Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mancare sanatoasa, mancare nesanatoasa!
1.144 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  5 pasi catre o alimentatie sanatoasa
2.034 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Reguli pentru o nutritie sanatoasa
1.524 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Sfaturi pentru o toamna sanatoasa
746 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cea mai sanatoasa paine | dr. Virgiliu Stroescu
659 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obsesia alimentatiei sanatoase
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 Mancare rea sub acoperire
1.050 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stil de viata sanatos: 7 sfaturi pt o viata sanatoasa
516 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SECRETUL pentru a depasi rapid virozele, gripa si raceli
98 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru o piele sanatoasa pentru bebelusi
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Ortorexia, obsesia pentru o mancare sanatoasa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.03.2016  Adauga la favorite 983 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Suntem podiditi zilnic de sfaturi de tot felul in ceea ce priveste o alimentatie cat mai sanatoasa. Nimic rau in asta, doar ca unii devin atat de interesati de acest aspect, incat hrana sanatoasa ajunge sa fie o obsesie. Asa se face ca, dupa bulimie si anorexie, o noua tulburare in alimentatie incepe sa faca victime, mai ales printre tinerele reprezentante ale sexului frumos.
E normal sa fii preocupat de o alimentatie sanatoasa, sa nu-ti fie indiferent ce mananci si nici cat anume, sa verifici calitatea si compozitia alimentelor, sa respecti orele de masa. Nu e normal insa sa devii obsedat de toate acestea. O obsesie nesanatoasa de a manca sanatos, denumita ortorexie.
Ce este ortorexia?
Denumirea provine de la cu-vintele grecesti „orthos", care inseamna „corect", si „orexis" care se traduce prin „apetit", „pofta". Constituie un tip de comportament nervos care se manifesta prin obsesia de a manca doar alimente sanatoase, adica produse alimentare pure, organice. Pe masura ce tulburarea progreseaza, lista cu alimente permise este tot mai mica si tot mai scumpa, ortorexicii cheltuind sume impresionante pentru a le achizitiona.
Altfel decat ceilalti
Ortorexicul, adept al dietelor drastice, isi dedica mai mult de trei ore pe zi pentru a-si planifica meniul zilei urmatoare si pentru a-si procura alimentele pe care le considera sanatoase, carora sa li se poata pune eticheta „bio". Daca se intampla cumva sa se abata de la regimul alimentar pe care si l-a impus, e cuprins de vinovatie, ba chiar dezgust fata de propria persoana. Ii desconsidera pe cei care nu au aceeasi atitudine fata de mancare si care consuma alimente conservate – foarte periculoase –, din cele prelucrate industrial – artificiale si nocive.
In cele din urma, cei marcati de aceasta tulburare, desi foarte satisfacuti de atitudinea lor fata de alimentatie, respectarea planului alimentar impus – singura lor bucurie, de altfel – crescandu-le stima de sine si increderea in ei, ajung sa se simta izolati, respectarea dietei impiedicandu-i sa participe la multe dintre activitatile sociale, obligadu-i sa refuze sa ia masa in oras, sa-si mai vizitele prietenii sau rudele. Excluderea sociala nu ramane fara urmari, acestea putand lua forma depresiei sau chiar a tulburarilor obsesiv-compulsive centrate pe alimentatie.
O alta particularitate a ortorexicului, care contribuie si ea la indepartarea de ceilalti, o constituie perfectionismul, regulile privind o alimentatie sanatoasa fiind ridicate la gradul de valori personale.
Cat timp ortorexicul mananca alimente „pure" are o senzatie de usurare, de implinire. Echivaleaza pentru el cu o fapta buna, comportamentul alimentar fiind unul „sfant", de curatare si linistire. Odata masa incheiata, va simti ca „si-a implinit misiunea salvatoare" fata de propria persoana.
Medicii avertizeaza
Dietele draconice si abuzul de exercitii fizice pun sanatatea in pericol sustin specialistii in nutritie, constatand ca ortorexicii au tendinta de a elimina din dieta zilnica, pe motiv ca nu fac parte dintr-o alimentatie echilibrata, grupe importante de nutrienti, dar si de a face abuz de exercitii fizice, uitand se pare de faptul ca organismul are nevoie si de odihna. In stadii extreme, dupa cum avertizeaza medicii, ortorexia poate duce la malnutritie si chiar la deces. „Boala incepe cu dorinta de a manca cat mai bine pentru sanatate, dar, pe masura ce dieta este din ce in ce mai purificata, devine o tulburare compulsiv-obsesiva", sustine Steve Bloomfield de la Asociatia tulburarilor de alimentatie din Marea Britanie, tara in care, dupa marturia reprezentantilor Centrului national pentru afectiuni alimentare, in ultimul timp numarul adeptilor ortorexiei care au solicitat ajutor specializat a crescut ingrijorator de mult. „Cu cat dieta devine mai ciudata, cu atat creste probabilitatea ca ea sa aiba efecte negative asupra starii de sanatate si a dispozitiei", sustine psihologul Deanne Jade de la respectivul Centru.
Cum scapi de ortoroxie?
Inainte de toate trebuie sa recunosti ca ai o problema. Si ca ea trebuie rezolvata. Pare simplu, doar ca, precum in orice obsesie de altfel, e pasul cel mai greu de facut. Acesta ar consta in apelarea la ajutorul unui psiholog si al unui nutri-tionist. Acesta din urma va in-cerca sa convinga ortorexicul sa reintroduca in dieta alimentele necesare pentru sanatate la care a renuntat. Cativa medici din Elvetia au apelat la un tratament foarte agresiv pentru combaterea ortorexiei si sustin ca a functionat. „Tratamentul" a constat in pizza, inghetata si bere. Daca banuiesti ca cineva din cei apropiati sau din preajma ta a fost atins de aceasta „moda", convinge-l sa consulte cat mai repede un medic. Ca si bulimia sau anorexia, ortorexia este o tulburare ce trebuie tratata cu maxima seriozitate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.