Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Secretele crestinismului
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ierusalim,aici a inceput istoria crestinismului
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumnezeul absent
727 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumnezeu care nu a fost acolo
836 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Imperiului Persan Ahemenid (550-330 i.Hr.)
401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Romaniei partea 16 - prezent
1.462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Romaniei partea 9 - Ungaria 2
1.241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
960 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Romaniei partea 13 - Al 2lea Razboi Mondial
1.118 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Frantei coloniale - Partea 3:
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria crestinismului partea a-6-a

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.08.2013  Adauga la favorite 822 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cel mai cunoscut exponent al reformei protestante a fost Martin Luther ( 1483 – 1546) . Seriozitatea cu care Luther si-a sustinut vocatia sa religioasa l-a condus la o criza personala profunda: se intreba cum era posibil sa reconcilieze cerintele legii lui Dumnezeu cu incapacitatea omului de a le urma. El a gasit raspunsul in Noul Testament : Dumnezeu, devenind om in Isus Cristos a impacat omenirea cu el. Ceea ce era cerut omenirii nu era o respectare stricta a legilor si a obligatiilor religioase, ci un raspuns de credinta, raspuns acceptat de Dumnezeu. Aceasta credinta trebuia sa se bazeze pe dragoste, nu pe frica.Credinta lui Luther l-a facut sa intre in 1517 in conflict cu Biserica Romano-Catolica Pentru a strange fonduri in vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma Papa Leon al X-lea a vandut credinciosilor indulgente Prin vanzarea de indulgente preotii promiteau , in schimbul unei donatii banesti, iertarea de pacate (scurtarea chinului in infern) - Luther s-a declarat impotriva acestei practici si a afisant pe usa bisericii din Witenberg cele 95 teze care condamnau abuzurile bisericii catolice .Reactia B.C. a fost excomunicarea lui Luther si condamnarea lui la moarte , a fost insa salvat de prietenul sau guvernatorul Saxoniei. Preotestul lui Luther a avut un ecou favorabil in rindul germanilor ,declansindu-se Reforma Protestanta,un prim rezultat a fost infiintarea Bisericii Evanghelice Luterane .

Concomitent in alte tari au aparut reformatori care condamnau abuzurile si neregulile din biserica istorica ,printre acestia cei mai cunoscuti au fost : Jean Calvin (1509 – 1564 ) si H. Zwingli in Elvetia , Jan Hus in Moravia .Lefevre in Franta etc. ,reforma a cucerit in special centrul si nordul Europei.
Reforma a promavat pricipiul “Sola Scriptura" numai Scriptura implicit nerecunosterea traditiilor aparute pe parcurs ca fiind egala ca autoritate cu Scriptura asa cum existau in bisericile istorice (B.C si B.O) ,deasemeni reformatorii protestanti au eliminat din lacasele de cult orice infatisari religioase (icoane,statui, cruci ) la care se inchinau credinciosii in trecut.

Un element important reformatorii au promovat traducerea Bibliei in limba natala a celor care o citesc , pana atunci biblia era disponibila numai in limba latina si era acesibila numai preotilor. Totodata sa stabilt ca serviciile religioase sa fie in limba nationala si nu in latina (slavona la ortodocsi ) ca pina atunci.

REFORMA RADICALA

Reformatorii istorici au promovat intoarcelea la Sfanta Scriptura si eliminarea traditiei din dogma dar au pastrat sistemul bisericii de stat si un oarecare formalism religios specific bisericilor traditionale ,reforma partiala, protestantismul clasic fiind caracterizat de un mod de viata asemanator celui catolic, cu jumatati de masura bazate pe jumatati de adevaruri.
In acest context au aparut lideri religiosi care au cerut o reforma mai radicala. Elvetianul Conrad Gabriel care impreuna cu Zwigli considerau botezul copiilor mici ca fiind nejustificat biblic a cerut revenirea la botezulul adultilor ca practica curenta in Biserica si separarea Bisericii de stat.
Astfel a luat nastere in 1525 miscarea anabaptista care a avut de indurat persecutii atat din partea catolicilor cat si din partea protesatantilor luterani .
In anul 1609 se infiinteaza prima Biserica Baptista in Olanda , baptistii dorind revenirea la modelul crestinismul practicat de biserica din primul secol, doctrina baptista punind accentul pe sfintenia vietii , botezul adultilor etc.
In aceiasi perioada a aparut si miscarea “Fratia" (Brothers ) in Europa centrala ,echivalentul fiind Cultul crestin dupa Evanghelie infiintat in Romania in 1889.
Miscarea penticostala a aparut in anul 1906 in S.U.A. raspandindu-se ulterior in intreaga lume. Penticostalii pun un accent deosebit pe lucrarea si darurile Duhului Sfant , minuni si videcari.

Rezumat:

La inceput a fost o sigura Biserica Crestina care avea ca doctrina invatatura Domnului Isus Hristos si a apostolilor si nimic altceva.
Pe parcurs pe acesta doctrina crestina " apostolica “ sa suprapus in timp diverse idei si interpretari formulate de diversi teologi si sinoadele bisericesti incepind cu secolul III, care au dat nastere la noi doctrine respectiv cea ortodoxa si cea catolica . Reforma protestanta la rindul ei a dat nastere doctrinelor specifice bisericilor Protestante si Evanghelice.
Chiar daca bisericile (cultele) istorice isi revendica fiecare titlul de prima biserica ,Noul Testament si alte scrieri aparute in primele secole ,ne evidenteaza faptul ca prima biserica sa numit pur si simplu Biserca Crestina si avut ca unica doctrina invatatura lui Isus Hristos si al apostolilor.
Circumstantele Reformei Evaluare La debutul secolului XVI, Europa occidentala avea o singura religie, Roman-catolicismul. Biserica Romei era puternica, bogata si foarte… depravata. Abuzuri de toate felurile scandalizau nu numai opinia publica, dar si unele personalitati din lumea clerului.
In ciuda chemarilor la un proces de reforma venita dinauntru pe care Conciliile (Sinoadele) Generale convocate de urgenta le trambitau peste tot, situatia parea fara iesire. Certurile si abaterile grosolane de la morala Nou Testamentala paralizasera viata spirituala a bisericii.
Oamenii de rand si chiar unii dintre teologii sinceri incepusera sa se indoiasca de valabilitatea unora din invataturile si practicile declarate sus si tare drept “crestine." De exemplu, biserica staruia cu incapatanare in parerea ca numai ea singura are priceperea si dreptul de a interpreta sensul textelor Bibliei.

De o buna bucata de vreme insa, in Anglia, John Wycliffe, preot si profesor la Universitatea Oxford, spusese raspicat ca Dumnezeu a dat fiecarui om inteligenta si dreptul de a citi si de a intelege Scripturile sfinte.
Trecand peste protestele vehemente ale Bisericii, discipolii lui Wycliffe au tradus Biblia din limba latina in limba engleza (1382) si au inceput sa o raspandeasca in tara. Ideile lui Wycliffe s-au raspandit apoi in Boemia, unde Jan Hus le-a facut publice prin predici rasunatoare. Un teolog catolic foarte apreciat in acea vreme, Erasmus de Rotherdam, umanist si filosof, s-a ridicat si el public impotriva abuzurilor si deformarilor de crez in care se balacea biserica Romei.
Condamnand cultul relicvelor si practicile superstitioase care tineau poporul intr-un climat de teama, Erasmus a propovaduit intoarcerea la idealurile bisericii din Noul Testament si la o viata traita in imitarea lui Cristos, supremul si dumnezeiescul nostru Invatator.
Despre erezie : In anul 1415, Sinodul de la Constanta l-a condamnat pe John Hus pentru erezie la ardere pe rug. Acest Hus avea insa o alta definitie a “ereziei":
“Exista trei feluri de erezii si anume: apostazia, blasfemia si “simonia"… Sa stiti ca acestea nu sunt de loc straine una de cealalta, ci se incurajeaza una pe alta. In ceea ce se deosebesc, putem spune ca apostazia este o lepadare a Legii lui Dumnezeu, blasfemia este o defaimare a credintei divine, iar “simonia" este incercarea de a rasturna ordinea divina. Prin aceste trei erezii este atacata intreaga Sfanta Treime.

“Reforma", care a fost pe langa o miscare religioasa si una cu caracter economic si politic, a declansat procesul de separare dintre Stat si Biserica.

Procesul s-a intins insa pe durata “razboiului de treizeci de ani", iar in acele lupte au pierit nu mai putin de 15 milioane de oameni. Germaniei i-au trebuit apoi 200 de ani ca sa-si refaca numarul populatiei decimate in luptele fratricide. Contrareforma declansata de Biserica Romano-catolica nu a fost atat o lupta a ideilor, cat o campanie de represalii sangeroase. Ostile supuse scaunului papal au masacrat milioane de oameni in sudul Frantei si in alte teritorii plecate pe drumul Reformei. Rusinea acestor masacre a fost recunoscuta prin cererea publica de iertare rostita de Papa Paul in anul 1995. Cum ramane insa cu “infailibilitatea" papilor care au initiat si binecuvantat aceste crime?
….
Biserica Protestanta este incercarea de a elibera crestinismul primitiv pur de sub toate formele de paganism."

Dan Branzai


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.