Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Spargerea Codului Shakespeare ep 2
320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Spargerea Codului Shakespeare ep 1
450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Controversata Regina Cristina a Suediei
157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TOP 10 INTALNARI CU EXTERETII DIN 2022
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Makepeace Thackeray
919 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Westminster --Londra
1.102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Magnifica suita Chatsworth a regelui William al III-lea
357 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: documentar (2011):
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wilhelm Reich – Dreptul omului de a sti
539 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Spargerea Codului Shakespeare ep 3
316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

William Shakespeare - O biografie controversata

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.07.2013  Adauga la favorite 1.054 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
William Shakespeare s-a nascut si a crescut in Stratford-upon-Avon. La varsta de 18 ani, el s-a casatorit cu Anne Hathaway, cu care acesta a avut 3 copii: Susanna, si gemenii Hamnet si Judith. Intre anii 1585 si 1592, el a inceput o cariera de succes in Londra ca actor, scriitor si proprietarul unei parti a unei companii de jocuri numita “Oamenii Lordului Chamberlain" (The Lord Chamberlain's Men), mai tarziu stiuta ca “Oamenii Regelui" (King’s Men). Se pare ca el s-a retras la Stratford in jurul anului 1613, unde a murit 3 ani mai tarziu. Cateva recorduri ale vietii private ale lui Shakespeare au supravietuit, si au existat speculatii considerabile despre aspecte ca fizicul sau, sexualitatea si credintele religioase, paternitatea operei sale dramatice si nu numai.

Shakespeare a scris majoritatea lucrarilor sale cunoscute intre 1589 si 1613. Piesele lui de inceput au fost in special comedii si sau drame istorice, genuri pe care el le-a ridicat la punctul de maxim de rafinament si arta pana la sfarsitul secolului al XVI-lea. Dupa aceea, inainte de aproximativ 1608, el a scris in special tragedii, incluzand aici Hamlet, Regele Lear si Macbeth, considerate unele dintre cele mai stralucite lucrari in limba engleza. In ultima parte a vietii, el a scris comedii tragice, de asemenea stiute ca aventuri romantice si a colaborat cu alti dramaturgi.

Multe dintre piesele sale de teatru au fost publicate chiar in timpul vietii sale, insa in editii de diverse calitati si precizii. In 1623, doi dintre colegii sai de teatru au publicat The First Folio, o editie adunata din lucrarile sale dramatice care le include pe toate, in afara de doua din piesele de teatru care doar acum sunt recunoscute ca fiind ale lui Shakespeare.

Shakespeare a fost un poet si dramaturg respectat la vremea lui, dar reputatia lui nu a crescut la inaltimile sale actuale inainte de secolul al XIX-lea. Ideile romantice, in particular, intampina genialitatea lui Shakespeare, iar victorienii s-au inchinat lui Shakespeare cu o stima pe care George Bernard Shaw a numit-o „idolatrizarea lui Shakespeare" . In secolul XX, munca lui a fost in repetate randuri recunoscuta si redescoperita de noile abordari ale artei spectacolului de teatru. Piesele lui de teatru raman cat se poate de populare astazi si sunt permanent studiate, jucate si reinterpretate in diverse contexte culturale si politice in intreaga lume.
Rowe a fost primul biograf care nu a luat in considerare legenda ca Shakespeare s-a retras la Stratford cu putini ani inainte sa moara, dar retragerea de la toata munca a fost neobisnuita la acel timp, iar Shakespeare a continuat sa viziteze Londra. In 1612, el a fost chemat ca martor la Curtea de Instanta privind acordul casatoriei fiicei lui Mountjoy, Mary.

Dupa 1606-1607, Shakespeare a scris putine piese de teatru si nici una nu ii mai este atribuita dupa 1613. Ultimele trei piese ale sale au fost colaborari, probabil cu John Fletcher, care i-a succedat ca dramaturg pentru "Oamenii regelui".

Shakespeare a murit la 23 aprilie 1616. Susanna s-a casatorit cu un medic, John Hall, in 1607, iar Judith s-a casatorit cu Thomas Quiney, un podgorean, cu doua luni inainte de moartea lui Shakespeare

Ca dramaturg, a scris cateva dintre cele mai puternice tragedii si numeroase comedii. De asemenea, a scris 154 de sonete si multe poezii. Dintre acestea, unele sunt considerate drept cele mai stralucitoare opere scrise vreodata in literatura, datorita priceperii lui Shakespeare de a depasi naratiunea si de a descrie cele mai intime si profunde aspecte ale naturii umane. Se crede ca majoritatea operei a scris-o intre 1585 si 1613, desi datele exacte si cronologia pieselor de teatru atribuite lui nu se cunosc cu precizie.

Influenta exercitata de Shakespeare asupra vorbitorilor de limba engleza din intreaga lume se reflecta prin recunoasterea imediata a unor citate din piesele lui Shakespeare, titlurile operelor bazate pe fraze din Shakespeare si numeroasele adaptari ale pieselor sale. Alte semne ale influentei sale contemporane sunt includerea sa in primele 10 pozitii intr-un top al "Celor mai importanti 100 de britanici", sondaj sponsorizat de BBC, frecventele productii bazate pe operele sale, cum ar fi BBC Television Shakespeare (un set de adaptari pentru televiziune ale pieselor sale) si succesul filmului "Shakespeare in Love" (1998), o fictiune dedicata vietii scriitorului, bazata pe scenariul unui foarte cunoscut autor dramatic contemporan, Tom Stoppard, care a propus si o rescriere in cheie postmoderna a lui Hamlet, "Rozencrantz si Guildestern sunt morti". Toate piesele au fost puse in scena la Teatrul Globe a carui deviza ce se putea citi pe cortina teatrului, era "Totus mundus agit histrionem". Ea reprezenta traducerea in limba latina a unei replici celebre din piesa "Cum va place", "Lumea este o scena si oamenii sunt doar actori".

El s-a insurat cu Anne Hathaway, cu opt ani mai in varsta decat el, la 28 noiembrie 1582, la Stratford-upon-Avon, martorii ceremoniei fiind Fulk Sandalls si John Richardson; casatoria se pare ca a fost grabita de faptul ca mireasa era insarcinata. Dupa casatorie, se stiu putine lucruri despre William Shakespeare, pana la aparitia sa la Londra, pe scena literara.

In 26 mai 1583, este botezata la Stratford, Susannah, primul copil al lui Shakespeare. Acesta a fost urmat curand, la 2 februarie 1585, de botezul unui fiu, Hamnet, si al unei fiice, Judith.

In 1592, era deja suficient de cunoscut pentru a atrage atentia lui Robert Greene, care il acuza de plagiat: "o cioara parvenita, impodobita cu penele noastre".

In 1596 moare Hamnet si este inmormantat la 11 august 1596. Din cauza asemanarii numelor, unii banuiesc ca moartea sa a fost imboldul pentru crearea piesei lui Shakespeare Hamlet, Tragica poveste a lui Hamlet, printul Danemarcei.

In 1598, Shakespeare se mutase in parohia Sf. Elena, in Bishopgate si apare in capul unei liste a actorilor la o piesa (Every Man in his Humor) de Ben Johnson.

Shakespeare devine actor, scriitor si apoi co-proprietar al unei trupe de teatru, cunoscuta sub numele de Oamenii lordului Chamberlain – compania si-a luat numele, ca si altele din acea perioada, dupa numele sponsorului ei aristocrat. A devenit destul de cunoscuta pentru ca, dupa moartea reginei Elisabeta I si incoronarea lui James I (1603), noul monarh sa adopte trupa, care a fost cunoscuta sub numele Oamenii regelui.

Diverse documente ale unor chestiuni legale si ale unor tranzactii dovedesc ca Shakespeare devenise o persoana importanta in anii petrecuti la Londra. Se descurcase destul de bine pentru a putea cumpara o proprietate in cartierul londonez Blackfriars si detinea cea de a doua casa, ca marime, in Stratford.

In 1609 isi publica sonetele, poezii de dragoste majoritatea (126) carora - piperate de insinuari homoerotice - sunt inchinate unui tanar (“frumos stapan"), si restul (28) inchinate amantei sale, o doamna bruna (the dark lady). Aluziile pe tema amorului masculin sunt un ecou ale situatiilor ambigue si jocurilor de cuvinte din comediile sale, si vor cauza un anumit efort cenzorial din partea lui John Benson care, la douazeci si patru de ani dupa moartea lui Shakespeare ii publica poemele in asa fel incat sa ascunda aspectul lor homoerotic. O admirabila traducere in limba romana a sonetelor apartine poetului Gheorghe Tomozei.

Shakespeare s-a retras prin 1611 si a murit in 1616, pe 23 aprilie, care este probabil motivul traditiei de a plasa data nasterii in aceeasi zi. A fost casatorit cu Anne, pana la moarte. Cele doua fiice, Susannah si Judith, i-au supravietuit. Susannah s-a casatorit cu dr. John Hall si, mai tarziu a fost subiectul unui proces.

Pe piatra lui funerara sta scris: Binecuvantat fie cel ce lasa (in tihna) aceste pietre si blestemat fie cel ce-mi misca oasele (in limba engleza moderna: "Blest be the man that spares these stones, and cursed be he that moves my bones").


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.