Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum ne fardam iarna
267 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne pregatim masina de iarna
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum alegem vinul perfect pentru sarbatorile de iarna
704 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum pastram usturoiul peste iarna
226 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum pastram morcovi, pastarnac peste iarna
55 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Decoratiuni de Craciun!
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ingrijirea HAMSTERILOR
221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CUM PROTEJAM SMOCHINUL DE TEMPERATURILE MICI DE IARNA
280 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum pregatim plantele pentru iarna
331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Echipamentul pentru drumetii de iarna
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cum sa conduci pe timp de iarna.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.11.2013  Adauga la favorite 936 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Anvelopele de iarna, frana de motor si atentia sporita sunt doar cateva elemente indispensabile iarna, dar nu sunt suficiente. 0-100.ro ofera cateva sfaturi in legatura cu sofatul pe timp de iarna, care te-ar putea salva de la o tamponare si de la a pierde timp si bani prin service-uri.
Indiferent daca ai echipat sau nu masina cu anvelope de iarna, 0-100.ro recomanda verificarea la o vulcanizare a presiunii din fiecare pneu. O roata mai dezumflata decat alta accentueaza tendintele masinii sa derapeze in stanga sau in dreapta, mai ales pe asfalt alunecos. De asemenea, ai grija ca presiunea din fiecare roata sa fie un pic mai mica (de regula 0,1-0,2 atmosfere mai putin) fata de cat recomanda producatorul, deoarece rotile mai dezumflate au aderenta mai buna.

Daca inca nu ti-ai cumparat anvelope de iarna, poate ca e timpul sa o faci. Chiar si niste cauciucuri de sezon mai ieftine sunt mai bune decat unele de vara sau decat cele all-season. O scurta vizita pe site-urile specializate arata ca preturile sunt cuprinse intre 130 si 350 de lei / anvelopa pentru cele mai intalnite dimensiuni de jante: 14 inci, 15 inci si 16 inci.


Nu te increde niciodata in materialul antiderapant imprastiat de autoritati! In cele mai multe orase / judete imprastierea se face manual. Astfel, nisipul cu sare nu acopera toata suprafata pe care vei frana tu si te vei gasi in situatia in care rotile masinii tale vor traversa mici portiuni de gheata, facand franarea aproape la fel de dificila ca in cazul unui asfalt complet acoperit cu gheata.

Atentie la pietoni si in parcarile amenajate

Ia intotdeauna in calcul ca nu doar masinile aluneca si ca te poti trezi oricand cu un pieton cazut in fata masinii. Fii foarte atent in zonele intens circulate de pietoni, cum ar fi pietele si statiile mijloacelor de transport in comun.

Fii foarte atent in parcarile hipermarket-urilor pentru ca aici de regula nu imprastie nimeni material antiderapant si te poti alege foarte usor cu o tamponare. Atentie mare si in parcarile subterane sau supraterane deoarece curentul de aer ingheata micile picaturi de apa si zapada care cad de pe masini, devenind un patinuar foarte stramt si periculos.

Fa teste cu masina cand nu e trafic

Incearca sa iesi cu masina noaptea, cand traficul este foarte redus sau chiar zero, pe strazi largi sau unde nu sunt masini parcate, si sa te acomodezi cu reactiile masinii in conditii de iarna. Simuleaza diverse situatii (frana brusca, viraj, etc…) la 30 km/h si apoi, dupa ce vezi cum reactioneaza masina, incearca sa cresti viteza de test pana la 50 km/h.

Repet, fa asta doar pe strazi foarte libere, necirculate, fara copaci sau stalpi prin preajma. Cunoasterea reactiilor masinii pe gheata / zapada este esentiala. Daca te opreste Politia si te intreaba “de ce te joci?", spune-i ca ai iesit special atat de tarziu pentru a testa masina in conditii de aderenta redusa. Este foarte important sa faci asta daca nu ai mai condus deloc iarna sau daca ti-ai schimbat masina de la ultima ninsoare incoace.

Incearca sa vorbesti mai putin la telefon, chiar daca ai hands-free (maini libere), atunci cand te afli la volan. Vremea rea penalizeaza mult mai repede si mai grav orice moment de neatentie.

Ai grija unde si cum parchezi

Parcheaza intotdeauna cat mai aproape de bordura, de preferat pe strazi mai putin circulate. Evita sa opresti “oblic" sau sa lasi masina in alta pozitie decat cea a masinilor din jur pentru ca un sofer neatent ar putea sa ti-o loveasca.

In plus, locurile de parcare improvizate pe trotuare, etc… sunt mai putine iarna din cauza faptului ca unele sunt ocupate de mormane de zapada. Deci ai grija unde lasi masina, mai ales ca ridicarea automobilelor lasate aiurea este la moda in Romania.

De asemenea, fii atent(a) la manevrele care necesita escaladarea unor borduri. Acestea sunt mult mai alunecoase iarna si pot “fura" fata sau spatele masinii, trimitand-o fix in autovehiculul / stalpul / copacul de langa.

Nu in ultimul rand, lasa masina acasa, macar pana se dezmeticesc drumarii si deszapezesc un pic drumurile.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.