Coreea de Nord - Tara soaptelor Documentar de calatorie
Coreea de Nord
Coreea de Nord, oficial denumita Republica Populara Democrata Coreeana, este un stat in partea de nord a peninsulei Coreea situata in nord-estul Asiei. Ea este vecina cu China (1.416 km de frontiera comuna) si Rusia la nord (19 km de frontiera), iar in sud cu Coreea de Sud (238 km de frontiera).
Aceasta ultima frontiera este constituita in zona demilitarizata, care este in realitate foarte puternic militarizata, fiind supravegheata de peste un milion de soldati.
Japonia, vecinul maritim al Coreei, nu are frontiera terestra cu ea, dar sunt despartite de Marea Japoniei.
Partidul Muncii din Coreea este la putere din 1948. Kim Jong-un este conducatorul suprem al tarii.
Conform constitutiei, Coreea de Nord este o republica socialista, dar multi o considera o dictatura absoluta de tip stalinist,[5][6][7][8]unde Kim Ir-sen a inlocuit marxismul cu ideologia juche.
Aparatul de stat este dominat in totalitate de catre Partidul Muncii din Coreea, al carui rol conducator este ancorat in constitutie. Exista si doua partide minore, aceste trei partide fiind unite in Frontul Democratic pentru Reunirea Patriei. Organul suprem de stat este parlamentul, a carui membrii se aleg pe o perioada de 5 ani. Parlamentul se intruneste in plen doar odata sau de doua ori pe an, in restul timpului tara fiind condusa de prezidiul parlamentului. Presedintele prezidiului, in momentul de fata (2010) Kim Yong-nam, este teoretic conducatorul statului.
Mai exista si Comitetul National de Aparare (condus de Kim Jong-il), care se ocupa de politica externa si de fortele armate.
Functiile publice sunt ocupate, dupa cum scrie in constitutie, conform centralismului democratic.
La alegeri, candidatii unici, toti sustinuti de catre partid, sunt de obicei alesi cu 100% din voturi, cu o participare la vot practic tot de 100%.
De la moartea lui Kim Ir-sen, postul de presedinte de stat nu a mai fost ocupat, Kim Ir-sen fiind acum Presedinte etern.
Vazuta din Occident, Coreea de Nord este „cea mai pura forma de totalitarism pe care mintea umana a inventat-o vreodata.
Statul este caracterizat de un cult al personalitatii cvasireligios, o politica oficiala de o xenofobie feroce, si prezenta unui sistem de lagare de concentrare. Exista raporturi credibile despre experimente chimice facute pe prizonieri politici.
Populatia Coreei de Nord este de aproximativ 24 milioane de locuitori si este una dintre cele mai omogene etnic si lingvistic din lume, cu un numar foarte mic de chinezi, japonezi, vietnamezi, sud-coreeni si expatriati europeni. Minoritatea principala o formeaza chinezii.
Conform CIA World Factbook, speranta de viata in Coreea de Nord a fost 63,8 ani in 2009, o cifra aproximativ echivalenta cu cea din Pakistan si Myanmar si usor mai scazuta decat in Rusia.[12] Mortalitatea infantila s-a situat la un nivel ridicat de 51,3 la 1000 de nasteri, aceasta fiind de 2,5 ori mai mare decat cea a Chinei, de 5 ori cat cea a Rusiei si de 12 ori cat cea din Coreea de Sud.[13]
Potrivit UNICEF in „Starea copiilor lumii 2003" Coreea de Nord s-a clasat pe locul 73 (avand cea mai ridicata rata de mortalitate infantila), intre Guatemala (72) si Tuvalu (74).[13][14] Rata totala de fertilitate din Coreea Nord este relativ scazut si a fost de 2,0 in 2009, comparabila cu cea a Statelor Unite si cea a Frantei. [15]
Rata natalitatii: 15.54%
Rata mortalitatii: 7.13%
Rata fertilitatii: 2.1 copii nascuti/femeie
Religia
Coreea de Nord are o mostenire budista si confucianista, precum si o istorie recenta a miscarilor crestine si a Cheondoismuli („religia Caii Ceresti").
Constitutia Coreea de Nord permite libertatea religioasa.[16] Marea majoritate a populatiei nord-coreene poate fi caracterizata ca fiind fara religie. Cu toate acestea, influenta culturala a religiilor traditionale, cum ar fi budismul si confucianismul inca mai influenteza viata spirituala nord-coreeana.
Budistii din Coreea de Nord au o situatie mai buna decat cea a altor grupuri religioase. Crestinii se confrunta cu persecutia din partea autoritatilor comuniste. Budistii beneficiaza de o finantare guvernamentala limitata, primita pentru a-si promova religia, deoarece budismul a jucat un rol esential in cultura si traditia coreeana.
Potrivit Human Rights Watch in Coreea de Nord nu mai exista libertate religioasa, guvernul sponsorizeaza diferite grupuri religioase doar pentru a crea iluzia de libertate religioasa
Economia
Este de tip centralizat, neizbutind sa produca indeajuns de multa hrana si produse de consum pentru cetateni, fiind bazata pe industria grea (siderurgica, constructoare de masini, industrie chimica si textila) si pe agricultura. In cooperativele agricole se cultiva orez, porumb, orz si legume.
Statul are bogate resurse subterane de minerale, printre care carbune, fier si magneziu pe care le exporta in cantitati mari in Republica Populara Chineza, cel mai important partener comercial al Coreei de Nord. Dotarea industriala este deficitara, deoarece nu s-a investit in retehnologizare si restructurare, productivitatea este egala cu zero.
Desi a avut parte de o recolta buna in 2005 ca urmare a unor conditii meteo favorabile, a ingrasamintelor acordate de Coreea de Sud si a mobilizarii la "munca patriotica", foametea continua sa persiste din cauza lipsei de pamant arabil, a practicilor aberante de colectivism si a lipsei de masini si carburanti.
Ajutoarele alimentare internationale au sprijinit regimul comunist sa scape de infometare din 1995. Situatia locuitorilor este deosebit de crunta, fiind supusi malnutritiei prelungite si unor conditii de viata grele. Coreea de Nord este unicul stat din lume care nu colecteaza impozite.