Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Galeria Maestrilor - Tiepolo ( Documentar )
640 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera fantastica Magura, Sighistel, Bihor, Romania
1.008 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele maestrilor chinezi
758 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Galeria maetrilor - Rubens
625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tainele meditatiei si ale dedublarii astrale...
19 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  AMIGDALA CEREBRALA –
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ciocanitoarea si neurochrurgii !
463 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bioenergia si puterile psihice.
1.581 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ciocanitoarea,cea mai inteligenta pasare ...dupa corbi
1.118 vizite - 0 comentarii
adaugat de bebe
 
  Muzeul National (Rijksmuseum)-2
1.198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Galeria maestrilor - Tiepolo

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.07.2017  Adauga la favorite 684 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Giovanni Battista Tiepolo s-a nascut in Venetia, fiind al saselea copil al capitanului de marina Domenico Tiepolo si al sotiei sale Orsetta. In timp ce numele de familie apartinea unei clase nobile, tatal lui Giambattsta n-a pretins o descendenta nobila. Viitorul artist a fost botezat in biserica din oras (S. Pietro di Castello ) sub numele de Giovanni Battista, in onoarea nasului lui, un nobil venetian pe nume Giovanni Battista Doria. Tatal lui Giovanni Battista a murit la un an dupa nasterea lui, lasand-o pe Orsetta intr-o situatie proasta din punct de vedere financiar. Giambattista a fost initial elevul lui Greogorio Lazzarini dar in munca lui este influentat foarte tare de contemporanii mai in varsta cum ar fi Sebastiano Ricci si Giovanni Battista Piazzetta. La 19 ani, Tiepolo si-a terminat prima mare diploma, Sacrificiul lui Isaac (acum in Academie). A parasit studioul Lazzarini in 1717 si a fost acceptat in asociatia pictorilor “Fraglia". In 1719, Tiepolo s-a casatorit cu Maria Cecilia Guardi, sora unor doi pictori venetieni contemporani Francesco si Giovanni Antonio Guardi. Impreuna cu sotia sa, Tiepolo a avut 9 copii. Patru fiice si trei fii au supravietuit copilariei. Doi dintre fii, Domenico si Lorenzo, au pictat cu el in calitate de asistenti si au realizat o faima independenta. Al treilea sau fiu a devenit preot.
Un nobil din orasul Friulan, din UDINE, Dionisie Delfino, l-a insarcinat pe tanarul Tiepolo cu decorarea in fresca a capelei si palatului (1726 – 1728). A fost o realizare revolutionara, folosind tonalitati deschise inedite si tehnici aerisite. Integreaza maniera de tip Sebastiano Ricci in paolesca. Tiepolo s-a distantat o singura data de la chiaroscuro tipic stilului Baroc dar a pastrat grandoarea teatrala a Rubens. Este considerat de catre multi ca si un pictor prototip al miscarii decorative italiene Rococo al secolului XVIII-lea. Prima capodopera a lui Tiepolo in Venetia a fost un ciclu de panze enorme pictate pentru a decora o camera mare de receptie a lui Ca' Dolfin, Venetia (ca. 1726–1729), picturi ce infatisau batalii antice si victorii. A pictat apoi tablouri din panza pentru biserici ca de exemplu pentru Verolanuova (1735-40), pentru Scuola dei Carmini (1740-47) si Scalzi (1743-44), tavane pentru Palazzi Archinto si Casati-Dugnani in Milan (1731), Capela Colleoni in Bergamo (1732-33), tavan pentru Gesuati (S.Maria del Rosario) in Venetia la St. Dominic Institutia Rosary (1737-39), Palazzo Clerici, Milan (1740), decoratiuni pentru Villa Cordellini la Montecchio Maggiore (1743-44) si pentru salonul Palazzo Labia, acum un studio de televiziune din Venetia, prezentand Povestea Cleopatrei (1745-50).
Tiepolo in perioada de apogeu (1750 – 1770)
Dupa 1750, Tiepolo si-a stabilit cu fermitate o reputatie de la un capat la altul al Europei si insotit de fiul sau Giandomenico a calatorit la Wurzburg fiind solicitat de catre Inaltul Episcop Karl Philipp von Greiffenklau in 1750 unde s-a stabilit timp de 3 ani executand picturi pe tavanul rezidentei episcopale. Pictura lui de pe importanta casa a scarii este cea mai mare fresca pe tavan din lume (677 mp) si a fost terminata impreuna cu fiii sai Giandomenico si Lorenzo. Alegoriile lui despre planete si continente il infatiseaza pe Apollo, imbarcandu-se pe cursa lui zilnica; zeitele din jurul lui simbolizeaza planetele; figurile alegorice de pe coronament reprezinta cele 4 continente, incluzand si America. In 1753 s-a intors in Venetia, unde a fost ales Presedinte al Academiei Padua. Reputatia si faima lucrarilor lui a lasat multe cereri de comenzi: de exemplu frescele teatrale pentru biserici; Triumful Credintei pentru Chiesa della Pieta, tabloul fresca pentru Ca' Rezzonico (care de asemenea pastreaza tavanul fresca din Palazzo Barbarigo) si picturi pentru vilele si casele de vacanta ale nobililor situate in regiunile rurale ale Venetiei, ca de exemplu Villa Valmarana (Vicenza), si un mare tavan panegiric pentru vila aproape neocupata Villa Pisani in Stra (la 5 km est de Padova).
Tiepolo si frescele pentru palatul regal din Madrid[modificare | modificare sursa]
In 1761, Carol al III-lea a ordonat pictorului o mare fresca pe tavan pentru a decora camera tronatului al palatului regal din Madrid. Subiectul panegiric este Apotheosis of Spain. In Spania, a intampinat gelozia si asprimea opozitiei lui Anton Raphael Mengs. Tiepolo a murit in Madrid la 27 Martie, 1770. Dupa moartea sa, s-a ridicat puternic Neoclasicismul iar prabusirea post-revolutionista a condus spre declinul incet al stilului Tiepolo dar nu a reusit sa lase urme in progresul artistic. Dupa 1772 Tiepolo a fost suficient de faimos pentru a fi desemnat ca pictor de Doge Giovanni Cornaro pentru a pretinde din decoratiunea Palazzo Mocenigo a San Polo.


In timp ce Tiepolo este considerat sfarsitul drumului al pictorilor venetieni olimpici, stilul lui difera foarte mult de Giorgione, Titian, Veronese si Tintoretto. Ca si Titian si Ricci, Tiepolo a fost celebru pictand si in alte regate decat cele de pe insula. La nu mai mult de trei decenii dupa moartea lui Tiepolo, lumea din afara Venetiei devenea Republica si La Serenissima s-a dezintegrat dupa cateva bombardari al mitraliilor Napoleonice. In stil, Tiepolo are mai multe asemanari cu Ricci, Piazzetta, si Federico Bencovich in cea mai fluida elaborare minutioasa. Este un Rubens fara umbra. Lucrarile sale asezate istoric cuprind o luminozitate regala si decoratiuni pompoase. Este nedrept sa-l judecam pe Tiepolo in calitate de elevi sau urmasi slabi, fiul s-a dezvoltat similar dar cu stiluri diferite. Tiepolo este in principiu cunoscut ca lucrator in fresca, si prin particularitatea panegirica a tavanelor. Acestea au urmat traditia baroca a lui Pietro da Cortona si Andrea Pozzo, si a participat la deschiderea spatiului inchis spre cer cu o panorama de jos cu compozitii vaste care se imbina cu ornamentele delicate ale arhitecturii si sculpturii Rocco. Frescele lui cum ar fi Palazzo Valmarana in Vicenza nu numai ca nu au egal in lumea mitologica, dar sunt menite a localiza privitorul in interior. Cel mai timpuriu exemplu al acestuia sunt probabil panzele pictate in Ca' Dolfin care i-au permis lui Tiepolo sa introduca costume exuberante, sculpturi clasice si actiuni care se vad in diferite cadre in camera. In primul rand le-a pus in colturi fiind inconjurate cu fresce cadru. Altul decat lucrarile lui timpurii, este stilul lui diferit fata de Baroc, unde intunericul, a inchis spatiile luminate cu contrastul mare au fost cunoscute. Lumina zilei a lui Tiepolo a fost de departe accentuata cu o paleta deschis luminata. Stilul lui de perspectiva este remarcabil; in Palazzo Labia Venetia , el a colaborat cu un expert in perspective Girolamo Mengozzi Colonna. Faptul ca Colonna este creata de asemenea pentru a pune partea luminoasa spre compozitia pusa in scena de fictiune.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.