Ingrijirea cateilor nou-nascuti si a mamei acestora necesita timp si multa atentie din partea ta. Acestia trebuie supravegheati continuu in primele zile, feriti de curent si de alte pericole care ii asteapta. Pentru ca viitoare mama, dar si puii sa fie in siguranta va trebui sa iei cateva masuri de precautie si sa le asiguri un minim de confort.
Inainte de nasterea puilor pregateste o cutie suficient de incapatoare atat pentru mama cat si pentru ei. Asigura-te ca este confortabila, deoarece cateii isi vor petrece o mare parte din timp in locul amenajat. Pune pe fundul cutiei o bucata de nylon, pentru a impiedica lichidul sa treaca si apoi acoper-o cu un strat de servete din hartie de unica folosinta , ziare sau o patura moale mai veche. In cazul in care optezi pentru paturi, ar fi bine sa ai doua, pentru a le putea schimba periodic.
Este de preferat sa tii cateii in casa in primele saptamani de viata, chiar daca mama acestora statea numai in curte, astfel vor fi mai protejati de pericole, cum ar fi: caldura foarte mare, inghet, altercatii cu alte animale etc. Ai grija insa ca locul ales sa fie ferit de razele directe ale soarelului care pot fi foarte puternice in timpul verii, dar si de curent.
1. Asigura-le o temperatura constanta
Pastreaza o temperatura constanta si potrivita pentru catei, cu ajutorul unei lampe electrice plasate deasupra cutiei in care stau. In mod normal, temperatura corpului unui caine adult este cuprinsa intre 38-39oC, insa un pui de catel are temperatura corpului de aproximativ 35-36oC. Aceasta se va regla in prima luna din viata, treptat, iar pana atunci vor cauta surse de caldura in jurul lor.
Iti poti da seama cu usurinta daca prezinta disconfort termic, deoarece vor dormi inghesuiti in conditii de frig, sau la distanta unul de celalalt, in cazul in care le este prea cald. Asigura-le o temperatura de aproximativ 30oC in prima saptamana, apoi redu-o treptat pana la 24-25oC sau la temperatura normala a camerei, daca aceasta depaseste 25oC. O poti masura cu ajutorul unui termometru pentru interior, plasat pe peretii cutiei.
2. Schimba-le asternutul cat mai des
Asigura-le cateilor un mediu curat si igienic. Daca folosesti un asternut din hartie, schimba-l cel putin o data pe zi, iar patura va trebui inlocuita si spalata la doua, cel mult trei zile.
In cazul in care ai optat pentru o patura, pune deasupra un strat de servete de hartie, care pot fi aruncate la sfarsitul zilei sau chiar de mai multe ori pe zi, daca timpul iti permite. Acest lucru te va ajuta sa o mentii mai mult timp curata.
3. Monitorizeaza evolutia cateilor si a mamei acestora
In primele saptamani de viata, monitorizeaza cu atentie evolutia cateilor. Ei trebuie sa fie activi si sa ia zilnic in greutate cateva grame. Daca observi vreo schimbare a comportamentului cateilor sau a mamei in aceasta perioada, consulta imediat un medic veterinar .
4. Spalarea cateilor
Dupa ce li se deschid ochii, cateii vor incepe sa umble prin casa. Din aceasta cauza, spalarea cateilor poate fi necesara, insa numai in cazul in care se murdaresc. Foloseste doar apa calda, fara sapun sau sampon. Incearca sa nu ii scufunzi cu totul in apa daca nu este neaparat nevoie ci sa-i stergi cu mana umeda sau sa ii speli doar pe portiunea murdara.
5. Daca este nevoie, hraneste-i suplimentar
Asigura-te ca beau suficient lapte de la mama lor. Daca un catel se plimba pe langa mama, cautand o sursa de hrana si plangand, inseamna ca nu isi pot lua necesarul zilnic de hrana doar de la aceasta. In acest caz poti suplimenta hrana cateilor cu lapte praf . Vorbeste insa cu medicul veterinar inainte, pentru a-ti spune care tip de lapte este potrivit pentru ei, in ce cantitate si la cat timp poti sa ii hranesti.