Vietnamezii o denumesc: dong bang song Cuu Long, adica Delta celor Noua Dragoni. Dincolo de pompoasa si onorabila denumire pentru cea mai mare delta din Peninsula Indochina, Delta Mekong-ului este sinonima, in multe privinte, cu insasi cultura, civilizatie si ethosul poporului vietnamez. Este o delta de dimensiuni mari, care acopera in sezonul ploios o suprafata de 39.000 kilometri patrati. Fiind o delta situata intr-o regiune joasa de coasta, Delta Mekong-ului este foarte usor predispusa inundatiilor de proportii, cu toate ca, in ultimii ani, s-a constatat ca fenomenul de incalzire globala si-a pus si aici amprenta, sub forma aridizarii
Datorita altitudinii foarte scazute, specialistii presupun ca daca anotimpurile ploioase vor continua cu aceeasi intensitate, in anul 2030, intreaga delta va fi inundata. Cele mai afectate provincii vor fi Ben Tre si Long An, circa 51%, respectiv 49% din suprafetele lor urmand sa se afle la 1 metru sub ape. Descoperirile arheologice din siturile Oc Eo si Funan sugereaza ca delta a fost fundamentul cresterii si dezvoltarii regatelor Funan. De-a lungul zbuciumatei istorii a Vietnamului, locuitorii sai s-au refugiat deseori in delta, de unde lansau atacuri-fulger asupra invadatorilor.
Intreaga regiune este faimoasa pentru culturile sale de orez care produc aproape jumatate din cantitatea necesara Vietnamului pentru consumul intern - fapt care plaseaza Vietnamul pe locul doi, dupa Thailanda, pe lista producatorilor de orez, la nivel mondial. De fapt, Delta Mekongului produce singura mai mult orez decat Japonia si Corea de Sud la un loc. Pe langa acest aspect, zona adaposteste o industrie piscicola axata pe comercializarea pestilor din speciile basa, somnul Tra si variate specii de creveti. Delta a fost declarata recent "Comoara Biologica", un numar de peste 1.000 de noi specii de animale fiind descoperite aici in ultimii ani, incluzand o specie de sobolan salbatic despre care lumea stiintifica credea ca disparuse.