Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Asasinarea lui Nicolae Labis
835 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Nicolae Titulescu
1.100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ''Studiile'' tovarasului Nicolae Ceausescu
1.449 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ISTORIA CUM (NU) AI STIUT-O!
185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Nicolae, in traditia romaneasca
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pompa si fastul lui Nicolae Ceausescu
317 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pompa si fastul lui Nicolae Ceausescu
316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Nicolae - Chipul blandetii
18 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nicolae Ceausescu - Voievodul comunist
820 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dictatura lui Nicolae Ceausescu
1.414 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Nicolae Labis

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.07.2013  Adauga la favorite 924 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nicolae Labis (n. 2 decembrie 1935, Poiana Marului, comuna Malini, judetul Suceava - d. 22 decembrie 1956, Bucuresti) a fost un poet roman cu un talent remarcabil.




Fiu de invatatori (Eugen si Ana-Profira), Nicolae Labis invata sa citeasca pe la 5 ani, de la elevii mamei sale. De asemenea, incepe sa si deseneze.



Scoala primara o incepe in satul natal (in clasa mamei sale); apoi, din cauza celui de-al doilea razboi mondial, o continua in refugiu, in comuna Mihaesti, satul Vacarea unde va urma clasa a III-a, obtinand numai note de 9 si 10. Colegii de atunci isi amintesc ca scria poezii si scenete si ii placea sa apara in public ca recitator. In mai 1945, familia se intoarce acasa si se stabileste la Malini. Compunea poezii si povesti inca din copilarie, iar debutul publicistic are loc la nici 15 ani, in ziarul Zori noi - Suceava (1950) si Viata Romaneasca (1951). A urmat liceul "Nicu Gane" din Falticeni (1947 - 1951). Vara, Labis intrerupe cursurile liceului, pe care il va urma, din 1953, la fara frecventa pentru a da in august 1954, la Falticeni, examenul de maturitate, cand obtine la limba romana nota maxima.



In 1950 are loc consfatuirea tinerilor scriitori moldoveni. Labis este cel mai tanar dintre tinerii participanti. Prezent ca o "minune locala", el uimeste pe cei de fata prin cultura vasta, solida si se impune tuturor prin severa stapanire de sine. La festivitatea finala recita propria sa poezie Fii darz si lupta, Nicolae!



Urmeaza apoi cursurile Scolii de literatura "Mihai Eminescu" din Bucuresti. "Vad un baiat de 16 ani, foarte bine legat, mai mult scund, cu o frunte limpede incadrata din toate partile de un par hirsut, neobisnuit de mobil, dar de o mobilitate particulara, stapanita de o distinctie nativa, un baiat care zambeste tot timpul, cu intreaga infatisare, indeosebi cu ochii, si in surasul caruia ingenuitatea se contopeste suav cu o siretenie ironica" (D. Micu). Face parte din a treia serie de "elevi" ai Scolii, alaturi de Ion Gheorghe, Radu Cosasu, Mihai Negulescu, Gheorghe Tomozei, Florin Mugur... Cursurile sunt deschise de Petre Iosif, directorul Scolii. La festivitate participa, ca invitat de onoare, Mihail Sadoveanu ce spune tinerilor invatacei: "Daca dintre domniile voastre vor iesi doi sau trei scriitori, atunci va fi bine". Dupa absolvire, devine redactor la "Contemporanul" iar apoi la "Gazeta literara". In 1954 se inscrie la Facultatea de filologie, dar o paraseste dupa un semestru.



Pus in discutia organizatiei U.T.M. si cu 1 vot contra, se hotaraste excluderea sa din organizatie. Sanctiunea nu este insa, confirmata de organele superioare. In aceasta perioada il viziteaza des pe Mihail Sadoveanu, devenind buni amici. La banchetul de absolvire, Labis recita poemul Varsta de brom tiparit postum, in 1962. Este angajat in redactia "Contemporanului", apoi a "Gazetei literare". Debutul editorial aduce un nou suflu poetic si mare speranta: in (1956 ii apare volumul Primele iubiri. Pregateste pentru tipar volumul Lupta cu inertia care a aparute postum in 1958).



Vizitase "Capsa", pentru o degustare, a vrut sa ia tramvaiul pentru a se intalni cu Maria Polevoi, iubita sa. Labis s-a dezechilibrat, s-a prins de gratarul dintre vagoane, a cazut cu capul pe caldaram. Maduva spinarii ii era sectionata (practic era decapitat si trupul paralizat). La spital mai era constient, dar chirurgii nu l-au putut salva. Unii contemporani sau martori oculari sustin ca ar fi putut fi vorba de un asasinat politic dat fiind ca in acea perioada nu era in relatii cordiale cu "Securitatea". La 22 decembrie Nicolae Labis moare in spital. Este inmormantat la cimitirul Bellu.



Poemul Moartea caprioarei, inspirat de un eveniment real, l-a facut celebru in randul mai multor generatii de adolescenti. Criticul Eugen Simion l-a supranumit, folosind o metafora din basme, "buzduganul unei generatii", caci debutul sau avea sa anunte generatia lui Nichita Stanescu, cunoscuta sub numele "generatia saizecista".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.