UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie , Stiinta si Cultura, conform denumirii originale din engleza, United Nations Education, Science and Culture Organization) a fost fondata la 16 noiembrie 1945. Isi are sediul in Paris, Franta, dar are si 73 de suboficii active in diverse tari ale lumii.
Constitutia adoptata in Conferinta de la Londra din noiembrie 1945 si aplicata incepand cu 4 noiembrie 1946, a fost adoptata de cele 20 de state fondatoare (Regatul Unit, Noua Zeelanda, Arabia Saudita, Africa de Sud, Australia, India, Mexic, Franta, Republica Dominicana, Turcia, Egipt, Norvegia, Canada, China, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Cehoslovacia, Brazilia, Liban si Grecia).
UNESCO are 191 de state membre (octombrie 2003) si 6 state asociate. Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956.
Scopul organizatiei este de a contribui la pacea si securitatea lumii prin colaborarea intre natiuni in educatie, stiinta, cultura, si comunicatii pentru a se reusi stabilirea unui respect fata de justitie universal, pentru corectitudinea justitiei si pentru drepturile si fundamentele omului liber, indiferent de rasa, sex, limba sau religie, dupa Carta Natiunilor Unite.
Una dintre misiunile UNESCO este cea de a mentine o lista de locuri din patrimoniul mondial. Aceste locuri sunt importante din punct de vedere natural sau istoric, a caror conservare si salvare sunt importante pentru comunitatea mondiala.