Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tablouri provocatoare ale lui Leonor Fini
346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aceasta este arta moderna / 1 din 6
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O scurta istorie a artei japoneze
309 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O expozitie indelung asteptata - Liviu Lazarescu ian2017
1.433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Egon Schiele
1.695 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pictorul Balthus (1908-2001)
478 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Artei: Mesopotamia si Egiptul Antic (episodul 2)
542 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai faimoase 10 opere de arta de Michelangelo
301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O scurta istorie a artei Persiei In spatele capodoperei
116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O istorie a artei in trei culori - Episodul 1
10.088 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Les Fauves, Fiarele salbatice ale artei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.11.2023  Adauga la favorite 258 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Fauvism este numele aplicat lucrarii produse de un grup de artisti (care a inclus Henri Matisse si Andre Derain) din jurul anilor 1905 pana in 1910, care se caracterizeaza prin culori puternice si pensule acerbe.

Numele les fauves („fiarele salbatice") a fost inventat de criticul Louis Vauxcelles cand a vazut opera lui Henri Matisse si Andre Derain intr-o expozitie, salon d'automne din Paris, in 1905. Picturile expuse Derain si Matisse. au fost rezultatul unei veri petrecute lucrand impreuna in Collioure, in sudul Frantei si au fost realizate folosind culori indraznete, non-naturaliste (adesea aplicate direct din tub) si stropi de vopsea. Formele subiectelor au fost , de asemenea , simplificate , facand ca munca lor sa para destul de abstracta .

Alti artisti similari asociati cu fauvism au inclus Georges Braque , Raoul Dufy , Georges Rouault si Maurice de Vlaminck .

Fauvism si teoria culorilor
Fauvistii erau interesati de teoriile stiintifice ale culorilor dezvoltate in secolul al XIX-lea – in special cele referitoare la culorile complementare . Culorile complementare sunt perechi de culori care apar una fata de cealalta pe modelele stiintifice, cum ar fi roata de culori, iar atunci cand sunt folosite una langa alta intr-un tablou, se fac reciproc mai stralucitori.

Ce a inspirat fauvismul? (Si ce s-a intamplat cu el?)
Fauvismul poate fi vazut ca o extensie extrema a postimpresionismului lui Van Gogh combinat cu neoimpresionismul lui Seurat . Influentele acestor miscari anterioare l-au inspirat pe Matisse si pe adeptii sai sa respinga spatiul traditional tridimensional si sa foloseasca, in schimb, zone plate sau pete de culoare pentru a crea un nou spatiu pictural. Fauvismul poate fi vazut si ca o forma de expresionism prin utilizarea culorilor stralucitoare si a pensulei spontane. A fost adesea comparat cu expresionismul german , care a aparut cam in acelasi timp si a fost, de asemenea, inspirat de evolutiile post-impresionismului.

Desi una dintre primele miscari moderniste de avangarda ale secolului al XX-lea si unul dintre primele stiluri care a facut o miscare catre abstractie, pentru multi dintre artistii care au adoptat o abordare fauvista a devenit o piatra de tranzitie pentru evolutiile viitoare ale stilului lor. Pana in 1908, majoritatea artistilor principali din grup s-au indepartat de emotionalismul expresiv al fauvismului. Un interes reinnoit pentru artistul post-impresionist Paul Cezanne si abordarea analitica pe care a adoptat-o ​​pentru a picta peisaje, oameni si obiecte i-au inspirat pe multi artisti sa imbratiseze ordinea si structura. Fauvistul de odinioara Georges Braque a dezvoltat cubismul impreuna cu Pablo Picasso, in timp ce unul dintre fondatorii fauvismului, Andre Derain, a adoptat un stil neoclasic mai conventional. Totusi, Henri Matisse a continuat sa foloseasca trasaturile fauviste distinctive ale culorilor emotionale stralucitoare, forme simple si semne picturale de-a lungul carierei sale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.