Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Insula Sfantului Brendan
1.043 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe urmele orasului pierdut Helike
986 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Megalitii din Carnac - O enigma
1.088 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Tancurile Rusesti Topite de Laserul Romanesc in 1968
770 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Legenda lui Mos Nicolae
1.825 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Valentin
1.119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma, 64 d.Hr.
1.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sase cladiri care au modelat istoria Harvard-ului
1.078 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jack Spintecatorul - Legenda care infioara /Subtitrat RO
1.192 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Oracolul din Delphi
1.569 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Legenda rahatului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.11.2016  Adauga la favorite 900 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Rahatul este un desert preparat in bucatariile din Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Serbia, Albania, Maroc, Algeria si, cu voia dumneavoastra ultima pe lista, mult rahat se mananca si in Romania.

Legenda spune ca un sultan turc, pentru a-si rasfata sotiile si metresele, si-a pus maestrii cofetari sa gaseasca un desert unic a carui reteta, tinuta secreta, sa faca parte dintre comorile lui. Cautarile cofetarilor turci au fost incununate de rahat.

Ceva mai exacte, unele carti de istorie povestec cum pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, a ajuns in Istanbul un ucenic de cofetar, pe nume Bekir Effendi. Instalat intr-o pravalie din centrul orasului, tanarul si-a cucerit repede clientela datorita noului desert pe care il vindea.

Femeile le ofereau rahat iubitilor lor, desertul devenind un fel de dovada de dragoste in cuplu, dupa cum o demonstreaza si textele cantecelor turcesti din epoca. Bekir a ajuns, din succes in succes, sa fie chiar cofetarul sef din bucatariile Inaltei Porti.

Un secol mai tarziu, rahatul ajunge si in Europa Occidentala. Actuala reteta, raspandita tot in secolul al XIX-lea, este cea a lui Bekir.

Rahatul este denumit in limba turca lokum, din denumirea araba "rahat al-hulkum", iar in greaca se cheama "loukumia". Lokum ar putea proveni din turcescul "lokma" care inseamna "bucata, muscatura, inghititura".

Rahat semnifica in limba turca "impacare, multumire", astfel ca "rahat hulkum" s-ar putea traduce prin "bucata de placere, rasfat pentru gura".

Rahatul se face pe baza de amidon si zahar, ingrediente esentiale fiind aromele, in functie de gust si obisnuinte. Unele retete includ si nuci, alune sau fistic.

Unele istorii ale gastronomiei mondiale arata ca desertul persan ahbisa, un jeleu dulce, a fost stramosul rahatului. Povestea mai spune ca turcii stiau reteta rahatului inca din secolul al XV-lea, preparandu-l din miere, apa si faina.

Alte "povesti bucataresti" spun ca reteta este, de fapt, araba si ca elementul de baza este o mirodenie, numita salep, extrasa din radacina unei plante cu efect aromatizant si balsamic. Rahatul era mancat la sfarsitul mesei, pentru odorizarea placuta a gurii.

Faptul ca se consuma ca ultim fel ii confera, in acest mod, o dubla functie: de desert si de aromatizant al respiratiei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.