Iepurasii de Angora se numara printre cele mai dragalase animalute de companie din intreaga lume.
Acestia se ataseaza rapid de stapan, sunt iubitori, au nevoie de afectiune si iti vor insenina fiecare zi cu energia lor.
Daca te hotarasti sa cumperi sau sa adopti un asemenea animal, trebuie mai inainte de toate sa cunosti cateva informatii esentiale despre aceasta rasa.
Alimentatia
Cea mai importanta parte a ingrijirii unui iepure este hranirea. Iepurele de Angora are nevoie de proteine pentru a-i asigura o blana lucioasa si moale. Cea mai buna varianta este sa cumperi batoane din comert, special create pentru iepurii de Angora.
Pana la 4 - 6 luni, iepurele poate fi hranit in totalitate cu iarba si fan, iar dupa aceasta perioada hrana trebuie sa fie alternata cu plante verzi, fibroase uscare, suculente, radacinoase, concentrate si nutreturi combinate.
Totusi, daca este un iepure de apartament, ar fi bine sa insisti pe meniurile speciale pentru iepuri. Acestea se gasesc la magazinele speciale pentru animale si ofera toti nutrientii esentiali unei dezvoltari optime.
Iepurele va adora morcovii cruzi, insa cartofii ar trebui fierti inainte de a-i oferi iepurelui spre consum.
Ca si impartire a meselor, cel mai bine este ca iepurele sa fie hranit in doua reprize zilnice. Nu este recomandat sa ii lasi mancare la discretie, pentru ca iepurele are tendinta sa ia prea mult in greutate.
Apa este de asemenea foarte importanta. Este important ca iepurele sa aiba tot timpul un bol cu apa din care sa bea ori de cate ori simte nevoia. Lipsa apei poate duce la imbolnaviri severe, asa ca nu neglija acest aspect.
Atentie! Evita sa ii dai iepurelui dulciuri, prajituri sau diverse fructe care i-ar putea provoca probleme intestinale (pere, mere, pepene, banane, ananas etc).
Ingrijire
Iepurii sunt foarte activi si au nevoie astfel de un spatiu suficient de mare in care sa se desfasoare. Asigura-i iepurasului o zona inprejmuita in casa, in care sa sara, sa alerge etc. La bloc posibilitatile sunt destul de limitate, insa chiar si asa se gasesc variante.
In ceea ce priveste blanita iepurasului, aceasta ar trebuie periata in fiecare zi pentru a o mentine pufoasa, curata si stralucitoare. In plus, perierea are rolul de a indeparta firele de par cazute si incurcate in blana. In acest sens este recomandat sa achizitionezi o perie speciala si sa faci acest lucru astfel incat sa reprezinte un moment de relaxare si nu unul care sa il agite sau sa il streseze.
Ar fi bine sa incepi cu acest pas de ingrijire inca de la achizitionarea iepurasului, astfel incat el sa se obisnuiasca cu perierea. Ideal este ca fiecare periere sa inceapa cu un masaj usor al spatelui.
Verificarea saptamanala a dintilor, a nasului, urechilor si ochilor este esentiala. Orice semn de anormalitate trebuie semnalat medicului veterinar.