Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Adevarata fata a Uniunii Europene
653 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Brexit subtitrat in romana
1.032 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce urmeaza dupa Uniunea Europeana?-
486 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sanctiuni impotriva Rusiei:
409 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castilia si Leon -Spania
1.311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua Europei-9 mai
1.248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Uniunii Europene
1.060 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stalin, teroarea rosie
2.555 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stalin, teroarea rosie
320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Elisabeta a II-a Amprenta asupra lumii a marii regine
250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Uniunea Europeana

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.11.2013  Adauga la favorite 1.199 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Uniunea Europeana (UE, vezi si nume alternative) este o uniune economica si politica, dezvoltata in Europa, ce este compusa din 28 state. Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) si din Comunitatea Economica Europeana (CEE), formata din sase state in 1958. In anii urmatori Uniunea Europeana s-a largit prin aderarea unor noi state membre si si-a crescut puterea prin adaugarea de domenii economice, sociale si politice in abilitatile sale. Tratatul de la Maastricht a infiintat Uniunea Europeana sub prezenta denumire in 1993. Ultima amendare a bazelor constitutionale ale UE a fost Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare la 1 decembrie 2009.

Uniunea functioneaza printr-un sistem de institutii supranationale independente si interguvernamentale care iau decizii prin negociere intre statele membre. Cele mai importante institutii ale UE sunt Comisia Europeana, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeana de Justitie si Banca Centrala Europeana. Parlamentul European este ales la fiecare 5 ani de cetatenii europeni.

Uniunea Europeana a dezvoltat o piata unica in cadrul unui sistem standardizat si unificat de legi care se aplica tuturor statelor membre. In cadrul Spatiului Schengen (care include state membre UE si state non-UE) controalele vamale au fost desfiintate. Politicile UE sprijina si garanteaza libera miscare a persoanelor, bunurilor, serviciilor si a capitalului, au fost emise legi in domeniul justitiei si afacerilor interne si se pastreaza politici comune in domeniul comertului, agriculturii, in domeniul pescuitului si dezvoltarea regionala. A fost infiintata de asemenea si o uniune monetara, Zona Euro care este compusa in prezent din 17 state. Prin Politica Comuna pentru afaceri externe si securitate, UE si-a dezvoltat un rol limitat in relatiile internationale si de securitate. Au fost infiintate si Misiuni Diplomatice Permanente in mai multe state din lume, iar UE este reprezentata in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, Organizatia Mondiala a Comertului, G8 si G-20.

Cu o populatie combinata de peste 500 de milioane de locuitori[8][9], care reprezinta 7.3% din populatia lumii, Uniunea Europeana genereaza un PIB de 17,6 trilioane de dolari americani in 2011 (mai mare decat orice alta tara din lume), care reprezinta 20% din PIB-ul estimat in termeni de paritatea puterii de cumparare la nivel mondial.

Este considerata a fi o constructie sui generis, fiind considerata de unii ca fiind de facto o confederatie . Incepand cu 1 decembrie 2009, Uniunea Europeana are personalitate juridica internationala si poate incheia tratate.

In 2012 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, „pentru ca peste sase decenii a contribuit la progresul pacii si reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa".
Dupa al Doilea Razboi Mondial, miscarea integrarii europene a fost vazuta de multi ca o scapare din formele extreme de nationalism care au devastat continentul de doua ori in acelasi secol.Una din aceste incercari de a-i unii pe europeni a fost Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului care a fost declarata drept „primul pas catre o Europa federala", pornind cu dorinta de a elimina orice posibilitate de razboaie viitoare intre statele membre prin intermediul schimburilor intre industriile grele nationale.Membrii fondatori ai Comunitatii au fost Belgia, Franta, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos si Germania de Vest. Primii sustinatori ai Comunitatii au fost Jean Monnet, Robert Schuman, Paul-Henri Spaak, Alcide De Gasperi si Konrad Adenauer In 1957, sase state au semnat Tratatul de la Roma, care extinde cooperarea anterioara din cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului si creeaza Comunitatea Economica Europeana, infiintand o uniune vamala si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice pentru cooperarea in dezvoltarea energiei nucleare. Tratatul a intrat in vigoare in 1958.

Comunitatea Economica Europeana si Euratom au fost create separat de Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, desi imparteau aceleasi instante si Adunarea Comuna. Conducerea acestor Comunitati erau denumite Comisii, opusul „Inaltei Autoritati". Comunitatea Economica Europeana era condusa de Walter Hallstein iar Euratom integra sectoare de energie nucleara, pe cand CEE avea sa dezvolte uniunea vamala dintre membri. In anii 1960, au aparut tensiuni cu Franta care dorea limitarea puterii supranationale. Totusi, in 1965 s-a ajuns la un acord, iar in 1967 a fost incheiat Tratatul Merger in Bruxelles. A intrat in vigoare la 1 iulie 1967 si a creat un singur set de institutii pentru cele trei comunitati, care erau denumite impreuna drept Comunitatile Europene, desi era cunoscuta doar Comunitatea Europeana. Jean Rey a prezidat pentru prima Comisie unita




Caderea Cortinei de fier in 1989 a permis extinderea catre est a Uniunii. (Zidul Berlinului)
In 1973, Comunitatile s-au largit prin includerea Danemarcei(inclusiv Groenlanda, care a parasit comunitatile in 1985), Irlanda si a Marii Britanii. Norvegia a negociat aderarea in acelasi timp dar votantii norvegieni au respins planul de aderare intr-un referendum, asa ca Norvegia a ramas in afara uniunii. In 1979 au avut loc primele alegeri democratice pentru Parlamentul European. Grecia a aderat in 1981, Portugalia si Spania in 1986. In 1985, Acordul de la Schengen a dus la spatiul fara controale vamale intre cele mai multe state membre si cateva state non-membre. In 1986, steagul european a inceput sa fie folosit de Comunitati iar Actul Unic European a fost semnat. In 1990, dupa caderea Cortinei de Fier, fosta Germanie de Est a devenit parte a comunitatii ca parte a noii Germanii unite. O data cu extinderea catre fostele state comuniste din Estul Europei, au fost convenite criteriile de la Copenhaga pentru statele candidate.





Introducerea monedei euro in anul 2002 inlocuieste mai multe valute nationale.
Uniunea Europeana a fost infiintata formal cand Tratatul de la Maastricht a intrat in vigoare, pe 1 noiembrie 1993,iar in 1995 Austria, Finlanda si Suedia au aderat la nou infiintata UE. In 2002, bancnotele si monedele euro au inlocuit monedele nationale din 12 state membre. De atunci, Zona Euro a crescut la 17 state. In 2004, UE a avut cea mai mare extindere din istorie, cand Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia au aderat la Uniune.

La 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria au devenit cele mai noi state membre. In acelasi an Slovenia a adoptat euro, urmata in 2008 de Cipru si Malta, de Slovacia in 2009 si de Estonia in 2011. In iunie 2009 au avut loc alegerile pentru parlamentul european care au dus la continuarea mandatului de presedinte al comisiei de Barosso, iar in 2009 Islanda si-a depus formal candidatura pentru aderarea la UE. In 1 decembrie 2009, Tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare si a reformat multe aspecte ale UE. In particular a schimbat structura legala a Uniunii Europene, transformand sistemul celor 3 comunitati intr-o singura entitate cu personalitate juridica internationala si a creat functia permanenta de Presedinte al Consiliului European, primul care ocupa aceasta functie fiind Herman Van Rompuy si un Inalt Reprezentant pentru afaceri externe si securitate, Catherine Ashton.La 9 decembrie 2011, Croatia a semnat Tratatul de Aderare la UE. Referendumul de aderare la UE ce a avut loc in 22 decembrie 2011 a validat aderarea tarii la Uniunea Europeana, 66% din cetatenii croati prezenti la vot au votat pentru aderarea la Uniunea Europeana iar aderarea a avut loc la 1 iulie 2013.

Numarul de state membre ale Uniunii a crescut de la cele sase state fondatoare (Belgia, Franta, Germania (de Vest), Italia, Luxembourg si Olanda) la actualul numar de 28 de state membre, prin extinderi succesive o data ce tarile aderau la tratat si facand asa, renuntand la o parte din suveranitatea lor pentru a obtine reprezentativitate in institutiile Uniunii. Pentru a adera la UE, o tara trebuie sa respecte criteriile de la Copenhaga, stabilite de Consiliul European de la Copenhaga din 1993. Criteriile spun ca pentru ca un stat sa adere la UE trebuie sa aiba o democratie stabila care respecta drepturile omului si domnia legii, o economie de piata functionala capabila sa faca competitie in cadrul UE si acceptarea obligatiilor de membru, inclusiv legislatia UE. Evaluarea indeplinirii criteriilor este responsabilitatea Consiliului European. Nici un stat membru nu a parasit vreodata Uniunea, desi Groenlanda (o provincie autonoma ce apartine Danemarcei) s-a retras in 1985. Tratatul de la Lisabona prevede modalitatile de parasire a uniunii de catre un stat membru.

Sunt cinci state candidate oficial: Islanda, Macedonia, Muntenegru, Turcia si Serbia[39]. Albania si Bosnia si Hertegovina sunt de asemenea recunoscute ca potentiale candidate. Kosovo este de asemenea o potentiala candidata dar Comisia Europeana nu o recunoaste ca un stat independent din cauza faptului ca nu toate statele membre o recunosc ca o tara independenta de Serbia. Romania este una dintre statele membre care nu recunosc independenta Kosovo.

Cele patru tari care formeaza Asociatia Europeana a Liberului Schimb (care nu sunt membre UE) au aderat partial la politicile si reglementarile economice ale UE: Islanda (o tara candidata pentru aderarea la UE), Liechtenstein si Norvegia, care sunt parte din piata unica prin Spatiul Economic European si Elvetia, care are legaturi similare prin tratate bilaterale. UE are de asemenea relatii cu micro-statele europene, Andora, Monaco, San Marino si Vatican care folosesc moneda unica si coopereaza in unele domenii.

Uniunea Europeana are sapte institutii: Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana, Consiliul European, Banca Centrala Europeana, Curtea de Justitie a Uniunii Europene si Curtea Europeana de Conturi. Competenta de examinare si amendare a legislatiei este divizata intre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene, pe cand atributiile executive sunt in sarcina Comisiei Europene si cu o capacitate limitata, a Consiliului European (care nu trebuie confundat cu Consiliul Uniunii Europene sau cu Consiliul Europei). Politica monetara a zonei euro este coordonata de Banca Centrala Europeana. Interpretarea si aplicarea legislatiei europene si a tratatelor este asigurata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.[1] Exista de asemenea un numar de organisme auxiliare care opereaza in anumite domenii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.