Toti copiii sunt expusi riscului de a contacta paduchi, mai ales la scoala sau la joaca.
Nu trebuie sa te ingrijorezi daca micutul tau da semne ca ar avea cativa musafiri nepoftiti in par. Dat fiind faptul ca se pot luat de la copil la copil sau de la adult la copil, cel mic este expus riscului de a contacta paduchi atat la scoala, cat si in alte locuri publice.
Ce sunt?
Infestarea cu paduchi, cunoscuta si sub numele de pediculoza, nu tine cont neaparat de igiena. Micii musafiri sunt paraziti care "locuiesc" pe parul si scalpul oamenilor. Acestia trec prin trei stadii de dezvoltare: ou, nimfa si adult. De la ou la adult sunt necesare doua saptamani, timp in care paduchii se hranesc din sangele oamenilor. Daca un paduche adult nu are o casa din care sa-si ia necesarul de "hrana", atunci el nu rezista mai mult de 2 zile. Acesta are aspectul unei seminte de susan, cu sase picioare, de culoare alb-gri.
Cum se manifesta?
Primele simptome sunt mancarimi ale scalpului si iritatii locale pe cap.
.
La o privire atenta, ouale de paduchi pot fi vizibile printre firele de par, spre deosebire de matreata, care se gaseste pe scalp. In general, in scoli si gradinite se efectueaza frecvent controale de catre cadrele medicale ale institutiei.
Cum se raspandesc?
Paduchii nu sar si nu zboara si nici nu pot fi contactati de la animale. Contactul cu alta persoana infectata este insa favorabil raspandirii de paduchi, asa ca infestarea este rapida. Cei mai expusi sunt copiii de gradinita si scoala, impreuna cu familiile lor.
Alte locuri si modalitati de a-i contacta sunt:
transportul in comun
un partener de joaca infestat
colegul de banca
activitati scolare care necesita gruparea copiilor cat mai aproape unii de ceilalti
un pieptene sau o perie de par infestata, un fular, o sapca sau o palarie care au fost purtate de o persoana infestata
un scaun infestat, cum ar fi locul din sala de teatru sau din masina
perna, covorul sau un naimal de plus pe care se afla parazitii
Cum se trateaza?
De obicei, un sampon special ajuta la combaterea paduchilor. In plus, se recomanda spalarea lenjeriei de pat, a hainelor si a animalelor de plus care au intrat de curand in contact cu micutul. Parul copilului trebuie verificat dupa prima saptamana, pentru a verifica eficienta tratamentului. Exista si metode naturiste pentru a scapa de paduchi, de la uleiuri de rozmarin, pana la maioneza, suc de ceapa sau ulei de masline
Alexandra Badita
Sursa: Life.familyeducation.com
Sursa: Life.familyeducation.com