Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Podul lui Dumnezeu (judetul Caras Severin)
968 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul lui Dumnezeu
956 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul lui Dumnezeu in Mehedinti #Closani
322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul Donghai – China – 20.2 mile
955 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frumusetiele Romaniei
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul diavolului-Ardino, Bulgaria
914 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kom Ombo -Egipt
1.063 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul Rialto / Venetia Italia
920 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul Kintai ,Japonia
735 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul Gwangan
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Podul lui Dumnezeu -partea a II-a

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.08.2013  Adauga la favorite 895 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Legendele spun ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfantul Nicodin sa treaca spre Tismana dupa ce oamenii l-au alungat din comuna, loc unde a vrut sa construiasca o manastire. Altele vorbesc despre faptul ca ar fi fost construit chiar de legendarul Hercule sau de Iovan Iorgovan, personaj de basm care urmarea balaurul ce-i rapise mandruta. Legenda lui Nicodim chiar se potriveste intr-o oarecare masura. Calugarul Nicodim cauta cascada care i s-a aratat in vis, deasupra careia trebuia sa construiasca o manastire. S-a oprit la Ponoarele, la izbucul de unde izvoraste acest parau, insa doua familii l-au facut sa plece. I-au pus in traista o gaina taiata si un cutit. Apoi l-au acuzat de furt. A trebuit sa plece rusinat de pe aceste meleaguri. A lasat in urma un blestem. Anume, ca apa sa se zbuciume, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Lucru care s-a si intamplat. Asta pentru ca de-a lungul ei s-au construit opt mori care au fost abandonate, iar in apa nu traieste nici o vietate. Apa este inghitita la propriu de pamant. Este inghitita de pestera, care o arunca afara atunci cand ploua indelungat.

De o parte si de alta a Podului lui Dumnezeu se afla lacurile carstice Zatonul Mare si Zatonul Mic. Primul (cel mai mare din Romania), desi are o adancime maxima de 20 de metri si o suprafata de aproape 2 kilometri patrati, pe timp de seceta seaca, fiind inghitit de sorbul Pesterii Bulba, ale carei galerii se intind pe aproape toata suprafata comunei Ponoarele, cand ploua iese involburat din adancuri, plin de mal, care-i da o culoare rosiatica, iar dupa un timp devine albastru, cand malul se depune pe fund.
monument podul lui dumnezeu

Despre Zatonul Mic se spune ca e fara fund, pentru ca nici un scufundator nu a reusit sa-l atinga, dar el, de fapt, este tot o prelungire a Pesterii Bulba, o gura care nu mai poate prelua toate apele din vale, pe timp ploios, asa ca se umple pur si simplu.
Se spune ca masinile care ajung pe pod raman fara frane, doar ca Dumnezeu sta de veghe sa-i salveze pe oameni. E drept ca doi dintre ei, care conduceau masini de mare tonaj, n-au reusit sa le redreseze si au cazut in prapastie, dar, desi masinile s-au facut praf, ei au scapat nevatamati, la fel ca un biciclist, care a scapat si el doar cu cateva zgarieturi. Unul dintre cei doi soferi, Ion Butaru, a ridicat la Podul lui Dumnezeu o cruce, in semn de multumire in fata lui Dumnezeu ca a scapat cu viata, iar in fiecare an de atunci vine la ea sa faca parastas. Tot la Ponoarele se afla si padurea de liliac Ponoare(cea mai mare din tara – 20 hectare). La inceputul lunii mai are loc si sarbatoarea liliacului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.