Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Satul Sarbi Maramures
389 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moisei, Maramures
709 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piscina "Pa Coasta"
350 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eze - Sudul Frantei
7 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica de lemn a vechii manastiri a Barsanei
487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Satul Zia, insula Kos
140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Satul Fiskardo -Satul Fiskardo –
102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Serbia: Drvengrad
361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Satul Antimahia - Insula Kos
120 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de Locuri superbe din Romania Despre care nu ai auzit
114 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Satul Sarbi Maramures

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.07.2018  Adauga la favorite 506 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Intre localitatile Budesti si Calinesti, in apropiere de Ocna Sugatag, se afla satul Sarbi, care in secolul 15 a facut parte din Cnezatul Vaii Cosaului, prima mentinare documentara fiind in 1459. In drum spre Sighetul Marmatiei, Sapanta sau Barsana, opreste-te macar pentru o jumatate de ora aici, mai exact in poarta casei langa care e un panou pe care scrie "Ansamblu de arhitectura tehnica populara". Vei descoperi mai intai o serie de masinarii vechi: o batoza, un circular, o moara, un gater, o valtoare. E un fel de muzeu in aer liber, despre care afli mai multe dupa ce treci poarta maramureseana de lemn si intri in gospodaria lui Gheorghe Opris, "creator popular", proprietarul acestui adevarat muzeu in aer liber, realizat de el insusi. Nea Opris, un batranel imbracat in straie simple, cu un clop pe cap si o moaca serioasa, se chinuie sa monteze o scarita de lemn in interiorul unei sticle. O gaselnita ce e continuata apoi prin umplerea sticlei cu palinca si comercializarea ei. "E mai buna palinca daca e cu scarita? Ce sens are?". "Pai ca sa stii cat bei. Cand termini sticla, e ca si cum ai coborat de pe scara si urmeaza sa te odihnesti".

Nea Gica Opris si robinetul cu palinca de la poarta casei luiNea Gica Opris si robinetul cu palinca de la poarta casei lui
Nu e unica demonstratie a lui nea Opris. Cat dai cu ochii imprejur, respirand aerul din dugheana in care se face horinca sau admirand bucataria exterioara imensa, batranul ajunge intr-o incapere in care sotia lui a pus deja pe masa cateva paharele de palinca si afinata. "Haideti la discoteca!", te indeamna ea, pe ritmurile lui nea Opris, care bate intr-o toba si canta o melodie populara. E micul spectacol al unui om care a muncit mult pentru a oferi celor care-i calca pragul un colt din Maramuresul rural, asa cum se pricepe el. Sunt mai multe lucruri de vazut la Gheorghe Opris in batatura si cu siguranta ca nu vei regreta jumatatea de ora petrecuta aici. Si tot in mod sigur, vei zambi la plecare cand batranul te va conduce si-ti va arata robinetul lui de palinca de la poarta. "Pentru cei grabiti…"


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.