Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Marea Britanie I.H -3
1.415 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  RAF in batalia din Marea Britanie
598 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii de Craciun
1.659 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Proiectul „Marea Britanie"
630 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un barbat sarbatoreste Craciunul in fiecare zi!
360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Datini si obiceiuri de Anul Nou,
1.736 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum e viata in CHINA? OBICEIURI SOCANTE,
82 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sezatoare populara in satul Tusa
1.494 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii si obiceiuri de Buna Vestire
1.335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adolescentele cresc sarace in Marea Britanie
326 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Craciunul in Marea Britanie -traditii si obiceiuri

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.12.2013  Adauga la favorite 2.187 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Craciunul a inceput sa fie sarbatorit in Anglia in anul 596 e.n., odata cu sosirea pe meleagurile acesteia a Sfantului Augustin, insotit de calugari, in scopul crestinarii anglo-saxonilor.

* Vasc si alte plante vesnic verzi


Obiceiul de a decora casele cu plante perene („evergreen"), plante care raman verzi tot timpul anului (ilice, iedera,vasc, laur , cimisir), se spune ca isi are originile in incercarea de a inradacina imaginea primei biserici crestine britanice, construite din crengi de copaci pereni.

Traditia aceasta pare insa sa fi pornit din perioada druizilor, cand oamenii isi impodobeau casele cu plante “mereu verzi" pentru a le oferi spiritelor silvane un adapost pe perioada iernii. A existat o superstitie straveche, conform careia iti purta ghinion sa arunci decoratiile plantelor perene de Craciun inainte de “a douasprezecea noapte" (5 ianuarie, ziua de ajun a “Epifaniei").

Legat de obiceiului sarutului sub creanga de vasc, se pare ca aceasta planta era inzestrata cu puteri miraculoase, fiind considerata sacra de catre druizi. In perioada romana, vascul reprezenta un simbol al pacii – se spune ca atunci cand inamicii se intalneau sub o creanga de vasc, isi lasau armele deoparte si declarau un armistitiu.

Tot in perioada anterioara Craciunului se daruiesc flori de Poinsettia, cunoscute sub numele de “Steaua Craciunului", intrucat forma plantei si felul de dispunere a frunzelor ei amintesc de simbolul Stelei din Betleem, care i-a condus pe magi catre copilul Iisus.

Pomul de Craciun a fost popularizat de catre printul Albert , sotul reginei Victoria, care l-a introdus in Casa Regala, pentru intaia data, in anul 1840. Din 1947, la fiecare Craciun, Norvegia trimite Marii Britanii un imens brad de Craciun, ce strajuieste Piata Trafalgar Square, in amintirea colaborarii anglo-norvegiene din perioada celui de-Al doilea Razboi Mondial.

* Felicitarile de Craciun

Una dintre traditiile de Craciun, transmise si Statelor Unite ale Americii, consta in trimiterea catre preteni si cunostinte a felicitarilor sau cartilor postale de Craciun. Prima felicitare de Craciun a fost trimisa in Anglia in anii 1840. In prezent, in fiecare an sunt expediate in Marea Britanie peste un milion de carti postale de Craciun, multe dintre ele fiind vandute in scopuri caritabile.

Obiceiul trimiterii de felicitari a fost initiat de catre Sir Henry Cole, care, in 1843, i-a cerut pictorului J.C.Horsley sa deseneze o felicitare, multiplicata – copiile au fost mai apoi imprimate in alb si negru si colorate de mana. S-au vandut atunci 1.000 de copii in Londra. Un artist englez, William Egley, a produs o felicitare populara in 1849.

* Ajunul si Ziua Craciunului


Pe toata durata sarbatorilor, colindatorii merg din casa in casa, suna din clopotei si binecuvanteaza oamenii cu cantecele de Craciun. “Ilicele si iedera" (The Holly and the Ivy), “Ingerii vestitori au inceput sa cante" (Hark!The Herald Angels Sing) sunt colindele favorite din Anglia. Gazdele trateaza colindatorii cu prajituri, placintele umplute cu nuca si fructe uscate.

In scolile primare, copii retraiesc povestea nasterii lui Iisus, punand in scena evenimentele din acea perioada, costumati precum Maria si Iosif, asemeni ingerilor sau magilor intelepti.

Ajunul Craciunului este o zi plina de forfota pentru familiile englezesti: se impacheteaza cadouri, se pun la copt prajiturile, se agata ciorapi sau fete de perna in fata caminului, sau se pregateste traditionala budinca din prune uscate.

In ziua dinaintea Craciunului exista obiceiul de a se manca un singur fel de mancare, Frumenty, constand dintr-un pasat de porumb. De-a lungul timpului reteta a fost modificata, adaugandu-se oua, fructe, mirodenii, bucatele de carne si prune uscate; intregul amestec era impachetat intr-o tesatura si apoi fiert. In acest fel a rezultat budinca de prune din zilele noastre.

Exista superstitia conform careia budinca trebuia preparata in a 25-a sambata dupa ziua Trinitatii – era necesar sa fie alcatuita din 13 ingrediente pentru a-l reprezenta pe Christos si pe cei 12 apostoli, fiecare membru al familei trebuind sa amestece in budinca cu o lingura de lemn, de la est la vest, in onoarea Regilor Copaci. Intotdeuna era aruncat in budinca un banut de argint, care se presupunea ca va aduce sanatate, fericire si bogatie norocosului care il va gasi in portia sa.

Spre sfarsitul zilei, membrii familiei se aduna langa foc, pentru a reasculta clasica povestire a lui Dickens, “Un colind de Craciun" (A Christmas Carol). Dupa reamintirea peripetiilor personajelor dickensiene – Ebenezer Scrooge, Bob Crachit si Tiny Tim, copii isi astern pe hartie darurile dorite de la “Tatal Craciun" (Father Christmas). Ei arunca scrisorile in foc, pentru ca dorintele lor sa ajunga, prin cosuri, catre Father Christmas. Inainte de a merge la culcare, cei mici lasa in sufragerie cateva gustari pentru vizitatorii de peste noapte: o placinta din carne de porc, un pahar de bere pentru “Tatal Nicholas" si un morcov pentru renii sai.

Dupa ce copii adorm, Mos Craciun , imbracat cu o haina lunga, rosie, purtand in spinare un sac incarcat de cadouri, le viziteaza casele, purtat de o sanie trasa de reni. El umple ciorapii atarnati langa semineu cu dulciuri si mici jucarii. Cadourile mai voluminoase sunt asezate sub bradul de Craciun. Conform legendei, Tatal Craciun, numit in ultima vreme Santa Claus sau Santa, traieste in Laponia (Lapland); copiilor care nu au fost cuminti in timpul anului, acesta le aduce, in loc de daruri, un sac umplut cu cenusa.

Ziua de Craciun incepe prin desfacerea cadourilor de catre copii si asistarea la sluja de Craciun din Biserica. Traditia cadourilor de Craciun se crede ca este asociata cu darurile aduse de catre magi lui Iisus.

La pranzul de Craciun, asezati in jurul unei mese imbelsugate, membrii familiei iau in primire pocnitorile ascunse sub farfurii. O pocnitoare de Craciun consta dintr-un tub acoperit cu hartie, care produce un zgomot puternic, atunci cand capetele ii sunt trase inafara; in acel moment ies la iveala un coif care trebuie purtat in timpul mesei , mici obiecte decorative si o hartiuta cu o ghicitoare ce trebuie impartasita cu glas tare celor din jur.

Masa traditionala de Craciun consta din curcan la cuptor impanat cu castane, gasca cu stafide sau budinca (pudding) Yorkshire, alaturi de varza de Bruxelles. Felul preferat este budinca de prune ornata cu o crenguta de ilice; budinca spalata cu brandy este in mod spectaculos flambata si apoi savurata, in cautarea banutului de argint, prevestitor de noroc pe parcursul anului urmator, pentru gasitorul lui.

Vasul cu bautura fierbinte de Craciun (Wassail), constand din vin amestecat cu mirodenii, reprezinta incununarea mesei de Craciun. Se spune ca certurile dispar atunci cand paharele cu Wassail sunt savurate. Dupa pranz , familia se aduna in sufragerie, pentru a asculta mesajul de Craciun al reginei Anglei. Mesajul de Craciun al reginei are loc la ora 15:00 si este transmis prin radio, televiziune si Internet (prin YouTube, in 2007). Primul mesaj de Craciun televizat al reginei a fost difuzat in 1957, insa aceasta traditie a inceput in anul 1932, in timpul regelui George V.

In dupa amiaza de Craciun mai este savurat un tort alcatuit din fructe, martipan, inghetata si zahar inghetat.

* A doua zi de Craciun

A doua zi de Craciun este numita Boxing Day, “ziua cutiilor" (in engleza , box=cutie). Cu mult timp in urma, in aceasta zi, oamenii umpleau cutiile milei din biserici cu bani pentru cei sarmani. In prezent, li se ofera mici cadori sau sume de bani postasului, vanzatorului de ziare si altor persoane care au prestat diverse servicii pe durata intregului an.

In a doua zi a Craciunului (Boxing day), baietii obisnuiau sa colinde pe la case, strangand bani in cutii de lut care, atunci cand se umpleau, erau sfaramate. In timpul “zilei cutiilor", sunt populare jocurile de pantomima, piesele de teatru si colindele interpretate pe strada de catre persoane costumate sau mascate.

Teatrul popular si pantomima din perioada Craciunului, numite “Mummering" (“mimare"), provin din perioada evului mediu. Sunt puse in scena povesti traditionale precum Cenusareasa, Peter Pan si Motanul Incaltat, in forma in care erau prezentate in timpul reginei Victoria


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.