Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Georges Braque
212 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georges Braque, cofondatorul Cubismului
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mihail Larionov
515 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Les Fauves, Fiarele salbatice ale artei
152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pablo Picasso: O colectie de 855 de lucrari
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Suzanne Valadon
317 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La scaldat in Asnieres -Georges Seurat
638 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pablo Picasso
1.551 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pablo Picasso
1.759 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mezzosoprana,
1.729 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Georges Braque

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.02.2018  Adauga la favorite 1.024 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Georges Braque (n.13 mai 1882, Argenteuil-sur-Seine - d.31 august 1963, Paris) a fost un pictor francez, fondator - alaturi de Pablo Picasso - al cubismului.

Braque a invatat la inceput meseria de pictor-decorator in Le Havre, frecventand in acelasi timp cursurile serale de pictura la "Ecole des Beaux-Arts" din aceeasi localitate. Soseste la Paris in anul 1900 si se hotaraste sa se ocupe de pictura artistica. Dintre primele sale incercari, aflate sub semnul influentei lui Corot si Edouard Manet, s-au pastrat pana in ziua de astazi putine tablouri. Adevaratul debut al lui Braque coincide cu descoperirea fauvistilor in timpul "Salonului de Toamna" din anul 1905. "Matisse si Derain mi-au trasat drumul" - marturiseste artistul. Doua evenimente importante ii vor influenta viata si dezvoltarea artistica ulterioara: expozitia retrospectiva a operelor lui Paul Cezanne si intalnirea cu Picasso in Galeria de arta a lui Kahnweiler. In consecinta artistul incepe sa se indeparteze de fauvism. Panzele pe care Braque le va expune la sfarsitul anului 1908 il determina pe criticul Louis Vauxcelles sa pronunte celebrele cuvinte despre "formele reduse la scheme geometrice, la cuburi".

La inceputul anului 1909, cand Braque si Picasso si-au dat seama ca sunt interesati de acelasi gen de experimente artistice, se hotarasc sa le continue impreuna. Incepe asfel o colaborare extraordinar de intensa care avea sa duca la fondarea cubismului, care a rupt cu traditia clasica a perspectivei pentru o optiune artistica de descompunere a obiectului reprezentat intr-o multime de suprafete mici, geometrizate (cubismul analitic). Acest procedeu permite prezentarea in paralel a mai multor fatete ale aceluiasi obiect pe un singur plan.

La inceputul anului 1912 Braque realizeaza sculpturile cubiste, constructii din hartie. In primavara Picasso, inspirat de acestea, descopera colajul (collage). Vara urmatoare, Braque va dezvolta aceasta inovatie care va avea ca rezultat tehnica "papiers colles". In 1913, la celebra "Armory Show" din New York sunt expuse pentru prima data tablouri ale lui Georges Braque.

Mobilizat in anul 1914, este grav ranit in 1915 si revine la activitatea artistica abia in anul 1917. Isi reia opera din punctul in care o lasase, dar cu timpul se indeparteaza intr-o oarecare masura de stilistica cubista, realizand minunate compozitii de natura moarta. Incepand din anul 1947, munca ii va fi adeseori intrerupta de boala. Colaboreaza cu Fernand Mourlot, care ii va tipari litografiile. Braque va mai avea inca vreme - intre anii 1949 si 1956 - sa realizeze celebra serie Ateliers, un admirabil ciclu de opt panze, care par sa reprezinte recapitularea momentelor cheie ale creatiei sale. La 31 august 1963, Braque moare in locuinta lui din Paris.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.