Nicolae Ceausescu a fost conducatorul Republicii Socialiste Romania din 1965 si pana la caderea regimului comunist in aceasta tara, survenita in 22 decembrie 1989, cu putin timp inaintea executiei sale.
Ceausescu s-a nascut in satul Scornicesti, judetul Olt, la 26 ianuarie 1918, intr-o familie de tarani.
La varsta de 11 ani, dupa absolvirea scolii primare, Ceausescu pleaca la Bucuresti, unde se angajeaza ca ucenic cizmar.
In 1932 devine membru al Partidului Comunist din Romania, formatiune politica aflata in ilegalitate la acea vreme. In 1933 este arestat pentru prima oara, pentru agitatie comunista in timpul unei greve. In 1934 urmeaza inca trei arestari – pentru colectare de semnaturi in sprijinul eliberarii unor muncitori feroviari acuzati de activitate comunista si pentru alte actiuni similare.
In urma acestor arestari, este etichetat de autoritatile vremii drept „agitator comunist periculos", precum si „distribuitor activ de material de propaganda comunista si antifascista". Dupa eliberarea din detentie, Ceausescu dispare pentru o vreme in „subteran", dar in 1936 este din nou arestat, de data aceasta fiind condamnat la doi ani de inchisoare si incarcerat la Inchisoarea Doftana.
In 1939 o intalneste pe Elena Petrescu, cu care se casatoreste in 1945 – aceasta va avea o influenta crescanda asupra carierei sale politice pe parcursul urmatoarelor cateva decenii si va fi executata alaturi de el in 1989.
In urma loviturii de stat si a abdicarii fortate a Regelui Mihai din Decembrie 1947, dupa preluarea puterii de catre comunisti, Ceausescu devine ministru al agriculturii, iar mai apoi ministru-adjunct al fortelor armate in regimul lui Gheorghiu-Dej. In functia de ministru al agriculturii a activat direct la cooperativizarea fortata a agriculturii, a ordonat reprimarea sau arestarea taranilor care se impotriveau cooperativizarii.
In 1952, devine membru al Comitetului Central (CC) al Partidul Muncitoresc Roman (PMR), la doar cateva luni dupa eliminarea "factiunii moscovite" (condusa de Ana Pauker) din conducerea partidului. In 1954, Ceausescu devine membru plin al Biroului Politic al PMR, iar ulterior ajunge sa ocupe pozitia numarul doi in ierarhia PMR.
Ceausescu la conducerea Romaniei
La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, in martie 1965, Ceausescu preia functia de secretar general al Partidului Muncitoresc Roman (acesta era numele Partidului Comunist Roman la acea vreme, dupa asimilarea fortata, in 1948, a unei aripi a Partidului Social Democrat). Una dintre primele actiuni ale lui Ceausescu, odata ajuns la putere, a fost redenumirea Partidului Muncitoresc Roman in Partidul Comunist Roman.
In 1967, Ceausescu devine presedintele Consiliului de Stat, consolidandu-si astfel pozitia. La inceputul carierei sale ca sef al statului, Ceausescu s-a bucurat de o oarecare popularitate, adoptand un curs politic (aparent) independent fata de Uniunea Sovietica.
In 1974, Ceausescu isi asuma titlul de Presedinte al Republicii Socialiste Romania. Prin politica sa externa, condusa cu abilitate, dadea impresia ca incearca sa se elibereze de dominatia sovietica, atragand simpatia si aprecierile unor mari lideri politici ca Charles de Gaulle si Richard Nixon.
Dictatura si cultul personalitatii
Incepand cu anii ’70, Ceausescu devine obiectul unui cult al personalitatii tot mai desantat, nemaiintalnit in Europa de la moartea lui Stalin. In acest context, poetii proletcultisti joaca un rol important.
Sfarsitul lui Ceausescu
La 22 decembrie 1989, sotii Ceausescu parasesc capitala la bordul unui elicopter pilotat de Vasile Malutan, impreuna cu Emil Bobu si Manea Manescu. Fac o scurta escala la Snagov, dupa care isi continua drumul spre Targoviste, unde abandoneaza elicopterul. In final, fiind aflati in custodia militiei, cei doi sunt predati autoritatilor militare.
La 25 decembrie 1989, sotii Nicolae si Elena Ceausescu sunt judecati, dupa un proces sumar de un tribunal militar ad-hoc, condamnati la moarte si executati, la cateva minute dupa pronuntarea sentintei.
Tribunalul respectiv, a carui legitimitate a fost ulterior contestata, si-a asigurat un loc special in istorie prin faptul ca avocatul insarcinat cu apararea lui Ceausescu a facut front comun cu procurorul, in loc sa isi apere "clientul". Se spune ca acest Tribunal ar fi indeplinit un ordin expres al lui Ion Iliescu, care a preluat Puterea ca urmare a Revolutiei confiscate de Lovitura de Stat.
Conform unui articol din Romania Libera, acest tribunal a fost infiintat de Ion Iliescu, care nu avea in momentul respectiv nicio calitate oficiala, printr-un decret scris de mana in sediul MApN. Ambii au fost umiliti prin a fi legati silit la maini.
Nicolae Ceausescu a murit cantand Internationala, conform relatarilor unor martori la executie.
Textul este disponibil sub licenta GNU pentru documentatie libera.