) pe baza acestor simboluri.

Antropologia a debutat ca stiinta a istoriei. Inspirata de triumful metodei stiintifice in stiintele naturale, antropologii secolului al XIX-lea considerau ca fenomenele socio-culturale erau guvernate de legi si principii care pot fi descoperite. Aceasta convingere, existenta inca inainte ca stiintele sociale sa-si formeze teorii si metode, era dublata de viziunea iluminista a umanitatii - concomitent increzatoare in emanciparea socio-culturala a oamenilor si critica fata de indepartarea acestora de natura lor inocenta. Aceasta dubla sensibilitate, fata de traditiile culturale (traditie) si fata de procesele schimbarii sociale (modernizare) va caracteriza intotdeauna discursul antropologiei.Secolul al XIX-lea este caracterizat de dezvoltarea teoriilor evolutioniste, deterministe, si mitologiste in explicare omului si culturii sale. Ca metodologie, studiul antropologic este vazut ca o analiza a informatiilor coroborate din scrieri istorice, jurnale de calatorii si speculatii literar-filozofice. Ideea centrala a antropologiei evolutioniste, care domina aceasta perioada, este aceea ca este posibil studiul formelor incipiente ale umanitatii prin studierea triburilor "primitive", deoarece acestea se afla pe o treapta inferioara de evolutie, informandu-ne astfel exact asupra modului in care aratam si noi, "civilizatii", in zorii umanitatii.

Principalele teorii antropologice ale epocii sunt cele datorate lui Herbert Spencer (organismul social), Karl Marx (determinismul social si evolutia umanitatii ca lupta intre clase), Morgan (periodizarea culturii si a etnicitatii), Tylor (definirea culturii).

In perioada de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea se impune treptat metoda etnografica a cercetarii vietii oamenilor prin locuirea pentru o perioada impreuna cu acestia si urmarirea lor indeaproape. Tot acum se formuleaza teoriile moderne in stiintele sociale datorate lui Emile Durkheim si Max Weber. Secolul XX prilejuieste diversificarea teoriilor antropologice si producerea de analize asupra unor teme antropologice, respectiv descrieri culturale (etnografii) dintre cele mai diverse


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.