Antropologia cuprinde patru mari ramuri:
Antropologia culturala/sociala, care studiaza evolutia, conditiile de trai, relatiile intre oameni si institutii si modul in care acestia performeaza simbolurile socio-culturale - cercetarea presupunand, de regula, o interactiune cu cei cercetati;
Antropologia lingvistica, care studiaza limba si limbajul in contextul lor socio-cultural, ca sistem simbolic si de comunicare culturala. Doi lingvisti de referinta, fondatori ai ipotezei Sapir - Whorf sunt Edward Sapir si Benjamin Lee Whorf.
Antropologia fizica, care studiaza alcatuirea corpului uman din punct de vedere biologic si trasaturile distincte ale raselor umane.
Antropologia arheologica, care studiaza preistoria (dar si cultura moderna), a umanitatii pornind de la obiectele ramase in urma trecerii oamenilor.
In functie de traditiile nationale si de modul in care s-au dezvoltat aceste stiinte in diferite tari, ceea ce se intelege prin antropologie culturala mai este numit si antropologie sociala in Marea Britanie sau etnologie in Franta, Italia si tarile est europene. Exista, totusi, si o acceptiune mai restransa a termenului etnologie, ca insemnand studiul propriilor comunitatilor rurale (indeosebi a aspectelor "folclorice" ale acestora), adica apropiat de intelesul stiintei poporului national in Germania (Volkskunde). Dimpotriva, alte acceptiuni restrang termenul antropologie la intelesul de "antropologie fizica".
Subdomenii ale antropologiei[modificare sursa]
Principalele aspecte ale culturii umane: viata sociala, viata economica, viata religioasa, viata politica; respectiv viata urbana sau formele de expresie simbolica sau vizuala - au dat nastere la cateva subdomenii ale antropologiei culturale, cu subiecte si abordari specifice:
antropologie sociala
antropologie economica
antropologie religioasa
antropologie politica
antropologie urbana
antropologie simbolica
antropologie vizuala
iar diferitele obiecte sau interese ale studiului antropologic au format treptat domenii de studiu autonom in cadrul antropologiei, cu propriile teorii si metode:
antropologia rudeniei si a familiei
antropologia feminista
antropologia post-colonialismului
antropologia nationalismului
antropologia socialismului si a tranzitiei
antropologia mass-media
antropologia corpului
antropologia alimentatiei
antropologia turismului
antropologie aplicata