**** seteaza subtilurri in Romana..Butonul CC
Hawking (2004)
Nota IMDB: 7.7
**** O nominalizare BAFTA
Regizor: Philip Martin
Scenarist: Peter Moffat
Cu: Benedict Cumberbatch, Michael Brandon, Tom Hodgkins
O dramatizare incredibila care pune intreaga viata in perspectiva.
Stephen Hawking (n. 8 ianuarie 1942, Oxford/Anglia) este un fizician englez, teoretician al originii universului si unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematica la Universitatea Cambridge, detinuta candva de Isaac Newton.
Lupta cu boala si infirmitatea
In 1963, la varsta de 21 de ani, Hawking observa pentru prima data o slabiciune a muschilor. In urma unui examen medical, se constata o boala progresiva de neuron motor, afectiune cunoscuta sub numele de Scleroza laterala amiotrofica.
I se dau maximum 3 ani de trait. Hawking nu cedeaza, continua sa lucreze, in ciuda agravarii continue a invaliditatii.
Se casatoreste in 1965 cu Jane Wilde (divortand ulterior, in 1990), si va avea trei copii.
Paralizia progreseaza si, cu timpul, devine complet imobilizat, isi pierde vocea si este constrans sa comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu miscari ale capului si globilor oculari, la o viteza de cincisprezece cuvinte pe minut! Infirmitatea nu il poate impiedica sa isi continue activitatea didactica si stiintifica.
In 1995 se casatoreste din nou, cu Elaine Mason.
In data de 20 aprilie 2009, Universitatea Cambridge a declarat ca Hawking este „foarte bolnav", si a fost internat la spitalul Addenbrooke.
A doua zi s-a declarat ca starea lui este stabila, dar pentru observatie si o recuperare integrala, este in continuare tinut la spital.
Activitatea stiintifica
Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretica, relativitatea generala si mecanica cuantica. In anii 1965-1970 elaboreaza un model matematic asupra originii si evolutiei universului in expansiune, din momentul "marii explozii" initiale ("The Big Bang") si intreprinde studii asupra relatiei dintre gaurile negre din univers si termodinamica.
Cercetarile sale l-au dus la concluzia ca aceste gauri negre au o durata de existenta limitata, constituirea unor perechi de particule-antiparticule virtuale ducand la o "evaporare" treptata a acestora sub forma radiatiei Hawking.
Mai tarziu, revine asupra acestei teorii, admitand ca radiatia se produce indiferent de procesul ce are loc inauntrul unei gauri negre, reprezentare ce contrazice regulile mecanicii cuantice, teorie cunoscuta sub numele de paradoxul informational al gaurilor negre.
La Conferinta Internationala asupra Relativitatii Generale si Gravitatiei din 21 iulie 2004, care a avut loc la Dublin, Hawking a emis idea ca gaurile negre ar putea transmite, intr-o maniera deformata, informatii asupra intregii materii pe care au asimilat-o.
Foarte populare sunt cartile sale de popularizare a stiintei, pentru nespecialisti: A Brief History of Time, 1988 (publicata in limba romana sub titlul Scurta istorie a timpului, 2004), Einstein's dream, 1993 (Visul lui Einstein si alte eseuri), The Universe in a Nutshell, 2001 (Universul intr-o coaja de nuca, 2004) si A briefer history of time, in colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 (O mai scurta istorie a timpului).
In data de 1 octombrie 2009, Universitatea din Cambridge declara ca: In joia aceasta celebrul fizician si cosmolog preda la celebra „Catedra Lucasiana de Matematica" a Universitatii.
Distributie:
Alice Eve Martha Guthrie
Benedict Cumberbatch Stephen Hawking
Adam Godley Frank Hawking
Peter Firth Sir Fred Hoyle
Michael Brandon Arno Penzias
Phoebe Nicholls Isobel Hawking
Sebastian Armesto Robert Silkin
Anastasia Hille Nurse Susan McClean
Rory Copus Edgar
Anthony Howell Hamlet
Matthew Marsh Dr. John Holloway
Christian Rubeck Interviewer/Reporter
David McKail Frink
Charlie Beall Hugh
Favorite