Multi dintre proprietarii de animale de companie lasa radioul deschis toata ziua pentru ca pisicii sau cainelui lor le place sa asculte muzica. Preferintele lor difera de la… om la om.
Charles Snowdon, o autoritate in materie de preferinte muzicale ale animalelor de companie, a observat ca proprietarii acestora au tendinta de a proiecta asupra lor sfera propriilor lor preferinte, presupunand ca daca lor le place ceva, acest lucru trebuie sa fie valabil si asupra animalelor lor de companie.
„Oamenii cred ca daca lor le place Mozart, atunci si cainelui lor ii va place Mozart. Daca prefera muzica rock, atunci vor fi convinsi ca si cainelui ii place",
muzica pentru caini de companie
muzica pentru caini de companie
afirma Snowdon. Cercetarile arata ca preferintele muzicale nu sunt un apanaj exclusiv al omului, ca animalele au si ele capacitatea de a alege un gen de muzica preferat. Insa, acesta s-ar putea sa nu fie nici muzica clasica, nici ritmurile rock sau punk. Snowdon si alti specialisti in psihologia animala au ajuns la concluzia ca ar putea fi vorba de o muzica speciala, construita pe ritmuri si tonalitati preferate de fiecare specie in parte.
Totul tine de perceptie: oamenilor le plac melodiile care se incadreaza in sfera lor de perceptie, in vreme ce animalele au un alt prag auditiv. Pentru animale, muzica oamenilor intra in sfera sunetelor deranjante, de nerecunoscut. Nu sunt programate sa le placa melodiile compuse dupa preferintele omenesti. Animalele raspund acestei muzici cu o lipsa totala de interes.
Snowdon si un compozitor american au tinut cont de aceste date si au compus o muzica special conceputa pentru animale. In 2009, cei doi au pus la punct doua melodii pentru o specie de maimute cu o vocalizare aflata la trei octave peste cea omeneasca, precum si un ritm cardiac de doua ori mai rapid. Cele doua melodii suna neplacut pentru orice om, dar pare o muzica de inteles pentru maimute. Una dintre ele, modelata pe structura sunetelor scoase de specimenele agitate starneste maimutele, iar al doilea le linisteste.
Snowdon si David Teie au compus melodii pentru pisici si caini, deschizand o oferta de vanzare online pentru „baladele" lor. Preferintele cainilor sunt mult mai dificil de descifrat, tocmai datorita marimii lor diferite, raselor, perceptiei lor auditive. In vreme ce labradorii se apropie de caracteristicile auditive omenesti, alti caini sunt mult mai greu de „interpretat" si incantat la auz. Cei doi specialisti cred ca un caine masiv se apropie mai mult de muzica oamenilor decat un mic Chihuahua. Intr-adevar, unii caini reactioneaza emotional la muzica omeneasca si ca ar capabili sa deosebeasca mai multe genuri muzicale preferate de oameni.
Conform unor cercetatori irlandezi, de la Universitatea din Belfast, cainii se comporta diferit, in functie de tipul de muzica, dovedind un comportament mai calm in prezenta muzicii clasice si unul mai agresiv daca sunt pusi sa asculte heavy-metal. Totusi, este posibil ca animalele sa nu-si aprecieze niciodata muzica lor specifica atat de mult pe cat o apreciem noi pe a noastra. Calitatile vindecatoare ale muzicii au fost dovedite in ceea ce-i priveste pe oameni. O serie de muzicieni incearca sa deruleze aceleasi experimente si in ceea ce priveste animalele de companie, folosind, in special, harfa.
„Structura harfei o face sa fie considerat instrumentul muzical cu cele mai pronuntate capacitati vindecatoare",
afirma Alianna Boone, care canta pentru animalele de companie bolnave si a produs un CD intitulat „Muzica de harfa pentru tamaduirea animalelor salbatice". In anul 2000 ea a dat un concert pentru pacientii canini ai unei clinici veterinare din California. Ca efect al muzicii sale de harpa au scazut anxietatea animalelor, pulsul, ritmul respirator. Nu numai cainii sunt receptivi la „vibratiile bune", ci si vitele, precum si gorilele dintr-un habitat al unei gradini zoologice din Boston, care s-au linistit imediat la sunetele line ale instrumentului muzical.