Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Liepāja _Letonia
573 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sigulda -Letonia.
587 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conditii de calatorie in Letonia
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Estonia
721 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - 10 Locuri pe care sa le vizitezi
731 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Slovacia
708 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Belarus
648 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conditii de intrare si regim de sedere in Belarus
643 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce acte ai nevoie pentru viza turistica pentru Rusia
640 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Correr -Venetia-Italia
2.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Letonia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.01.2014  Adauga la favorite 1.144 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Letonia este o tara baltica in Europa de Nord. Capitala tarii este Rīga. Granita de vest a tarii o constituie Marea Baltica. In nord si in sud, Letonia se invecineaza cu Estonia si respectiv Lituania, iar in est cu Rusia. Este membra a Uniunii Europene.
Letonia exista ca stat din 1918, ca urmare a Tratatului de Pace de la Paris si a acordarii de teritorii pe baza etnico-lingvistica. Inainte de 1918 Letonia fusese o provincie a Imperiului Rus, (gubernie) condusa de un guvernator numit de tar. Numele ei era Livonia, iar teritoriul acesteia includea si sudul Estoniei de astazi. Denumirea de Livonia dateaza din perioada primei ocupatii germane a teritoriilor baltice, de la inceputul secolului al XIII-lea si deriva de la cuvantul Liv, care denumea locuitorii bastinasi.

Teritoriul baltic populat de acesti livi a fost treptat colonizat de o populatie germana in cautare de noi pamanturi si surse de venit. Pretextul prezentei crescande a populatiei germane a fost crestinarea acestei populatii inca pagane la inceputul anilor 1200. Erau implicati in aceasta strategie Biserica Catolica germana si mai ales scaunul episcopal din Bremen, precum si cavalerii Ordinului Fratilor de Sabie, o grupare militara ce-si pierduse orice menire in Germania odata ce cruciadele luasera sfarsit. Initial cele doua institutii au decis sa colaboreze pentru a-si imparti teritoriile insusite, dupa care relatia a devenit competitiva si conflictuala. Dupa o initiala riposta a bastinasilor (triburile live, zemgale, curoniene) ce a durat peste 100 de ani, germanii au reusit sa isi insuseasca majoritatea teritoriilor locale fie prin forta, fie prin jaf, fie prin alocari ilicite. In acest mod a pierit unul din cele mai razboinice triburi baltice, prusii. Cavalerii germani au exterminat sistematic orice prezenta prusaca pe teritoriul baltic, adoptand ulterior numele acestora.

In 1201 a fost fondata Riga, construita treptat pe locul unei foste asezari live. Orasul a devenit si locul de scaun al episcopului de Bremen, acum de Riga - Albert. Datorita prezentei germane din ce in ce mai numeroase, Riga devine cel mai important centru comercial din golful baltic, la gurile raului Daugava. In mai putin de 100 de ani, Riga devenise deja membru activ si cu drepturi depline in cadrul Ligii Hanseatice. Populatia locala, indiferent de apartenenta tribala, este exclusa de la administrarea orasului, avand un statut de paria. Riga devine incepand cu anii 1210 un oras preponderent german si va ramane asa pentru urmatorii 700 de ani.

Anii 1520 afecteaza si statutul credinciosilor germani din Riga, cand sub influenta puternica a luteranismului, cavalerii Ordinului Fratilor de Sabie incearca sa sustraga Bisericii Catolice toate proprietatile. Populatia bastinasa este si ea implicata, chiar si indirect, in aceasta feuda si multi localnici (fie livi, fie lattgali, fie zemgali ori cursi) se convertesc la luternaism ca urmare a promisiunilor celor ce il promovau si impotriva prezentei Bisericii Catolice.Geografia letona se caracterizeaza prin diferentale mici de nivel, punctul cel mai inalt fiind Gaizins care ajunge la doar 310 metri. De asemenea geografia letona este puternic brazdata de lacuri si rauri care se varsa in marea Baltica si in golful Rigai.

Coasta letona este scaldata de marea Baltica si de golful Rigai care formeaza plaje nisipoase. Interiorul tarii este format aproape in intregime de campii care uneori sunt intrerupte de dealuri relativ joase. In Letonia exista in jur de 2300 de lacuri de origine glaciara, dintre care cel mai mare este lacul Lubāns. Zonele mlastinoase sunt destul de extinse. Raul principal al tarii este Daugava care izvoraste din Rusia si se varsa in apropierea capitalei in golful Rigai.
In jur de 80% dintre cetatenii letoni se declara crestini, impartindu-se in ortodocsi letoni(35%), romano-catolici 20% si apartinand bisericii evaghelice 25%. 15% dintre letoni se declara fara afiliere religioasa, 3% evrei si 1% musulmani.

Luteranismul a fost principala religie a tarii inainte de ocupatia sovietica, dar ulterior a avut un declin mai mare decat biserica catolica. Credinciosii ortodocsi apartin Bisericii Ortodoxe Letone(Latvijas Pareizticīgā Baznīca) care tine de Patriarhia Rusiei. Exista un mic numar de credinciosi neo-pagani care au o credinta bazata pe mitologia specifica a acestei tari.
Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt inscrise urmatoarele obiective din Letonia:
Centrul vechi istoric din Riga (1997)
Arcul geodezic Struve (pe teritoriul Letoniei) (2005)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.