Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Secretele celui mai bine conservat oras medieval BRUGES
276 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Visby, Insula Gotland
1.235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cinci lucruri de facut la Sighisoara
494 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Provins -Franta
349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Centralia, Pennsylvania
1.057 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Galamsey - Pentru un pumn de aur
447 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amman-Iordania
1.285 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  OZN-ul descoperit in 1973 in Valea Muresului
137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chan Chan (Peru) - Cel mai mare oras din chirpici
279 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce a fost atat de important podul medieval din Londra
78 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Sighisoara-oras medieval

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 01.07.2013  Adauga la favorite 731 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nucleul orasului medieval se situa pe dealul Cetatii, unde si astazi se pastreaza zidul de incinta si 9 din cele 14 turnuri aflate in grija diverselor bresle, precum si turnul cu ceas, sau turnul Sfatului, pe sub care se afla principala intrare in cetate. Casele din vechiul burg sunt si acum locuite, ceea ce da o nota de autenticitate acestei mari rezervatii de arhitectura. Destul de timpuriu insa, orasul s-a extins si dincolo de incinta fortificata, spre valea Tarnavei si doua mici vai adiacente, astazi el ocupand o mare suprafata.

Turnul cu Ceas

Cetatea insasi este rodul mai multor etape de constructie si de refaceri (secolele XIV-XVII), fiind devastata periodic de asediatori si incendii. Dintre edificiile importante din interiorul cetatii, se disting: Turnul cu ceas, refacut dupa un incendiu de mesteri austrieci in spiritul barocului din aceasta tara si inzestrat cu un mecanism de ceas (1648) care pune in miscare figurinele de lemn policrom reprezentand zilele saptamanii; Biserica din deal (1345-1515), constructie gotica de tip hala, suprapunand o cripta romanica. In biserica au dainuit picturi din perioada anterioara reformei lui Luther, realizate de Iacobus Kendlinger (1483-1488). Stranele, ca si la Biertan, sunt opera lui Johannes Reychmuth, iar pietrele de mormant au sculpturi de Elias Nicolai. Altarul principal este dedicat Sf. Martin (1515).

Biserica manastirii, aproape de turnul cu ceas, a fost construita initial in secolul al XIII-lea, dar a suferit mai multe refaceri, ultimele importante fiind din secolul al XVII-lea. Altarul sau este baroc. Greutatea boltilor se descarca spre contrafortii de pe latura sudica a navei, care aici sunt desprinsi de masa de zidarie a peretilor, prin intermediul unor arcuri butante, solutie unica in Transilvania.

Biserica din deal
Scara acoperita, executata din lemn in 1656, facilita si scurta accesul spre biserica din deal si spre vecinatatile ei (scoala si cimitir). Tot din lemn si acoperit era si un celebru pod, distrus de inundatiile din 1970. Dintre casele situate intra muros mentionam Casa cu cerb, locuinta in stilul Renasterii transilvanene, casa Vlad Dracul, in care a locuit Vlad Dracul inainte de a deveni domnitor al Tarii Romanesti (este posibil ca aici sa se fi nascut fiul sau, devenit celebru ca Vlad Tepes) si Casa Venetiana, numita asa datorita ferestrelor terminate in arc frant trilobat, amintind de arhitectura Venetiei. De mentionat faptul ca acest aspect l-au capatat dupa o renovare din secolul al XIX-lea. Extra muros, arhitectura este predominant din secolele XIX-XX, dar se pastreaza si destule exemple din secolele XVII-XVIII. Biserica leprozeriei, mic edificiu gotic cu un amvon exterior, de unde preotul putea predica bolnavilor, carora le era interzis accesul in biserica.


Catedrala ortodoxa

Aflata pe malul Tarnavei Mari cu hramul Sfanta Treime, este construita intre anii 1934-1937 de catre arhitectul dumitru Petrescu Gopes.Pictura interioara a fost realizata de catre pictorul A. Demian. Biserica a suferit in ultimii ani mai multe reparatii, pictura fiind refacuta intre anii 1980-1984.


Biserica Leprosilor

Amplasata in "Orasul de Jos", pe malul Tarnavei a fost construita intre anii 1480-1500.Asezata la poalele dealului ce strajuieste dinspre nord cetatea, lacasul a fost, probabil, la inceput o bisericuta de tip satesc, fortificata cu zid de aparare.

Prin donatia unui preot, in 1570, in incinta fortificata se amenajeaza o leprozerie, ulterior largita cu chilii pentru bolnavi.

Interiorul sarac in care lumina putina arunca penumbre odihnitoare cuprinde un amvon decorat cu motive florale - lalelele in culori vii, in maniera barocului rustic, frust - acoperite de patina timpului.


Biserica Ortodoxa din Cornesti

Situata la intrarea in oras dinspre Targu Mures, este primul lacas crestin romanesc din piatra, din aceasta zona.Construita in 1788-1797 pe locul unei biserici din lemn in timpul preotului Stefan Balas, este un monument neoclasic adaptat cerintelor de cult ortodox.

Se mai pastreaza de atunci clopotul, un antimis (val liturgic) si un potir de aur. Pictura murala din interior este opera artistului Veniamin Precup.


Biserica Reformata

Construita in 1888, este o cladire neo-romanica cu elemente neo-gotice. In interior se remarca pupitrul de lemn al predicatorului cu baldachin decorat cu denticul si strane originale. Biserica se afla pe strada Gh. Lazar.
Biserica Unitariana

Este situata pe strada Garii si dateaza din 1936-1938.Constructia din caramida are un plan dreptunghiular cu abida semicirculara si un turn masiv spre vest ce prezinta forme specifice arhitecturii moderne din mediul urban secuiesc.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.