Teatru radiofonic -- 2005
Numele trandafirului (Il nome della rosa) este un roman al scriitorului italian Umberto Eco. Este o povestire istorica, dar si o ancheta pentru gasirea criminalului, avand loc intr-o manastire italiana in anul 1327. Elemente de semiotica, analiza biblica, studii medievale si teorie literara se adauga fictiunii. Publicat mai intai in limba italiana in 1980, cu titlul "Il nome della rosa" (Numele trandafirului), traducerea in limba romana a aparut in 1984. Cartea a primit Premiul pentru cea mai buna carte a anului si Premiul Strega in 1981.
Calugarul franciscan William de Baskerville ajunge intr-o manastire in care s-a comis o crima. El este insotit de Adso din Melk, numit astfel dupa manastirea benedictina Stift Melk, unde a facut primii pasi ca si calugar.
Pe masura ce povestirea evolueaza, alti calugari mor in mod misterios. Cele doua personaje principale studiaza o biblioteca medievala labirintica, inteleg forta distrugatoare a rasului si ajung fata in fata cu Inchizitia, pe care William de Baskerville o slujise in trecut, dar a parasit-o intre timp. Cu ajutorul logicii, si comitand greseli semnalate de Adso (caruia Eco ii atribuie naratiunea), el reuseste sa dezlege misterul crimelor de la manastire, fara insa sa reuseasca sa previna nici una.
Dramatizarea si regia artistica: Grigore Gonta.
In distributie: Radu Beligan, Gheorghe Dinica, Mircea Albulescu, Mihai Calin, Constantin Dinulescu, Traian Stanescu, Eugen Cristea, Eusebiu Stefanescu, Valentin Uritescu, Alfred Demetriu, Alexandru Georgescu, Liviu Craciun, Razvan Popa, Silvana Ionescu.
Traducerea de Florin Chiritescu.
Redactor: Marina Spalas.
Regia de studio: Adrian Nagru si Violeta Berbiuc.
Regia muzicala: George Marcu.
Regia tehnica: Vasile Manta.
Muzica originala: Anton Suteu.
Producator: Vasile Manta.